40 японци в снежен капан, заседнали нощес в родни преспи

Все пак Павлова отчете спокойна обстановка без бедстващи
Обновена: 8 яну 2017 09:30 | 8 яну 2017 09:30, Камелия Цветанова
49
40 японци в снежен капан, заседнали нощес в родни преспи
Снимка: Булфото, архив

След тежката ситуацията, която имахме през изминалите 3 дни, можем да кажем, че нямаме бедстващи хора, няма хора в тежко или критично състояние, или заседнали в преспите, увери министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова.

Още по темата

Според нея изминалата нощ, макар и снежна и студена, е била спокойна и благодари на хората, че са спазвали указанията на властите.

Изключение обаче е имало, но Павлова се зарече, че това няма да остане без последствия.

Става въпрос за нарушение от страна на туристическа фирма, която си е позволила посред нощ, в затворения път Шумен-Разград да навлезе с автобус с 40 японски туристи и очаквано те са заседнали в преспите.

Екип на АПИ е извадил туристите при много тежки метеорологични условия.

"Пълна безотговорност на тази фирма. Сезирали сме компетентните органи да бъдат санкционирани, защото това подложи на риск 40 чужди туристи в България и това е недопустимо“, коментира Лиляна Павлова.

Имало е проблем и при друг случай. При него пък бедстващ гражданин е имал претенции кой точно да го спасява.

След усилена работа на пътните екипи главните проходи са отворени - Проходът на Републиката, Айтоски проход, Петрохан и Шипка.

Засега остава затворен Ришкият проход, защото навяванията продължават.

"Очакваме по-сериозно подкрепление от военните, затова да окажем съдействие на екипите на ЕНЕРГО-ПРО на територията на Добрич, Силистра и останалата част от Североизточна България, в която има най-много населени места без ток“, каза още Лиляна Павлова.

Главният път Варна-Добрич вече е отворен.

"Ситуацията в Североизточна България от гледна точка на снеговалеж не е толкова критична вече. Остават обаче вятърът и снегонаяванията, тъй като вятърът там е почти 60 км/ч“, обясни Лиляна Павлова.

По думите ѝ вятърът довежда до сериозно навяване и това е причината обстановката да остава усложнена в областите Силистра и Добрич, както и в Шумен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затворен път-автобус със туристи влиза по пътя.И после кой създава хаос по пътя.
11
10
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В нета има снимки на път в Япония посред зима... В страни от пътя - 3 м сняг, пътя излизан до асфалт. Япония също е планинска страна, там също духат ветрове, а и периодично ги удрят земетресения...Не е до зимата, пичове, ами до организацията... В нашия случай- в пословичната й липса.
10
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да изложат на риск 40 японски туристи е недопустимо, но ако бяха българи да се опраат както могат
9
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1. "...това подложи на риск 40 чужди туристи в България и това е недопустимо, коментира Лиляна Павлова."2. "...на територията на Добрич, Силистра и останалата част от Североизточна България, в която има най-много населени места без ток, каза още Лиляна Павлова."--------------Сравнете 1 и 2 и си направете извода за кого са загрижени гр0барите. Ще разберем ли, ако българските граждани от Североизточна България до пролетта си останат без ток? Та нали батериите на телефоните им са умряли.
8
17
 
18
 
! Отговори
До 4 преди 7 години
Какво караш ти бе 4.Лаптопа ти на колела ли е бе умнико?За всичкия сняг и вятър в Европа Бойко ли ти е виновен? Ей без...мозъчни хейтъри бе!!!!
7
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие навън излизахте ли изобщо. Дървени професори.Вятърът е много сериозен, България е планинска страна, колкото и да се чисти вятърът веднага навява нов сняг на изчистеното. От природата никой не е по-силен!Вместо да се плюмчите тук излезте да си изчистите пред блока и да видим след 3-4 часа дали пак ще трябва да чистите.
6
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пенсионерите да си стоят в къщи. В Добруджа е голям сняг.Цяла Европа е в зимни клещи.А троловете са на тюфлека в къщи и бълват глупост след глупост.
5
15
 
32
 
! Отговори
ivo преди 7 години
Аман от специалисти,в момента има поне 5 държави които са затворили пътища но ние все плюем по БГ.
4
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естестенор а защо пътя не е изчистенл Превозвача трябва да ги Закара да сте виждали автобус да лети, защо няма летище в малките градове кой е виновен, че снега пак ни изненада. Платили сме си винетките ще си караме колкото си искаме нека ни извозват като не могат да подсигурят достатъчно снегорини.
3
13
 
33
 
! Отговори
аман от летни пътища преди 7 години
Все си мисля ,че когато някой е събирал такси и данъци от хората и фирмите за да имат право да пътуват трябва да има осигури и нужните условия за това ,а не само да каканиже, че е тежко защото видите ли било зима .
2
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре, че са Японци та да ги измъкнат. Иначе БГ пенсионерите чакат до пролетта.
1
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Главния спасител на Родината, никакъв не се чува! Да не е заседнал с джипката в някоя пряспа, понеже не е спазил собствените си указания.