С ледената епоха идват и солени сметки за топло

Около 28 лв. повече във фактурата само за една включена духалка
9 яну 2017 07:00,
53
С ледената епоха идват и солени сметки за топло
Снимка: Архив, Булфото

Поне с 30 - 40 лева ще скочат януарските сметки на хората, които се отопляват на ток, сочат предварителните прогнози. Причината е необичайно студеното време, което според синоптиците ще се задържи поне още седмица.

Само от една включена духалка сметката скача с 28 лева на месец, сочат разчетите на електроразпределителните дружества. Така вместо обичайните 110 - 120 лева за двустаен апартамент, сметките за януари ще набъбнат до 150 - 160 лева, а декемврийските ще са поне с 15 лева по-високи, пише "Монитор".

Заради включените допълнително климатици, духалки и радиатори само в събота и неделя в почти всички часове на денонощието товарът на енергийната ни система бил с поне една десета по-висок, отколкото във вторник миналата седмица.

В събота, засега най-студения ден от началото на зимата, консумацията на ток е била с 13,5% по-голяма, отколкото в първия работен ден от годината, сочат данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Тогава консумацията е била 141 069 мегаватчаса срещу 122 060 мегаватчаса на 3 януари.

В неделя пък замръзнаха въглищата в ТЕЦ "Република". Това съобщи изпълнителният директор на "Топлофикация" – Перник, Любомир Спасов. Заради това основната мощност на централата - пети парогенератор, работи с една трета от мощността си. Радиаторите в домовете на перничани изстинаха и хората масово включват електрически уреди, за да се отопляват.

В същото време от топлофикационните дружества успокоиха, че начинът на изчисляване на сметките не позволява шокови фактури през януари и февруари, но повишената консумация на топлоенергия ще влезе в изравнителната сметка.

През зимата само абонатите на парното в София консумират енергия колкото реактор и половина на АЕЦ "Козлодуй". В големите студове потреблението достига енергия от двата реактора.

От 16 януари пък най-големият топлинен счетоводител у нас започва и проверки за манипулация на уредите в отоплителния сезон. Санкцията в такива случаи е начисляване на парно или топла вода на максимална мощност.

Сметките за парно от празничния декември ще бъдат готови след седмица, а последствията от студовете тези дни ще видим във фактурите си през февруари. Според предварителните разчети сметките за януари ще са поне с 15% по-високи в сравнение с тези през същия месец миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
7
 
18
 
! Отговори
ХАНИБАЛ преди 7 години
В България всичко е тотално сбъркано! Живея в Англия от доста време и месечната ми сметка за ток,газ,вода,мобилен ,интернет и тв лиценз през студените месеци е около 200 паунда на месец,с уточнението че това ми излиза към 2 работни дни. Ако сметнем колко дни са необходими за покриването на тези разходи в България сигурно ще се окаже че доста хора трябва да дадат месечната си заплата за това! *** и вярвай на нашите политици после!!!
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До: 24Ако трябва да смятам парното като 1/25 от моята заплата, излиза че моята заплата трябва да бъде 7500 лева. Ама не е.
24
7
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: номер 23 (Адам Смит)С твоя коментар нищо не каза. Какво всъщност искаше да кажеш?По времето на Жан Виденов заплатите ни бяха пет шест долара. Месечно. Някъде там.Изразено в зелени гущери. Американската валута.А иначе можеш да ги сметнеш и трийсет и пет милиона монголски тугрици ако щеш, все тая - заплатите ни бяха нищожни!Има световни борси има индекси, има злато, като ги сравниш получаваш реалната заплата.
23
1
 
5
 
! Отговори
Greece преди 7 години
Сметките за топло в Гърция (Атина) са много по-високи. Последно бях на газ (сменихме от дизел на газ). Даже и да не ползвам топло (в командировка или на почивка) съм плащала около 50-60 евро на месец такси. На ток е много по скъпо! Не знам къде в Гърция е плащал ''Анонимен" по 20-30 евро. На мен само водата на 2 месеца ми беше около 25-30 евро. Около 100-150 евро излизаше не месец. Сега трябва да е и повече, защото противно на мнението, че там не е студено...ами студено си е! Имах и камина.
22
6
 
10
 
! Отговори
Спас преди 7 години
До Адам Смит 23При Жан Виденов изплатиха 2 000 000 000 дълг, а при всички други тиквеници, се трупа всяка година двойно повече!!!!!! ТОЕСТ УМНИКО, ВНУЦИТЕ ТИ ЩЕ ПЛАЩАТ, И ЗА КОСТОВИЯ ПОТОП И ЗА ТИКВЕНАТА СТИРОПОРИЗАЦИЯ И ПЪТОПОЛАГАНЕ!!!!:)))))
21
4
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Сметки, сметки, ... при едни и същи условия, сметките на два еднакви апартамента може да са коренно различни. В единият си стоят на 10-12 градуса, а в другия си ходят боси и по потник на 25-26 градуса. Много са ми смешни тези с климатиците дето се хвалят какви ниски сметки за ток имали. Е, и аз от 20 години ползвам климатици, сменил съм ги 4 пъти досега, така че не на мен тия.
20
2
 
11
 
! Отговори
Interntlumpen преди 7 години
Живях 4 години в Норвегия. Най-висок стандарт за Европа. Смтка за отопление 1000 крони или 272 лева по днешен курс.Без особена разлика, дали си на газ или на водоизточници или други.. Да, ама това е при средна заплата 25 000 крони - СРЕДНА!!!Което е 1/25-та от заплатата ти!!! Кое е сбъркано в нашата държава !?
19
9
 
5
 
! Отговори
Адам Смит преди 7 години
"Сметките не са толкова солени, колкото са ниски заплатите. Дори в Румъния минималната заплата в лева е около 650."Напълно вярно. Друго си е, когато БСП е на власт. По времето на Жан Виденов средната заплата беше 35 000 лева.
18
1
 
5
 
! Отговори
Живеещ в Гърция преди 7 години
До Анонимен 7За Гърция си мноогоо далеч от истината! Дори и без отопление на ток сметките са поне около 60 евро на месец, а т.нар. локално парно, ако е с петрол... При 1 евро на литър не виждам как ще платиш само 20 евро на месец... Дори отоплението на газ (там където го има) не излиза по-малко от 700 евро на сезон.
17
3
 
5
 
! Отговори
От ток на парно преди 7 години
Живея в двустаен и ползвам два инветротни климатика Fujitsu - 12 BtU. За 10 години и моята най-висока сметка за тока беше 130 лв. Сега се премествам на парно/ Още не живея там но от известно време следя топломера, който е общ и сметнах, че дори да държа терморегулатора на 1-чка / от 5 степени / пак ще навъртя около 0.5 мегават часа което в пари е около 35-40 лв. Което ме навежда над мисълта, че ако го държа на 3т ще ми прави едно 80-100 лв с,метка на месец, а отделно ще плащам и ток. Но да видим
16
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сметките не са толкова солени, колкото са ниски заплатите. Дори в Румъния минималната заплата в лева е около 650.
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не бе , мен не притесняват високите сметки, когато съм ползвал ток, проблем са ми високите сметки, когато не съм ползвал. Кво правим?P.S. От вчера тече някаква антиреклама на духалките и въпреки че съм с два климатика, днес мисля да си купя една, защото в неделя в Кюстендил беше -27 и климатиците не дигнаха температурата в стаите повече от 15 градуса. Мерси за идеятаD
14
3
 
15
 
! Отговори
Циник до 18 преди 7 години
Има - висока смъртност....ширеща се корупция...геноцид срещу народа - всичко си е НОРМАЛНО!
13
2
 
15
 
! Отговори
?! преди 7 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
12
12
 
9
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Аре стига с тази Русия бе!Рая на земята! Пфууу - как съ не спряхте
11
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз сьм в Русия парното бичи ходя по потник чак се потя няма духалки бухалки
10
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Вихър Райчев Как няма да ти е солена сметката като чужди фирми ти я правят ? Окрадаха медта от жиците написаха ви разни допълнителни преноси, мрежи и разни други дивотии, а вие плащайте и обогатявайте чужди сметки и държави!
9
2
 
12
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 7 години
Май месец ще се стопли.
8
6
 
21
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Хора, не ви ли е ясно, че трябва да се събират пари зо всичко и колкот се може повече. Тези заеми които се теглят от държавата трябва да се връщат ... а и трябва да се откраднат поне 60 % от тях. Това с топлофикация е добре обмислена схема не го ли разбрахте за 25 години ... !!!???? Вкъщи парното ряботи 24 ч и температурата е 15-16 градуса ... Това е престъпление но няма на кого да се оплачеш ... !!!!
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 7 ГЪРЦИЯ Е В ЕС от 1980 Г. ЗА ТОВА Е ЕВТИНО.