Режим на тока – имаме ли поводи за притеснения?

Експерти: Няма реална опасност да останем без ток!
11 яну 2017 10:37,
27
Режим на тока – имаме ли поводи за притеснения?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Доц. Валентин Колев и Иван Хиковски коментираха пред Bulgaria ON AIR имаме ли достатъчно резерв от електричество.

"Няма реална опасност да останем без ток. Няма никаква вероятност да има режим на тока, нито недостиг на електрическа енергия", заяви доц. Валентин Колев, бивш директор на Електроенергиен системен оператор (ЕСО), в предаването "България сутрин".

"Ние имаме известен технически проблем, свързан с осигуряването на мощностния баланс, който е преодолим", поясни експертът.

Доц. Валентин Колев и Иван Хиновски - председател на Българския енергиен и минен форум, коментираха пред Bulgaria ON AIR въпроса с огромното потребление на ток през последните няколко дни, вследствие на ниските температури в страната, както и появилите се притеснения дали ще останем без електричество.

"Един дълъг период на източване ресурсите на системата би създал проблем", каза Иван Хиновски.

Според него обаче, в момента всичко е балансирано и дори системата е изкарала един успешен стрес тест при максимално натоварване.

Запитан защо в такъв случай поискахме помощ от Румъния, която ни бе отказана, доц. Колев отсече: "Най-добре е всички, които не разбират от енергетика, да си мълчат и да ни оставят тези, които разбираме от нея, да си вършим работата".

Като решение на проблема с претоварването на системата Хиновски отбеляза, че трябва да се спре с това, което я претоварва.

"Спрямо поисканата помощ от Румъния, България трябва да си преразгледа енергийната доктрина, защото още живеем с мисълта, че регионализацията може да ни реши проблема", категоричен бе Хиновски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: токелектричестворежим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Васо преди 7 години
Стига сме дъвкали проекта Белене. България е вече толкоз бедна, че никога няма да може да си го позволи.Спряхме строителството и продадохме на безценица първото оборудване. Платихме и ще продадем също на безценица и новото оборудване. Като в приказката, изядохме и солта, и боя. Какво да си причиним още. Да докараме частен инвеститор та да станем ядрен заложник, ние, децата, внуците и правнуците ни. Справка Фукушима. Удължили срока на експлоатация , без да си съобразят с опасност от цунами.
19
0
 
1
 
! Отговори
Васо преди 7 години
Между тези две снимки, да бяхте турили още две. На Кунева и Борисов.
18
0
 
2
 
! Отговори
Do 21 преди 7 години
Ами хайде затворете Мариците и да Ви видя тогава как няколко хиляди минььори останали без работа ще ви скачат по главата с кубинките. Някак си много лесно късате договори признати от цял свят след което следват едни неустойки които са солени а парите ще са пак от данъците или от увеличение на тока за потребителя. Така с лека ръка разпродадохте имуществото на частни компании сякаш е ваше а кой купува неработеща централа?На думи е лесно ама на практика не стават току така тези неща.
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изнасяме ток, а нашия ще свърши??
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 14, ами какво да правим - затваряме американските тец-ове и разпродаваме имуществото и затваряме фашовете за да покрие неустойките.
15
2
 
7
 
! Отговори
factotum преди 7 години
Нали нямаше нужда от Белене, сега се чудим от къде да купим ток :)
14
7
 
7
 
! Отговори
Разбира се, че няма преди 7 години
БСП и Волен ни плашат с режим на тока, защото нямало централа на мястото на гьола в Белене. Айде няма нужда. Помним добре режимите на ток и вода по време на комунизма.
13
2
 
1
 
! Отговори
Podpora преди 7 години
Oste li ne ste gi obesili tesi e-vampiri?
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой задава ли си въпроса какво правим с един АЕЦ Белене в момента в който потреблението падне? Да поясня АЕЦ произвежда постоянно той не може да се ползва за регулация или произвежда или не не можеш да го намалиш на 20, 30 и тн % и да си регулираш мрежата. Тази задача имат други типове централи. А сега когато падне потреблението до 2.5 ГВ какво правите още един АЕЦ? Към 11:37 по данни на ЕССО товарът в България е 7350МВ от които само 2 са от АЕЦ 3500 от Кондензационни централи 380 от Топлоцен
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очевидно мислят да увеличават цената на тока от 2018 и сега ще говорят, че натоварването на мрежата е голямо и така да имат управдание да го увеличат.
10
1
 
3
 
! Отговори
Енергетик преди 7 години
През ЛЯТОТО с КЛИМАТИЦИТЕ е подобна ситуация - стига се често до претоварване на мощностите.до коментар 5: това прави около 2 Гига Вата, пройзводствената електрическа мощност на България е от порядъка на 6-7 GW, при изградени мощности 10 GW , със старите 4 блока в Козлудуй общо около 12 GW. Поради това, че промишленото пройзводство консумиращо много енергия (машиностроене, мини, обогатителни фабрики и др.) е силно намаляло (изключение Аурубис, КЦМ, Елаците, Асарел Медет)- няма опсност.
9
3
 
7
 
! Отговори
БГ СМЕШКИ преди 7 години
В БГ всички са почнали да разбират от всичко гледам ! този Хиновски е пълен и***диот а в ернегетиката работят пълни лаици които докараха България до състояние да проси ток от съседите си .....БРАВО "ЕКСПЕРТИ "
8
0
 
7
 
! Отговори
АЗ СЪМ СОРОС 2 преди 7 години
тоя Хиновски е просто човече ! разбира от енрегетика колкото баба ми ......
7
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То не трябва да си експерт, а трябва да имаш малко ум в главата, за да схванеш, че без АЕЦ Белене сме за никъде.
6
2
 
8
 
! Отговори
Не съм експерт преди 7 години
Така де - всичко е наред, ако всичко работи и не изнасяме ток, но какво става когато нещо спре да работи, примерно единия или двата блока на АЕЦ Козлодуй? Сега не работеха три ТЕЦ-а, но след като проработиха в пернишко два от тях, всичко било наред. ТЕЦ Русе не знам дали и той не е проработил. В такива ситуации се оказа, че няма от кого да внесеш ток и всяка държава е сама за себе си и трябва да може да се справи. Спирането на износа на ток е лошо решение. Точно тогава трябва да можем да изнасям
5
4
 
10
 
! Отговори
АЗ СЪМ СОРОС преди 7 години
искате да хванем бас акаво ше стане ако времето се задържи 1 месец толкова студено !?!?! ами просто ше настъпи срив в енрегийната система за увеличенто потербление на ток в студа и липсата на такъв след като шайка *** затвориха 4 реактора на АЕЦ КОзлодуй и прецака АЕЦ Белене ..... България ще внася в съвсем скоро време ТОК - помнените ми думата !!! и вината за това ше е именно на такива тиквеници *** като тези горе които разбират от всичко ......
4
2
 
6
 
! Отговори
бг соросоид преди 7 години
от много "експерти " България се докара до тук !
3
3
 
10
 
! Отговори
П преди 7 години
Смея се със сълзи на компетентните Експерти - на всеки кръгъл час ми трябват поне 200 000 абоната да включат ударно за по 5 минути по 8-12 киловата и усмивката им на тези открехнати Експерти ще замръзне !Ще последва срив и разпад на енергийната ни система . ...Аман от разбирачи на Енергетика които я попиляха и разпродадоха (((
2
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Опасност няма, дори в момента България изнася електроенергия.Останалото са бръщолевеници на некомпетентни ***.
1
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заради такива високомерни "експерти" ще замръзнем като скумрии.