Тежка нощ, но не кризисна: Почват да отварят пътища

117 места в страната остават без ток заради аварии
11 яну 2017 09:07,
13
Тежка нощ, но не кризисна: Почват да отварят пътища
Снимка: БТА

От ранните часове на деня започваме поетапно отваряне на главни пътни артерии. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова на брифинг във връзка с усложнената обстановка в страната. Тя заяви, че остават отворени всички магистрали.

"Обработени и проходими са в основната си част с изключение на участъка Карнобат – Бургас не бяха затваряни изобщо", припомни Павлова.

"Всички магистрали са отворени за движение. Вече включително и АМ "Хемус" в участъка от Варна до Шумен", каза Павлова.

Още по темата

"Това, в което ще вложим своите усилия е отварянето на участъка Бургас – "Петолъчката" – главният път и надявам се, че малко по-късно и магистрала "Тракия" в този участък. Всички останали автомагистрални пътни направления в страната са отворени за движение", увери министърът. Тя добави, че по тях е разрешено движението на тежкотоварни превозни средства.

"В Бургаска област обстановката остава все още по-усложнена. В момента колегите отварят направлението Бургас – Слънчев бряг. Достъпът до Бургас все още се осъществява по обходния маршрут през Елхово – Средец и Болярово", каза Павлова.

"Област Варна – магистралата Варна – Шумен е отворена и са отворени една голяма част от третокласните, второкласните и първокласните пътища в областта", каза Павлова.

По думите й най-сложна остава ситуацията при Долни Чифлик: "Там работят екипите усилено, за да помогнем и на общината, тъй като там е най-сложно и с общинската пътна мрежа".

"Ситуацията в Добрич също се подобрява. Отваряме пътя Добрич – Варна за движение, за да може да имаме достъп до Добричка област и поетапно усилията ще са насочени към отваряне и на по-малките пътища в областта в рамките на деня", добави тя. По думите й аналогична е ситуацията в областите Разград, Търговище, Шумен и Силистра, където главните направление се отварят поетапно за движение. "Пробиват се и малките пътища", каза тя.

Лиляна Павлова добави, че забраните за движение на тежкотоварни автомобили остават валидни там. Тя уточни, че основен фокус на усилията днес ще бъде да се отворят всички пътни направления за леките превозни средства и поетапно да се пуска тежкотоварното движение.

"Въпреки, че в момента то може да се движи по всички магистрали с изключение на участъка Карнобат – Бургас", поясни Павлова.

Нощта е била сравнително спокойна по думите на гл. комисар Николай Николов от ГДПБЗН.

"Изведени са 62 души от автомобилите им, като автомобилите са останали на място. Няма информация при нас за бедстващи хора", поясни Николов.

"Въпреки това отработва се всеки сигнал. Даже да не е бедстващ се приема бедстващ човекът, който е казал за себе си, че е така", поясни той.

По думите му днес продължават усилията за възстановяване на електрозахранването и пробиването на пътищата, като Българската армия се включва още по-активно в тези усилия.

По отношение на електрозахранването, енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че към момента има 117 населени места без ток.

"По електроразпределителни предприятия състоянието е следното – на територията на ЧЕЗ няма места без електрозахранване, на територията на EVN са 69 населените места без електрическо захранване и съответно засегнати 11 300 абоната.

Най-тежко е положението на територията на област Добрич, проблемът там се състои в това, че са на лице скъсани електропроводи и достъпът до тях е затруднен.

"Надявам се днес, заедно с колегите от АПИ, ПБЗНХ и армията да достигнем до авариралите електропроводи и повредите да бъдат отстранени максимално бързо. Товарът в системата на ЕСО към момента е 6500 мегавата, в рамките на нормалното, няма проблеми в системата", коментира Теменужка Петкова и допълни, че ситуацията е в нормални условия и се надява днес до края на деня да бъдат отстранени повредите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
родна зимна картинка преди 7 години
На баир има закъсали ТИР-ове.ЗИЛ 131 ги закава един по един с метално въже и ги дърпа нагоре до върха на баира.ЗАЩОТО ТИР-овете ИМАТ ГУМИ С ГРАЙФЕР НЯМА И 1 МИЛИТЕТЪР!Защо го не направят това в Гърция?Ами защото там ще им свалят номерата и ще плащат глоби.А у нас-просто пътуват на буксир!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 3Все нас ни изненадва снега,вие феновете на др.нинова сте си изненадани по рождение :)
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 3Кога в България ще започват да чистят когато почне да вали, а не когато спрекогато дойда камуняките на власт. Те винаги правят всичко наобратно на нормалните хора.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Цирк ГЕРБимаш някаква гениална идея или просто преписваш листчето на Позитано?
8
4
 
4
 
! Отговори
Цирк ГЕРБ преди 7 години
Няма пътища, няма закъсали. Така е при ГЕРБ.
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато БСП не е на власт всички са гола вода. Дойдат почват фалити, спираме европари и цъфваме всички!
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото и да ни лъжат министрите на ГЕРБ, всички видяхме, че са гола-вода.
5
0
 
1
 
! Отговори
??? преди 7 години
Странна работа - вчера на сайта да ЕСО имаше едни данни, днес данните са подменени с други. Кои ли са верните? Дали вчерашните, че към 19:00 на 10.01.2017 товара е бил 7777 MWh/h или тези в момента, които казват, че тогава товара е бил 7417 MWh/h. Разликата не е малка.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Почват?? да отварят пътища"Селянин, да те "почне" Нарцис ана*лно!!
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога в България ще започват да чистят когато почне да вали, а не когато спре и вече има преспи по 2 метра, нима милионите отделяни за това не стигат 5 дни в годината машините от всички области да не спират..Ама нали трябва да гепим повече , трябва да ни остане ресто от тия заделени пари, че после фирмите да върнат на управниците който са ги избрали в така некорумпираната ни страна...Все нас ни изненадва снега, хората в другите държави не го оставят да стане 1 метър и да го чакат да спре.
2
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За ужас на червените каскети!
1
8
 
12
 
! Отговори
Кусур преди 7 години
СТИГА РЕВАЛИ!Свършете работата за която данъкоплатеца ви е платил! Винетки, данъци и какво ли още не!Няма криза, няма бедствие, има зима и мурзеливи управници!