Студ и сняг, но те – в битката за кръста на Богоявление

Ученик извади кръста в София. Жена се пробва, но не бе допусната
Обновена: 6 яну 2017 15:04 | 6 яну 2017 15:00,
29

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Стотици мъже спазиха традицията и се гмурнаха в ледените води на мразовития Йордановден в битка за Светия кръст.

Според народните поверия, на Богоявление водата пречиства, а който извади кръста, ще бъде здрав през цялата година. Вярва се, че на този ден водата спира, пречиства се, след което придобива голяма сила, а който извади кръста, бива честит и здрав през цялата година.

В София Светият кръст бе изваден от 18-годишния Никола Божилов. Той бе най-бърз във водите на езерото в ж.к. "Дружба" в столицата. Температурата на въздуха беше минус 6 градуса.

Никола е ученик в 73 СУ "Владислав Граматик" и скача за трети път, но за първи път изважда кръста, съобщи БТА. Той получи награда от 400 лв., предоставена от кмета на район "Искър".

"Чувствам се прекрасно, беше студено като скочих във водата, но сега съм добре. Чувствам се горд и се радвам, че извадих кръста", каза момчето пред журналисти.

В ритуала днес участваха 40 мъже, най-младите бяха двама на 18 години, а най-възрастният - на 75-годишна възраст. В гмуркането опита да се включи и жена - Велина Гайдарова на 27 години от София. Тя обаче не беше допусната, защото само мъже могат да се съревновават за изваждането на кръста.

Все пак тя скочи във водата след края на ритуала.

Още по темата

В Сливен Богоявленският кръст бе изваден от 23-годишният Диян Стоянов. Той е охранител в Сливенската полиция.

Богоявленският ритуал бе отслужен от отец Силвестър. След изваждането на кръста, в река Новоселска, в квартал Кольо Фичето, се изви мъжко хоро. Ритуалът се провежда на това място за трета поредна година.

38 бяха мераклиите в Бургас да извадят кръста, a 32-годишният Диян Чанев Янев хвана кръста, пише "Булфото".

Той скача за първи път в ледените води на Черно море и въпреки ужасяващата виелица, не се отказа. Той е бургазлия, завършил е Техническия университет във Варна.

Тази година заради лоши метеорологични условия и безопасността на участниците, ритуалът по спасяването на Светия кръст се проведе от брега до Моста.

23-годишният Младен Славчев хвана кръста в ледените води на морето във Варна на ритуала за Богоявление. Силният вятър и снега доведоха до невиждана отдавна промяна в ритуала за Богоявление във Варна.

Вместо от катер от Първа буна, както се прави по традиция, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан реши да хвърли кръста от брега.

Въпреки лошото време в морските студени води се хвърлиха 34-ма смелчаци. Най-възрастният от тях бе на 53 години, а най-младият на 16.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
6
 
! Отговори
До 24 преди 7 години
"Тази баня" както ти наричаш този ритуал, заедно с още много други обичаи е била забранена през времето на социализма, защото е свързана с религията.След демократичните промени бяха възродени много традиции, които народът помни и обича - те са част от неговата идентичност.
22
3
 
2
 
! Отговори
v преди 7 години
До До Moi Не съм съгласна, какво му е толкова мъжкото, това не е като нестинарството при жените. Все пак тука се дава здраве и благословение, а за него няма пол. Пред кръста всички се равни., все пак, трябва да я бяха оставили да се хвърли поне. В Европа всички се топят за здраве .
21
4
 
3
 
! Отговори
празни кратуни! преди 7 години
Аааайй,келешши такива! Какво искате да покажете с тая щуротия? Правите се на големите бабаити, нали?
20
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Май последните години измислиха тая януарска баня. Едно време я нямаше.
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Живи и здрави да сте момчета!
18
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гейове допускат ли се или само женска дискриминация има леле какви са хубавци с Европа напред и нагоре.
17
3
 
34
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Браво , пазете Българщината !!! Браво !
16
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като ги гледам и ми се допива вино вече . ханаздравеее... и няма се страхувате! само няма са притеснявате!
15
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще ви гази Обамало-то
14
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес е годишнина от рождението на Христо Ботев-169 години.....Настане вечер-месец изгреезвезди обсипят сводът небесен;гора зашуми, вятър повее-Балканът пее хайдушка песен!
13
12
 
6
 
! Отговори
Спасител до 4 преди 7 години
На снимката ги виждам утайко, спасявал съм хора не само през лятото. И ако ми се наложи да спасявам някой в такъВ студ, може би мога и да се замисля ко майната си търси тоя там в тоя студ. A ти си стой на топло зад компътра в розовия офис и доволно кимай какъв героизъм са проявили в името на 20 лв.
12
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В тоя студ като нищо на някой може да му замръзнат кесиите. Да не стане като оня виц, дето оня отишъл при доктора пък се оказало, че дънките му пускат синя боя.
11
2
 
38
 
! Отговори
До Moi преди 7 години
Добре е подобни традиции да се спазват. От древни времена този празник е посветен на мъжката сила.Има други, много хубави празници с богата символика, които са посветени на женското начало, на девичеството и на майчинството. Ще е смешно, ако някой мъж иска да участва в подобни празнични ритуали наред с жените и девойките.Ако пък някоя "мъжка маца" много държи да покаже колко е силна и калена, тя може да намери други поводи за изява /напр. спортните празници/, не да нарушава народните традиции
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Между другото в поредицата Землемория на Урсула Ле Гуин има описан ритал с даване на име, като посвещаваният преминава през вода. Името му е тайно, той е Маг и в името му е неговата сила и слабост едновремнно. Това име го знае само кръстникът му или друг човек, на когото сам Магът реши да го каже. Урсула Ле Гуин е дъщеря на антрополог и явно в поредицата използва древните ритуали за играждане на сюжета."Магосникът от Землемория"
9
14
 
13
 
! Отговори
дядо Мраз преди 7 години
До MoiНа жените е определено да скач(в)ат върху друго !
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До MoiНяма такова нещо, даже *** и тя скочи, само дето и замръзна брадата, ама карай да върви...
7
29
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аман от религиозни простотии
6
28
 
7
 
! Отговори
Moi преди 7 години
Много ме дразни тая дискриминация. Защо не могат да скачат жени?
5
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво,смели български момчета!Хубава,българска традиция,но трябва наистина да се допускат само млади,здрави момчета и добре "подготвени".А 1 ще попитам тези,които си поливаха главите преди време с ледено студена вода няма ли опасност да хванат менингит?Всичко трябва да е с мярка.Досега не сме чули някой да е пострадал от тези,които се хвърлят за кръста.
4
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СпасителТи къде видя хора да се къпят. Остроумието не ти отива, стой си под чадъра и яж пясък, утайко.