Полярна зима като тази – веднъж на 30 г. в България

Сняг по пистите и за Великден, дебелата покривка ще се задържи
59
Полярна зима като тази – веднъж на 30 г. в България
Снимка: Булфото, архив

Климатологът Георги Рачев определи метеорологичната обстановка в страната като "уникална". Според него причината за това е продължителността на студа.

Още по темата

"Тази обстановка е уникална поне за един период от 30 години, поради простата причина, че е ужасно дълга. В София отрицателните температури, ледените температури ще се задържат цяла седмица и не само да имаме леден ден максималната да е -2 или -3 градуса. Ние имахме максимална температура -11,5 градуса", коментира той пред БНТ.

Рачев допълни, че веднъж на 30 години в София температурата не се качва над -10 градуса за повече от 60 часа.

"Вятърът в Североизточна България ще стихне, но след това идва нов циклон, а в Източна България и Родопите се очакват нови снеговалежи", прогнозира климатологът.

"При 20 см сняг всичко се струпва на едно място и пътят е непроходим, докато не стихне вятъра. Вятърът сега в Североизточна България ще стихне, но идва нов средиземноморски циклон, който в момента е в Източното Средиземноморие. В Източна България и в Родопите ще има нова порция снеговалежи от утре сутринта и сряда. В планините има страшно много сняг. Чака ни един, после още един циклон. Това са валежи във високата планина, които ще натрупат сериозна снежна покривка. Този сняг ще се задържи особено във високата планина и до Великден. Ще се карат ски", каза още той.

Според Рачев не се очаква да става по-студено. В четвъртък се очакват положителни температури, а в Южна България ще преминат нула градуса в сряда. В неделя ще има ново застудяване, но по-меко от сегашното.

"До края на месец януари се очаква средиземноморски циклон, след което ще има един промеждутък от около седмица, в който над нашите географски ширини синоптичната обстановка ще бъде по-спокойна. Няма да има обилни снеговалежи, но определено януари месец върви към студен", допълни още Рачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
3
 
! Отговори
kireza преди 7 години
ВЕДНЪЖ НА 30 ГОДИНИ....АБСОЛЮТНИ ГЛУПОСТИ....НА 70 ГОДИНИ СЪМ И ДО 1959 ГОДИНА ВСЯКА ЗИМА БЕШЕ ТАКАВА,СЛЕД ТУЙ СНЯГ ПАДАШЕ ПО-МАЛКО,НО ЧЕСТО ИМАШЕ ТЕЖКИ ЗИМИ,С ПО МИНУС 17 ГР......А МОИТЕ РОДИТЕЛИ ГОВОРЕХА И ЗА МИНУС 40 ГРАДУСА,КОГАТО С ТЕЖКО НАТОВАРЕНИ БИВОЛСКИ КОЛИ СА МИНАВАЛИ ПО ЛЕДА НА РЕКАТА...А СЕГА МАЛКО СНЕЖЕЦ И ПИЩЯТ ДО БОГА!НО КОГАТО ИМА ВЯТЪР НЕ ПРЕПОРЪЧВАМ ДА СЕ ПЪТУВА С КОЛА,ПАТИЛ СЪМ В МЛАДОСТТА...
46
3
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Зимата наистина е ужасна и лично аз не помня толкова студено да е било последните 5 години. Може би преди 10 години последно помня такива студове и снегове в софия. Но миналата година си беше рай, зимата беше само 2 седмици и толкоз. Тази година хвана от ноември и не пусна дори за ден.
45
1
 
11
 
! Отговори
1234 преди 7 години
Няма студено време....има скабо облекло...Няма голям сняг и студ ...има неподготвена и некадърна държава..или по скоро територия с управление на мутри и доносници..Ако дойдат Канадци,Щведи или Норвежци и видят тук какво става ще ги боли един месец корема от СМЯХ!!!
44
1
 
7
 
! Отговори
ФХ преди 7 години
И 2012 г. беше така.
43
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Aбе тоя сла.бо.умен ли е?! Никой ли не си спомня само преди 6 години , през 2011 каква зима беше?! Целият Януари и февруари температурите бяха -25 градуса, Европа беше зарита от сняг и нямаше такъв вой?1 Откъде ги намирате такива "специалисти" не мога да разбера....Направо смешна работа. Хората някога са копаели тунели в сенга за да излязат от дворовете си, легенди се разказват за замръсналия варненски залив през 20-те огдини на 20 век, са за некви си -10 ореваха по гербаджийски света с тъпотии.
42
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълни глупости, на всеки 4-5 години става такова нещо, не е на 30 години. Като почнете да преувеличавате, нямате равни. Зима като зима, това че в БГ има много некадърни е друг въпрос.
41
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ДО 42-Анонимен Ако *** е работила чистачка,основната заплата беше 180 леваи с добав .Удари спирачка на демогогияга . И стига си ровил скелети . Големи нек..роф..или сте .Ама не смееш да разровиш комунистическото минало на Тиквата и Червеното кУтило ГЕРП.В момента ни упрявлявя едни лъжци , демагози ,популисти ,комунаги начело с подставеното лице -Червеният мамут от Банкя .
40
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До п.секретар Ами такива са ви кадрите,другарю п. секретар особенно,, партиините членки,,днес първи ГЕРБери и дИмукрати . Вижте какви некадърници сте възпитали . Всеки един сняг им виновен ,дъжд, вятър .Та стигнаха до ,,апокалипсис -ураганни ветрове ,сибирски студ ,,Сякаш не сме виждали снягове и студове и то по-големи от днешните . Сили няма държавата ни ,сили . Каквито ни управниците ,такава е държавата ..
39
4
 
17
 
! Отговори
Etien преди 7 години
Точно на Нова година 2013-2014 беше и по-тегаво от сега. Нюза какви глупостели ми пишете?
38
3
 
11
 
! Отговори
11 преди 7 години
Пълни глупости.
37
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това, че хората са обеднели и няма инфраструктура пак е по заслуги на Бойко
36
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оооо, и на "климатолозите" взеха да плащат от ГРОБ. Всички помним, че миналата зима температурите около Нога година за две седмици се задържаха под -10, като за десетина дни бяха и около -20. Лично преживях ужаса на тези температури, докато отивах на работа в 6 сутринта!
35
4
 
29
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Глупави *** ! За разлика от вас аз живея тук !Какво и е полярно на тази зима ?!?! Двадесет сантиметра сняг и минус 20 за няколко дни . Със сигурност е имало сняг по близо метър по няколко пъти през зимата. А минусовите температури са повече от нормални за зимата по тези места ! А вие сте глупави *** ,щом определяте тази зима и този сняг като бедствие !
34
4
 
19
 
! Отговори
до 18 преди 7 години
Не е най тежката. Това е единствената зима !
33
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да бе, как ли пък не - може би защото ГЕРБ са на власт и дори природата прави някъкъв измислен журналистически заговор срещу Великия Вожд.Всички които са живяли повечко знаят какви зими е имало - до минус 32 градуса в София през 1985, 1993, 1997, 2002, 2005, 2007.Всъщност за това си има статистика, но тогава просто на снега казвахме сняг, а не бедствено положение и никой премиер не се снимаше изпъчен с дебелия си тумбак пред снегорините.
32
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По улиците на Варна е като зимна приказка.Дано задържи така студено и да не се стопи снега, защото после като замръзне и се заледи не знам.
31
6
 
8
 
! Отговори
Ани преди 7 години
Обръщение към троловете:Вие знаете че аз се застъпвам за социалната справедливост за троловете.Сега, при тази тежка обстановка на глобалното застудяване, справедливостта изисква да поискате по-добра ставка за тролене. Защото само така ще можете да подпомогнете бюджета на идващото ляво правителство и в същото време ще отслабите бюджета на Лилипутия. В края на краищата при тази евтина рубла, за троловете остават само трохи.
30
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дрън-дрън! Преди 3-4 години беше същата
29
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Откакто е демокрация се секат дървета и се крадат съоръжения които имаха снегозадържаща роля. Явно през тоталитаризма са имали повече акъл и са се старали да да предпазват от снегонавявания, а тия горките само режат лентички.
28
3
 
11
 
! Отговори
опетков преди 7 години
До Венко Същото е и във Варна, поне главните улици. Приятно съм изненадан.