Общинският дълг расте ли, расте

Одит на Сметната палата показа слаб контрол в редица общини
5
Общинският дълг расте ли, расте
Снимка: архив, Ройтерс

56 общини са в затруднено финансово състояние заради високи плащания по дълга си, ниски приходи и слаб контрол. Това показва одит на Сметната палата, проведен през 2014 г.

Основните изводи на проверяващите са, че общинският дълг значително нараства.

В 43 общини в България през 2014 г. размерът му е увеличен с повече от 50 на сто спрямо предходната година, като в 35 от тях увеличението на дълга е с над 100%.

При 12 общини увеличението е с над 500 на сто - Камено, Карнобат, Суворово, Роман, Асеновград, Раковски, Родопи, Сопот, Две могили, Костинброд, Маджарово и Тунджа. Към 31.12.2014 г. 82 общини нямат общински дълг.

Проверяващите установяват и нарушено съотношение на плащания по дълга спрямо размера на собствените приходи.

Съотношението между плащанията по общинския дълг и собствените приходи за периода 2015-2017 г. е по-голямо от 30 на сто при 56 общини, което е близо една трета от всички общини, управляващи дълг през одитирания период. Това е предпоставка за  формиране на дефицит на общинския бюджет за съответната година и необходимост от привличане на допълнителни средства от общината, под формата на бюджетна субсидия или рефинансиране на общински дълг.

За тригодишния период 2015-2017 г. общо при 14 общини съотношението надхвърля 100 на сто, което е предпоставка за сериозни финансови проблеми за съответните общини.

През 2015 г. в 35 общини съотношението на плащанията по дълга към собствените приходи е по-голямо от 30 на сто. От тях за осем общини: Карнобат, Бяла, Лесичево, Кнежа, Драгоман, Свиленград, Велики Преслав и Тунджа това съотношение е над 100 на сто; за три общини: Малко Търново, Бобов дол и Никопол, е над 200 на сто.

През 2016 г. в 16 общини се очаква съотношението плащания по дълга към собствените приходи да бъде по-голямо от 30 на сто, като при две общини - Айтос и Гулянци, това съотношение е над 200 на сто.

През 2017 г. в пет общини се очаква съотношението на плащания по дълга към собствените приходи да бъде по-голямо от 30 на сто, като за една община – Дряново, то е 138 на сто.

Причините за нарушеното съотношение (над 30 на сто) между плащанията по общинския дълг и собствените приходи при една трета от общините, управляващи дълг, са взети решения от общински съвети и кметове на общини, несъответстващи на законовите изисквания; неправилно планиране на приходите по бюджета и реализирана ниска събираемост на приходите; значителен размер на просрочените вземания и задължения за минали периоди; затруднено финансово състояние на общини и неефективни контролни дейности в отделните общини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крадливи кметове корумпирани магистрати и резултата не закъснява.Всички са навързани като свински черва и никой да не си мисли че гарван гарвана око ще извади.
3
1
 
3
 
! Отговори
С.В.В преди 7 години
До Пешо : Има ли нужда някой да проучва от кои партии са ,то е ясно ГЕРБ И БСП ( ислямистите в България )
2
1
 
4
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
Подкрепям колегата с коментар 1. Също така прокуратурата да се самосезира и да започне проверка по решенията, които не са съобразени със законовите изисквания!!! Журналистите да ни информират редовно за хода на тези проверки, а не да ни занимават с глупави новини!!!
1
1
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Журналистите да проучат и да кажат от кои партии са кметовете на съответните общини, иначе само си говорим празни приказки.