Птичият грип ще доведе до скок в цената на яйцата

По-голямата част от заразените птици са умъртвени
15 яну 2017 16:11, Петя Славова
20
Птичият грип ще доведе до скок в цената на яйцата
Снимка: архив, Булфото

В България има 63 огнища на птичи грип и около 430 000 заразени птици, по-голямата част от които вече са умъртвени. Информацията дойде от земеделския министър в оставка Десислава Танева.

Огнищата са съсредоточени в девет области на страната. Най-голям е броят им в Пловдивско.

Ресурсите за справяне с епизолтията ще са в размер на около 1 млн. лева. Към тях ще се прибави и стойността на обезщетенията, които ще бъдат платени на фермерите с умъртвени птици. Според министър Танева общата сума се очаква да достигне 5-6 млн. лева.

Още по темата

Българската агенция за безопасност на храните взима всички необходими мерки, за да гарантира, че заразено с птичи грип месо няма да стигне до търговската мрежа. В това увери д-р Георги Чобанов, директор на Дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните" към агенцията пред Нова тв.

"Стараем се да откриваме всички огнища, да ликвидираме на заразата и да ограничаваме движението на птиците, така че да се гарантира, че тръгналите към кланиците са здрави", поясни д-р Чобанов.

Експертът предупреди, че заболяването е най-опасно за хората, които в момента боледуват от разпространения щам на човешки грип.

Хората, които отглеждат птици в Пловдивско, не крият притеснението си от това, че животните им могат да бъдат ликвидирани.

Очаква се заразата да доведе до скок в цената на яйцата с около 10%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Редно е ,да бяха ни информирали в кои други 8 области освен Пловдивска са тези огнища на птичи грип.Търговците защо ще увеличават цената ,след като яйцата по магазините са предимно внос?
10
0
 
3
 
! Отговори
Днес преди 7 години
В invstor.bg пише "Експерти очакват поскъпване на яйцата с 10% заради наличието на огнища на птичи грип в страната" и питам кой им е платил на тези експерти да кажат това ? И то 200% ще стане.Ако си бяха мълчали тия "експерти" дали щеше цената им да се вдигне? Гледайте утре цената ще гони 30,40 и дори 50ст. в зависимост от размера на яйцето.Аз като се разболея и отсъствам от работа и като се върна да не би шефа да ми вдигне заплатата после?
9
3
 
2
 
! Отговори
ВКР преди 7 години
Много бързо забравихте лудата крава обаче утре кажете че я има и вдигнете цената на говеждото месо и млякото после измислете някоя болест по свинете и вдигнете и тяхното месо и без това внасяме месо от Румъния.Безсрамници.Какво общо има заболяемостта на птици и животни с цената на продукцията им след като стопаните ще бъдат обезщетени?
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен Ами махай се бе! Има цял континент без такива заболявания - Африка! :-) Такива като тебе единствено се чешат по яйцата и мърморят.
7
0
 
7
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
български яйца осигуряват едва 10% от потреблението, Полша само чака ниша и ще ни залее, няйой пак се точи от рано за великден да удари кьоравото със скок на цените нс яйцата.
6
0
 
5
 
! Отговори
Шабан Шаулич преди 7 години
Така е !!! Даже десните ще са по-скъпи от левите...
5
2
 
13
 
! Отговори
алабала преди 7 години
Ще поскъпнат ковчезите за яйчарските пророци не яйцата.Яйца има в изобилие в ЕС,при това на половина по-евтини от тука.
4
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато сме в европейския съюз ще ни спохождат най различни грипове,птичи свински луда крава и ред други измислени болести. България не трябва да произвежда, България и Българите са подложени на унищожение. Българоубийците са западните колонизатори и управляващите ни еничари и предатели.
3
2
 
1
 
! Отговори
Harbanas преди 7 години
Reporteri ot v. 24x60 min. I v. Nov jiv vleznali v dog pansioni na rbg da probvat bg komfort na kopek pansion...video v kanala...koravosardechni bulgari...uf burgas, uf sofia, uf plovdiv, uf haskovo, uf kircaali, uf mastanlii...
2
0
 
4
 
! Отговори
Kabile преди 7 години
Ima posti, horata iadat ribi ot kavala i stavros
1
1
 
12
 
! Отговори
Ира преди 7 години
А кои яйца ще поскъпнат ,женските или мъжките?