С ледената епоха идват и солени сметки за топло

Около 28 лв. повече във фактурата само за една включена духалка
9 яну 2017 07:00,
53
С ледената епоха идват и солени сметки за топло
Снимка: Архив, Булфото

Поне с 30 - 40 лева ще скочат януарските сметки на хората, които се отопляват на ток, сочат предварителните прогнози. Причината е необичайно студеното време, което според синоптиците ще се задържи поне още седмица.

Само от една включена духалка сметката скача с 28 лева на месец, сочат разчетите на електроразпределителните дружества. Така вместо обичайните 110 - 120 лева за двустаен апартамент, сметките за януари ще набъбнат до 150 - 160 лева, а декемврийските ще са поне с 15 лева по-високи, пише "Монитор".

Заради включените допълнително климатици, духалки и радиатори само в събота и неделя в почти всички часове на денонощието товарът на енергийната ни система бил с поне една десета по-висок, отколкото във вторник миналата седмица.

В събота, засега най-студения ден от началото на зимата, консумацията на ток е била с 13,5% по-голяма, отколкото в първия работен ден от годината, сочат данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Тогава консумацията е била 141 069 мегаватчаса срещу 122 060 мегаватчаса на 3 януари.

В неделя пък замръзнаха въглищата в ТЕЦ "Република". Това съобщи изпълнителният директор на "Топлофикация" – Перник, Любомир Спасов. Заради това основната мощност на централата - пети парогенератор, работи с една трета от мощността си. Радиаторите в домовете на перничани изстинаха и хората масово включват електрически уреди, за да се отопляват.

В същото време от топлофикационните дружества успокоиха, че начинът на изчисляване на сметките не позволява шокови фактури през януари и февруари, но повишената консумация на топлоенергия ще влезе в изравнителната сметка.

През зимата само абонатите на парното в София консумират енергия колкото реактор и половина на АЕЦ "Козлодуй". В големите студове потреблението достига енергия от двата реактора.

От 16 януари пък най-големият топлинен счетоводител у нас започва и проверки за манипулация на уредите в отоплителния сезон. Санкцията в такива случаи е начисляване на парно или топла вода на максимална мощност.

Сметките за парно от празничния декември ще бъдат готови след седмица, а последствията от студовете тези дни ще видим във фактурите си през февруари. Според предварителните разчети сметките за януари ще са поне с 15% по-високи в сравнение с тези през същия месец миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И се мъчат да ни убедят как с парно е най-евтино,да ама не както се казва .Двустаен апартамент с два климатика наи-високата сметка за 8г. назад е 130лв ,иначе средно към 100лв. зимата и 30лв. лятото. И Вальо топлото не е крал от абонатите.
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страхувай се, народе и избирай Бойко I Спасител...
4
4
 
28
 
! Отговори
Димитър преди 7 години
Искат да ни кажат, че миналата година такива температури не е имало и затова сега сметките ще са по-високи. Ама вие съвсем за мезе ни взехте!
3
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние на тази "ледена епоха" й вика просто зима.
2
4
 
35
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Аз съм сериозно притеснен за гостите ни от Афганистан, и Пакистан! Топличко ли им е? Виж за българите - няма проблем - да плащат , или да мръзнат!
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А за убоо да е.