Заради зоокъта: Поискаха оставката на пловдивския кмет

Срещу него бяха повдигнати обвинения за престъпление по служба
11 яну 2017 07:23,
14
Заради зоокъта: Поискаха оставката на пловдивския кмет
Снимка: Dnes.bg

Даниела Желязкова е бивш кмет на пловдивския район "Западен", на чиято територия се намира зоологическата градина. Още през 2015 година тя е подала сигнал в прокуратурата за нарушенията.

"Хаос е меко казано – има прибързване и самозабравяне, защото не знам как с такъв екип от експерти и юристи някой би могъл да допусне такава груба грешка". Това заяви пред Dnes.bg Желязкова по повод повдигнатото от прокуратурата обвинение на кмета на Пловдив за престъпление по служба.

Още по темата

Иван Тотев е разследван за това, че без конкурс и количествено стойностна сметка е възложил на пловдивска фирма изграждането на зоокъта в града. По този начин на Община Пловдив са нанесени вреди за 1 милион лева. До момента са разпитани 14 свидетели и е изискана е цялата документация от Община Пловдив във връзка с проведените процедури за изграждането на зоокъта.

"Имам послание към г-н кмета, защото обича да повтаря думите чест и достойнство, мисля че е време достойно да си подаде оставката", заяви още Желязкова.

Обвинението срещу пловдивския кмет гласи, че е нарушил Закона за обществените поръчки. Според прокуратурата Иван Тотев пряко се е договорил и е сключил договор с фирма "Запрянови 03" с цел да набави облага за дружеството в размер на 1 милион лева. Това е станало без за зоокъта да има одобрен идеен инвестиционен проект или количествено стойностна сметка.

Иван Тотев е с мярка за неотклонение "парична гаранция“ в размер на 20 000 лева. От общинския пресцентър разпространиха позиция на кмета, в която се казва: "Досъдебното производство продължава. Не коментираме, защото трябва да изчакаме приключването. Нямаме основания да се притесняваме. В същото време авторът на сигнала настоява кметът да си подаде оставката."

"Наблюдаващият прокурор по делото ще реши да поиска отстраняването от длъжност на кмета на Пловдив Иван Тотев", заяви говорителят на Софийска градска прокуратура Зорница Таскова на извънреден брифинг.  Тя каза още, че според обвиненията Тотев може да получи между 3 и 10 години затвор, както и забрана за заемане на публични постове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
Фишек преди 7 години
Ваньо се изложи с "казуса" Онкологичен център в Пловдив и подмяната на ръководството. Баце му спусна директно от горе да изгони, главния там, а мамин не го направи. На следващата общинска сесия, съветниците гласуваха, човека да бъде изгонен и Ваньо със сълзи на очи, каза че туй не е правилно и директно обвини Баце. На него това никак не му хареса, низвергна го от партията и сега започна атаката срещу него. А всички други, които също трябва да бъдат обвинявани къде са ? само мажем очите..
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Червените милионери ограбиха България: Р.Овч.(дългия инкасатор и ментор на ***)-милионер; Корнелия Нинова-милионер, председател на БСП; Г.Гергов-Свинаря-милионер,председател на Пловдивското БСП; Гуцанов-Медузата-милионер,председател на Варненското БСП; Бригадир Аспарухов-милионер пенсионер; Манджуковмилионер; Гущеров-милионер; Гоце агента-милионер; Весела Лечева-милионер; И още много, много други знайни и незнайни червени милионери и новобогаташи откраднали милионите си от българския народ. А оглупелите от бедност червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа!
6
8
 
7
 
! Отговори
Анти- Цацаров преди 7 години
Червени каскети, след като сте навързани като свински черва с прокурори и други магистрати какво да очакваме освен предизборни обвинения срещу неудобни за вас хора.какво построихте вие за вашите управления в Пловдив, Варна или Бургас? Нищо нали?
5
9
 
3
 
! Отговори
АнтиРусия-АнтиВМРО преди 7 години
Вината на ВМРО - НИЕ КРАДЦИТЕ в Пловдив за тези 25о млн е ясна! Само намесата на Красимир Каракачанов може да отърве своя крадлив ортак Атанасов, който се вози в S-класа, крие се в парламента, а като се върне в Пловдив пуска мутрите си да бият всички в квартала!
4
10
 
4
 
! Отговори
АнтиРусия-АнтиВМРО преди 7 години
Славчу Атанасов ще бъде разследвана за асфалтирането на пътя Пловдив-Карлово с парите от бюджета на Пловдив - става въпрос за над 250 млн лв!
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мамин Ваньо е окрал токова милиони, че това е капка в морето. Но понякога малките камъчета обръщат каруцата. Дано прокуратурата си свърши работата качествено и осъди Ваньо количествено, ако се докаже вината му.
2
2
 
17
 
! Отговори
МАЙНА преди 7 години
То с мед да го намажем маминиа , ако е само тая ЗУЛА.За пандела е нещастника
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чест и достойнство !? Това са непонятни думи за нашите ,,политици ,, !