Снежец кротко си вали, а в АПИ и МВР-то са на нокти

Всички пътища от републиканската пътна мрежа са проходими
27
Снежец кротко си вали, а в АПИ и МВР-то са на нокти
Архив: Булфото

Засега пътната обстановка е спокойна, всички пътища от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия, но се очаква в следобедните часове рязко да се променят условията, съобщиха председателят на АПИ инж. Дончо Атанасов и началникът на отдел "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски, предава БТА.

Още по темата

В момента има слаби снеговалежи в областите Видин, Монтана и Перник.

Осигурени са над 3000 почистващи машини, които ще обработват републиканската пътна мрежа. Атанасов припомни, че според прогнозите на БАН днес ще започнат дъждове от запад на изток, които постепенно ще се обръщат в следобедните часове на сняг, ще навлиза голям средиземноморски циклон със силни ветрове между 15 и 25 секунди в час, очакват се сериозни навявания и образуване на преспи, особено в Североизточна България.

При образуването на големи снежни преспи се предвижда в тъмната част на денонощието в третокласната пътна мрежа да се затварят част от пътищата за всички моторни превозни средства.

Ще се вземат допълнително мерки за участъците, които ще бъдат затваряни, за да не се допускат автомобили, които да остават в преспите. Инж. Дончо Атанасов апелира водачите на моторни превозни средства да не навлизат в такива участъци.

По думите му от АПИ очакват да се мине през всички най-неприятни метеорологични изненади - дъжд, поледици, снегонавявания, висока скорост на вятъра, образуване на преспи и поради тази причина са взети всички превантивни мерки.

От Агенцията предупреждават, че ефективността на химикалите, които се използват за обработка на пътищата, при температури над минус десет градуса намалява, а температурите, които са очакват през следващите няколко дни, са изключително ниски - над минус 20 градуса. При покачването на температурите тези химикали ще сработят, допълни инж. Дончо Атанасов.

Шефът на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски съобщи, че са мобилизирани максимален брой пътни полицаи, които при получаване на информация от АПИ за влошаване на пътната обстановка и необходимост от затваряне на пътни участъци, максимално бързо да реагират и преустановят навлизането на МПС в тези участъци, за да може почистващата техника да бъде подпомогната.

"След затваряне на определен участък, се изисква необходимото време патрулите да пристигнат и реално да затворят участъка, така че нека гражданите да се съобразяват с указанията на контролните органи и да не навлизат в участъци, в които има преспи и навявания", призова Рановски. Той посъветва хората да изчакват на бензиностанции или в населените места, тъй като в останалите части могат да изпаднат в трудни ситуации.

От АПИ и от МВР отново призоваха при възможност гражданите да не пътуват в Североизточна България, а ако тръгнат на път, да се осведомят предварително за пътната обстановка.

В София е обявен жълт код за времето днес, като се очакват обилни валежи от сняг и понижаване на температурите. В готовност да започнат работа са 160 машини - снегопочистваща техника, която вече е разположена на над 60 места в града.

През изминалата нощ са предприети действия срещу заледяване на стръмни участъци в районите Нови Искър, Слатина, Младост и Искър, съобщават от Столична община.

Приоритетно се извършват обработки със смеси срещу заледяване по улиците и булевардите, по които се движи градският транспорт, критични и опасни пътни участъци, както и основни улици в районите. След това снегопочистваща техника преминава към вътрешно-квартални улици.

От Столична община призовават гражданите да бъдат внимателни на пътя, а шофьорите да излизат само с автомобили, оборудвани за движение при зимни условия.

За хората, останали без дом, работят двата общински Кризисни центъра, в които те получават храна и подслон. През изминалата нощ в центровете за настаняване на бездомни хора са пренощували 156 човека.

Гражданите могат да сигнализират за хора, нуждаещи се от настаняване на тел 02 /9875555 или 112, 02/9377303.


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
4
 
! Отговори
мтео преди 1 година
Не пътувайте питищата в цялата страна са блокирани от преспи със сняг ужас ееее
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Снеговалеж и студ скова цялата страна има паднали ел.стълбове питищата са затворени вече почти навсякъде ужасс еее водата е замръзнала има спукани тръби ужас е в села и градовее за първи път се случва това през зимата от 150 години насам
20
0
 
3
 
! Отговори
граничар преди 1 година
Олелее Ужасс вали вече натрупа метър и половина и е ужас в цялата страна абее
до кога ще ни правите на *** бре стига с тоя ваш евтин пиар бе герберугии народа повече няма да гласува за вас народа ще гласува този път за себе си
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Метеоролози, социолози... Май има нещо общо. Казваме, пък каквото стане.
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Они че ми кажат да не одим никъде . Опело е огин нищо че е с летни гуми . При 15 - 25 секунди в час я че карам с 30-35 метра в километър . Да ама че ме търсят с хеликоптер а ?! Не е ли гъзария ?!
17
0
 
9
 
! Отговори
Бобчо преди 1 година
Защо сте толкова неграмотни, БЕЕЕЕЕЕЕ??!??!??!!!!!
..."при температури НАД? минус десет градуса намалява, а температурите, които са очакват през следващите няколко дни, са изключително ниски - НАД? минус 20 градуса"...
..."циклон със силни ветрове между 15 и 25 секунди в час"...
16
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато не затворят пътищата - ще се движа по тях. Ако закъсам(със зимни гуми съм, платени свинетки за 2017, минат техически преглед вчера) ще съдя съответната община. Ако пътя не е проходим, значи е трябвало да го затворят. Ако не го затворят и някой закъса - не е негов проблема. Това Тиквун да си го набие в тиквата!
15
1
 
7
 
! Отговори
пери преди 1 година
"всички пътища от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия" - ей това не трябваше да го пишете!
Язък за думите на премиера, язък! :)
14
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо още не са затворили държавата???
13
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, щом вашата партия не е на власт сметката на другите никога не излиза. Дойдете ли на власт и се почва с Белене, Цанков Камък, КТБ и т.н.
12
4
 
17
 
! Отговори
А Н Т И преди 1 година
Ах винетка, дай винетка,
милиони чезнат безотчетно.
Експертиза, Ад и криза,
сметка НИКОГА не ни излиза.
11
1
 
15
 
! Отговори
11 преди 1 година
Тоя,който го е пуснал това има акъл кат на шопска салата.
10
0
 
3
 
! Отговори
До 12 преди 1 година
:))))))))))
9
0
 
11
 
! Отговори
маке преди 1 година
и що ми е да излизам не мога да дигна бочвата с вино иначе ке си я сложим у холо да не се разкарвам
8
1
 
20
 
! Отговори
дрът пръч преди 1 година
Алоу бе Днес-кашните.бг, ква е таз мерна единица секунди в час. Да не сте имали предвид килограм чушки на квадрат туршия бре? Я да вземете да разясните, че лошия мат'риал не ги разбира тез уЧени работи.
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само чакам да завали и тръгвам
6
0
 
11
 
! Отговори
да бе да преди 1 година
проходими ама друг път, сам за бтр-и и трактори са проходими.
5
1
 
5
 
! Отговори
До неграмитника, да преди 1 година
се чете неграмотника.
4
1
 
11
 
! Отговори
До неграмитника, преди 1 година
написал материала, няма такова нещо като секунди в час, цитирам с погнуса:"ще навлиза голям средиземноморски циклон със силни ветрове между 15 и 25 секунди в час"
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
циклон със силни ветрове между 15 и 25 секунди в час
бравус Айнщайне
сичките сте таквиз