С тъпан напред и песен на уста: Леденото хоро в Тунджа

Вижте атмосферата от мъжкото хоро в Калофер!
Обновена: 6 яну 2017 12:26 | 6 яну 2017 10:16,
71

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Десетки мъже от Калофер влязоха в студените води на Тунджа, за да изиграят традиционното ледено хоро. По думите на местните този ритуал е на повече от 150 години.

Въпреки че водата е малко под нулата, това не спря желаещите да се потопят във водата. Малко преди да "нагазят" в нея, ледът беше разбит специално от тъпанджия.

Който хване кръста, после трябва да го предаде на най-младия участник.

Според традицията, след като свърши леденото хора, в реката могат да бъдат кръщавани и деца.

Кметът на Калофер призова първо местните и младите хора да влязат във водата. Гостите са десетки, а има и такива дошли от чужбина.

Веднага след като излязоха от водата, някои от смелчаците застанаха пред камерата на Bulgaria ON AIR, за да споделят какво е било усещането.

"Реших, че искам да усетя нещо по-българско. Поне за себе си реших, че искам да го усетя като тръпка и се случи. Наистина който иска да усети нещо по-национално, по-истинско, по- от едно време нещата. Тук е мястото", сподели мъж от Девня, който влиза в ледените води на Тунджа за втора поредна година.

"Емоцията е несравнима, докато не влезеш вътре, няма как да усетиш, тук е просто магично. Ние сме от Варна и идваме тук за трета година и догодина пак ще дойдем. Просто има една енергия, има една емоция, която няма къде другаде да усетиш", разказа пък друг младеж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българинът е луд човек. Затова успява да оцелява :)
48
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
топките им ще измръзнат ама няма да се откажат да покажат колко големи мъжаги са
47
2
 
9
 
! Отговори
Хах преди 7 години
Тази традиция е била хубава , когато са си я правили хората от Калофер и не е имало 100 журналисти и 1000 кибици. Дори самите хора от Калофер се дразнят ,че се популяризира толкова.
46
9
 
4
 
! Отговори
честит преди 7 години
Какво да коментираме-гледайте,слушайте и се гордейте с тези българи.----особено с тия п.сове се гордеем изключително. Динковци.
45
2
 
9
 
! Отговори
Борис преди 7 години
Някой беше написал, че традицията е на 150 години, че и повече. Зависи за коя говорим. Хвърлянето на кръста е вековна традиция. Леденото хоро е на 20 години.
44
15
 
3
 
! Отговори
честит преди 7 години
цър.вули
43
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До честит. Не господине , това е БЪЛГАРСКА ТРАДИЦИЯ
42
2
 
18
 
! Отговори
Казасов преди 7 години
Какво да коментираме-гледайте,слушайте и се гордейте с тези българи.
41
18
 
7
 
! Отговори
честит преди 7 години
селска спартакиада
40
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българинът може да си загуби територията и пак да си я върне, може да си разруши държавата и пак да си я създаде, може да си забрави историята и пак да си я припомни.Но обичаите - това е душата на българина. Забравим ли ги - край. Вече не сме ние. Именно затова скимтят *** като Минджев. Българщината ги дразни до мозъка на костите защото са слуги на Яга - Йехова демонът архи-враг на българите и на човеците като цяло.
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви ги и излял тоя чеврей Иво Минджев.... Женствените комплексари изпитват ужас от великите хилядолетни български традиции и обичаи за изпитване и опазване на мъжествеността. Преди хилядолетия обичаят е бил дори още по-суров, непонятен за модерните омърсени душици като Минджата.
38
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в харманли не се ли играе мъжко хоро? поканете мюслитата да се интегрират. да усетят разликата с пустинята.
37
4
 
18
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Сopocкият гном Иво Инджев сега плюе на сайта си българската традиция в Калофер!
36
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До професорите, които спорят какъв бил празника и откъде произлизал : Идеята на празниците и традициите е да ни сплотява като народ, който има обща съдба, ценностна система и разбирания за живота. На мен не ми пука откъде е произлязла дадена традиция, важното е че е оцеляла през вековете и се нарича българска. Много народи по света въобще нямат такава култура и традиции като нас. Гордейте се със себе си и произхода си !
35
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Протурксия "сайт" фес.бг, отново показва същността си като оставя коментари плюещи българите и българщината, а трие коментарите на българите. Фесове мизерни... трийте колкото искате, но знайте че не се гаси туй що не гасне. А вие ще си останете едни жалки ибрици с квадратни глави и миризливи души....
34
10
 
9
 
! Отговори
p преди 7 години
че това което виждат сега е много изродена версия на традицията която е;или по скоро беше.Разбира се хората и кмета го позволяват защото всички къщи за гости и кръчми са пълни поне за седмица
33
1
 
18
 
! Отговори
p преди 7 години
Традицията си е супер , но мисля че медийте я опорочиха.Преди години като ходеше и баща ми бяха 10-15 човека на хорото ,попа кмета и техните роднини и малко хорат които си следят ритуалито по Кръстовден .Една година не знам откаде дойде някакъж екип от някоя телевизия и от тогава народа взе да се увеличава до митинга който е днес ,а от традиционните песни традиции много малко е това което е останало .Разбирам и защо има хора които не одобряват традицията - просто да имат предвид
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 34 Това да не е на Радой Ралин...напомни ми на неговия изказ.
31
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българи юнаци! Юнаци с калпаци. Под калпаците кратуни. Просто нямам думи!
30
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обичаят е на 150 години, но както е написал колегата по-доло, корените му са доста по-древни. Хубаво е да има традиции, но е хубаво да се зачита и мнението на другите хора. На който не му харесва обичая не е задължително да плюе по нацията ни, макар че си има и откровено такива коментари по-доло. Чудно ми е как има толерантност към шайката престъпници които управляват и липсва толерантност към обикновения човек като вас.