Кукери гонят злото. Маски падат, звънци огласят улиците

Смелчаците не се плашат от студа, а сред тях има жени и деца
16 яну 2017 11:22, Петя Славова
10
Кукери гонят злото. Маски падат, звънци огласят улиците
Снимка: Bulgaria ON AIR

Десетки села в пернишко отбелязаха този уикенд традиционият празник Сурва. Стотици мъже със страховити маски на лицата си гониха злите сили. Сред смелчаците излезли на студа имаше и представителки на нежния пол.

Така, например кукерите от село Кошарево имат много имена – наричват ги кукери, бабугери, сурвакари.  Магическите им танци и страшните маски прогонват злите духове, а веднъж влезли в домовете ви те носят богата реколта.  Зад страшните маски обаче стоят нежни лица. Сред тях  е Росица, една от първите жени, осмелила се да стане кукер.

"Първото ми участие беше на 20 години, но тогава не беше прието да участват жени в празника. Аз тогава тръгнах с една заешка маска, за да не ме познаят останалите, всички питаха кое е това момче, а аз се криех, защото не беше прието", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Днес 41-годишната жена е една от любимките в сурвакарската група на село Кошарево. Тежките костюми не я спират да се включва в ритуала с огромно желание.

Росица споделя, че маската й тежи около 15 кг, но за нея е удоволствие да я носи. "Когато е добре направено, просто не усещаш тежината върху тялото", разказва жената и допълва, че умората се усеща чак, когато я свали.

С удоволствие се пременя и 39-годишната Милена, която също от години участва в Сурва. А днес е и с двамата си синове - 6-годишният Ади и 15-годишният Денис.

"Излизам от три години, а големият беше на две годинки, когато тръгна сурвакар", спомня си тя. И децата и възрастните изработват огромните ликове сами.

И така на 14-ти сутинта, маските падат, а звънци огласят улиците на Кошарево. Време е кукерите да прогонят злото. А стопаните ги чакат с нетърпение и надеждата, че сурвакарите ще донесат късмет и по-добра година. Вижте във видеото кукерите от село Кошарево

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Източно-православни християнски ценности!
7
2
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Велика е пречистващата сила на вековните български традиции.Една от тях са кукерските игри ,идващи от дълбока древност,още от времето на траките,чиито наследници сме ние.Групите в Пернишкия край са едни от най...колоритните и силни.Като венец на кукерските фестивали е ежегодния Кукерландия в Ямбол в края на месец февруари.Тук дефилират за няколко дни кукери от цяла България и гости от чужбина.Шествията са...безкрайни и завладяващи,зареждащи зрители и участници с една огромна положителна...магия.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно е че нямаме бг филм за кукери, където кукерите събират лакомства и ги гонят злите духове.
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НА ТИЯ ПРОСТОТИИ КАТО КУКЕРИ,ХОРОТО В ЛЕДЕНА ВОДА И ХВЪРЛЯНЕ НА КРЪСТА В ЛЕДЕНА ВОДА,Е ВРЕМЕ ДА СЕ СЛОЖИ КРАЙ.ТОВА НЕ Е ПРИЗНАК НИТО НА РОДОЛЮБИЕ,НИТО НА МЪЖЕСТВЕНОСТ.ДОКАТО НЯКОЙ НЕ УМРЕ ОТ ТИЯ ТЪПОТИИ,ГЛУПАЦИТЕ НЯМА ДА МИРЯСАТ.НЯКОИ ТРАДИЦИИ Е ВРЕМЕ ДА СЕ СПРАТ,ЗАЩОТО СА ДОВОЛНО ВРЕДНИ.
4
5
 
6
 
! Отговори
Селянин преди 7 години
Кукери,бабугери - все талибани
3
6
 
4
 
! Отговори
Вихър Райчев преди 7 години
Тъпооооо........ама многоооооо.......
2
1
 
6
 
! Отговори
не забравяйте преди 7 години
браво
1
16
 
9
 
! Отговори
До мен преди 7 години
Като при най-дивите племена в Африка и Бразилската джунгла. Разлика няма. И това е в една европейска страна. Знам какво ще последва, но това е факт. Някои ще кажат традиция. Аз ще им отговоря какъвто народа, такова управлението, такава държавата.