ПСС предупреди: В планината времето е лошо, падат лавини!

Не карайте ски и сноуброд извън пистите, препоръчват спасителите
7
ПСС предупреди: В планината времето е лошо, падат лавини!
Снимка: архив "Булфото"

Времето в планината е лошо, има опасност и от лавини. Това предупредиха от Планинската спасителна служба към БЧК.

Условията за туризъм са лоши, температурите са ниски – около минус 16 градуса, има мъгла, съществува опасност от измръзване.

На места духа умерен вятър, а по най-високите части на Витоша и Рила духа силен вятър, съобщават още от Планинската служба, цитирани от "Фокус".

Още по темата

Падналият обилен сняг и вятъра образуват по стръмните участъци навевки и това създава предпоставки за лавини.

В Стара планина ситуацията е още по-сериозна, тъй като там количеството паднал нов сняг е повече.

От спасителната служба не препоръчват днес и през следващите дни, докато температурите се задържат толкова ниски в съчетание с мъглата, да се излиза във високите части на планините.

Всички курорти са отворени и работят, пътят до там са разчистени. От ПСС препоръчват на тези, които обичат да карат ски и сноуборд извън пистите, да не правят това през следващите дни, докато снежната покривка не се стабилизира, тъй като и най-добрата екипировка не може да ги защити от лавинната опасност.

Информация за обстановката в планините може да намерите на адреса на ПСС в интернет. Телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 088 1470.

Предупреждението на спасителите идва на фона на поредния тежък инцидент в планината. Вчера млад мъж бе затрупан от лавина и почина след каране на сноуброд в района на Рилските езера.
 


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
3
 
! Отговори
георги преди 2 години
до карикатура n-4 Гн провинциалист ,първо се ориентираите , и си отговорете вие къде точно се намирате и къде по-принцип сте се изгубили....... Отговора е ясен --в посредствеността и селяческата ви натура.......
2
0
 
6
 
! Отговори
Нас преди 2 години
Дори животните имат чувство за самосъхранение!!!
1
1
 
5
 
! Отговори
Зорница преди 2 години
Човешката глупост няма граници. Липсата на ангажираност с дейност, различна от ядене, пиене, интернет и спане, води до търсенето на силни усещания чрез рискови преживявания, за да се разнообрази скучното ежедневие на някои хора. За съжаление това разнообразяване води в повечето случаи до лош край и винаги някой друг е виновен. Ако сам не пазиш себе си, няма кой друг да те опази. Ако някой каже "За какво ти е живот, ако не рискуваш?", бих отговорила "Защо ми е риск, ако ще отнеме живота ми?'