Последното преброяване: Северни птици, но и фламинго

У нас са регистрирани и световно застрашени видове
5
Последното преброяване: Северни птици, но и фламинго
Розово фламинго. Снимка: Стефан Аврамов

Над 7000 птици от 32 вида са регистрирани на тазгодишното традиционното среднозимно преброяване на водолюбивите птици във водоемите по долината на река Арда, Източните Родопи през изминалите почивни дни.

На интересни и разнообразни видове се натъкнаха екипите на фондация "По-диви Родопи", Българското дружество за защита на птиците и представители на ловно стопанство "Студен кладенец", съобщиха от БДЗП.

Сред наблюдаваните птици имаше далечни северни гости като тундровия лебед. Този вид лебед гнезди далеч на север в тундрата на Северна Америка, Североизточна Европа и Сибир. Птицата зимува в крайбрежните низини на Северна Европа и Източна Азия, а у нас рядко. 

500 тундрови лебеди са забелязани по-рано през януари в района на Бургаските езера. Според експерти  наблюдения на вида в страната се дължат на значителното застудяване на времето в по-северните страни, където обикновено прекарва зимите.

Освен северни птици, екипите наблюдаваха и гости от Средиземноморието като по-топлолюбивото и екзотично за нас розово фламинго. Най-близките места, където редовно се среща този вид, са в Гърция – езерото Керкини и Портос Лагос. Най-многобройни тази година са зеленоглавата патица, зимното бърне, гмурците. На тазгодишното преброяване на водолюбивите птици експертите отбелязаха значително присъствие и на лебеди – поен и ням, над 200 птици.

По време на мониторинга бяха регистрирани и някои световно застрашени видове - кадифена и кафявоглава потапница, къдроглав пеликан, което потвърждава значението на района за опазването на световното биологично разнообразие.  

Интересно е, че тази година в района на Студен кладенец са били наблюдавани и два вида гъски - голяма белочела и сива гъска, като последно тези двата вида са наблюдавани тук в края на 90-те.

В дните на преброяването най-много птици са били забелязани в района на язовир Студен кладенец - над 5000 птици. Най-малко са наблюдавани в района на язовир Кърджали, едва 175 птици. За разлика от язовира, на територията на града, във Водното огледало са преброени над 1700 птици.  


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От съответната организация да бяха ви предоставили и по-богат снимков материал, да видим различните птици. Едва ли повечето от нас ги разпознават. А и да се снима природата е винаги красиво, а може и ефектно.
2
2
 
6
 
! Отговори
О преди 2 години
А преброяване на дивите зайци кога? А преброяване отлетелите българи? А преброяване на родените българчета? Еколози! Няма лошо в работата им, ама скоро и еколози няма да имаме. Сори! Следващите дори няма да пишат правилно, кво ли пък да броят патки и пилета.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно е, че са наблюдавали птици и от по-северните ширини, и от по-южните и по-топли. Това ще рече, че условията за живот тук са чудесни и ако сме по-щадящи към околната среда, България без проблем може да се превърне в "птичи рай". Ако някой е имал късмета да наблюдава дори град със сравнително замърсена среда като Бургас, пролетта е уникално да гледаш как щъркели на ята акостират около езерата.