Бум в търсенето на детегледачки. Кадри – липсват!

На кого да поверим детето си, обясняват специалисти
17 яну 2017 09:22, Петя Славова
29
Бум в търсенето на детегледачки. Кадри – липсват!
Снимка: Bulgaria ON AIR

От около 3-4 години има бум в търсенето на детегледачки, но има дефицит на добри кадри. Това стана ясно от думите на Мирела Лазарова, която е собственик на агенция за детегледачки.

Още по темата

Тя отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че особено засилен интерес има този месец покрай допълнителната грипна ваканция.

Лазарова съветва хората да се обърнат към близки роднини или самите те да ползват отпуск, защото на агенцията са й нужни между 7 и 10 работни дни, за да направи професионален подбор за конкретното семейство.

Мирела Лазарова добави, че всяка една жена има работно досие, с което рисковете са сведени до минимум. Тя обаче не отрече, че има и самозвани детегледачки, при които има повече рискове.

Детският психолог Димитрина Проданова е на мнение, че никога няма гаранция дали в първите месеци детегледачката ще бъде себе си и препоръча да не подценяваме интуицията на децата ни.

"Хората не трябва да бъдат прекалено предоверяващи се на този човек. Когато търсим детегледачка, много е важно ценностната й система да пасва на нашата. Има ли разминаване в това, което е важно за нас и за нея, това не е нашият човек", категорична бе Проданова.

Мирела Лазарова споделя мнението, че за да попаднем на правилния човек трябва да имаме и късмет. По думите й трябва самото дете да усети детегледачката, а също и майката.

"Трябва да е интелигентна жена, която да има отношение към възпитанието на детето, но и да го обича", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По света жените могат да си позволят да не работят, а алтернативните са почасова работа са много. В България малко работят от вкъщи, или по часово. Това е първият проблем, сбърканите ни разбирания. Една жена работеща 8 часа, къща, детето...помагат баби, роднини. Къде помагат, къде пречат...проблеми. Дори и с 2 заплати, освен за гледането на детето, участват и с пари и така се завърта колелото на обтегнатите отношения.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИстинатаПри "лошия" социализъм мужете се пенсионираха на 60 години, а жените на 55----------------сега на толкова раждат - Е. Йончева, Ю. Дончева и още много други, чакат да се пенсионират и тогава раждат.
23
0
 
6
 
! Отговори
Някои искат децатаИм преди 7 години
да тръгнат на детска градина едва през последната година от предучилищната им възраст. Преди това търсят интелигентна жена, която знае западен език - да се грижи за детето, докато майката е на работа и да го учи на чужд език. Това изисква по-високо заплащане, което не всеки може да си позволи.Преди няколко месеца моя съседка-инженер се ангажира срещу 300 лв да помага на шестокласник по математика, но и да стои при него по 4 часа в делниците, за да си учи той уроците и да не излиза да скитосва.
22
1
 
6
 
! Отговори
Защо да няма кадри? преди 7 години
Да не би да се търсят жени, завършили специална школа за детегледачки?Чудя се, защото познавам доста жени, пенсионирани през последните няколко години, които са висше образование, но с малки пенсии. Онези от тях, които нямат у дома малки внуци или престарял роднина, имат желание да печелят допълнително чрез почасово гледане на деца. Обикновено се спазаряват за 4 или 5 часа, тоест за половината ден, през който детето не е на училище. Или пък само за да водят и взимат от училище деца в -V клас.
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хубаво е да се научим, че родителите ни не са ни лични слуги до живот. Едно е да оставяш детето си при баба и дядо за събота и неделя, или някоя ваканция, но да си разпределяте по равно задълженията е доста егоистично. Колкото и да обичат внучето си и да се справят , те вече са си изпълнили задължението да отгледат вас.
20
2
 
6
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Да си наемат полицай,военен или разузнавач пенсионер,държавата е пълна с такива.
19
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Нали знаете, че пенсионирана кокошка НЯМА ! Ще снасяме осигуровки до последно !!! Затова в България НЯМА БАБИ И ДЯДОВЦИ ,които да се грижат за внуците си!!! Да не говорим, че има хора в пенсия, които работят / принудени от липса на средства за препитание / !
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На мен ми се е налагало да гледам племенницата и въпреки че съм отгледала две деца, ми беше адски притеснено. Първото нещо, което си помислих е , че ако й стане лошо,не че не знам как да реагирам, а дали после майка й ще одобри решението, нищо че сме роднини. Трябваши ми време, за да се отпусна и да приема детето на него също Децата усещат напрежението на хората около себе си. След това се"сработихме" Тя сега е на 5 и ме нарича по име, а не вуйна))Беше трудно в началото и за двете.
17
3
 
11
 
! Отговори
Би преди 7 години
Чуждите хора са риск, но за съжаление роднините не си ги избираш . Аз съм отгледана от баба ми, защото майка ми не е била способна да се справи и сега е истеричка, с която трудно се общува. Майката на мъжа ми пък го зарязала като малък, за да прави ново семейство. Е, на тези баби ли да си оставим детето? Дядовците изобщо няма да коментирам.
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кадрите, които стават отдавна са извън България , защото няма кой да им плаща. От друга страна тази работа е и доста отговорна и напрягаща- на майка ми й предлагаха чрез познати да гледа едно дете, при това за доста добри пари и тя избяга с писъци :-D Би се навила да гледа само моето дете един ден, а едва ли е единствената, която не се наема да слугува на чуждите;) Трябва да се реши поне проблемът с детските градини.
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ясно е, че бабата и дядото са за предпочитане пред детегледачка, па била тя млада, красива, интелигентна, сексапилна, дашна и т.н. Сега нали съдят две млади и интелигентни момчета, за тяхното гледане на дете. Едно е роднина да гледа детето, съвсем друго е чужд човек.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Детегледачка в повечето случаи се взима за кратко време - някаква ваканция обикновено. Иначе детето си го гледат родителите или ходи на детска градина. Въпросът е при тези инцидентни случаи да има кой да гледа детето, а то няма. Бабите и дядовците още работят, а детегледачките са кът и са скъпи.
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да си позволиш детегледачка би трябвало да взимаш достатъчно та сметката да ти излиза. Все си мисля, че колкото по-заможни са хората , толкова по-малко им изглеждат парите, които взимат. Не може човек, който работи за минималната или дори за 1000 лв месечно да плати тази услуга и да реши, че не е на загуба.Пак си помислете за това" какъв стандарт" ще дадете на детето и не забравяйте, че вие ще сте до него, а не непознат човек. Времето прекарано с детето също е "инвестиция" и се изплаща.
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затова казах " интелигентна", която ще ги занимава с чужди езици, ще им помага с домашните, ще ги мотивира да учат и да се развиват. Аз имах късмет с баба ми , която ме отгледа , беше станала баба доста млада, работила цял живот по интересни лаборатории и никога не ми е било скучно, но бабите на приятелчетата ми бяха точно класически баби- стари, болни, завършили най- много гимназия, с никакви интереси извън кухнята и програмата на телевизията.
11
1
 
7
 
! Отговори
До 11 преди 7 години
Права си. Друго си да учиш децата на чалга, вместо на смислени работи, както е при баба и дядо.
10
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дори при наличието на свободни баби и дядовци захвърлянето на децата при тях е голяма глупост. На децата не са им интересни приказки за кръвно и турски сериали, много по- полезно би било общуването с едно младо интелигентно момиче, за съжаление трудно се намират такива за каквото и да е ;)
9
1
 
11
 
! Отговори
Истината преди 7 години
При "лошия" социализъм мужете се пенсионираха на 60 години, а жените на 55 години, като тенденцията беше възрастта за пенсиониране да се намалява. При "добрата" демокрация и пазарна икономика, всички ще се пенсионират на 65 години, като тенденцията е възрастта за пенсиониране да се увеличава. Може би това е и целта сега в България - българите да не раждат деца, защото няма кой да ги гледа, а и парите не стигат и българите да изчезнем като етнос.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До BURZUMИли да работят по 10 часа на ден за да осигурят що годе приличен стандарт на живот на детето си, щото ако разчитат само на заплатата на мъжа, парите ще стигат само за сметките и за малко храна.
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, да. Мен някога ме гледаше баба... сега обаче и майка ми и свекърва ми са на работа, така че никакъв шанс. А, да ви е хрумвало, че и това е причина хората да имат деца на по-късна възраст? Чакат родителите си да се пенсионират, че да има кой да гледа детето при нужда.
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичкото е на работа до дълбока старост, принудени да бъхтят за насущнийДецата ни ще гледат авторите на пенсионната реформа..