Протестът днес: Миньорите от Бобов дол

ОмбудсМая разговаря с тях, търси се компромис за заплатите им
13
Протестът днес: Миньорите от Бобов дол
Мая Манолова. Снимка: архив, БулФото

Търси се компромисно решение за удовлетворяване на исканията на протестиращите в Бобов дол съкратени миньори. Това каза омбудсманът Мая Манолова след среща с тях на входа на ТЕЦ "Бобов дол".

Преди пристигането на националния омбудсман с бившите работници отново се опита да разговаря директорът на Мина "Открит въгледобив" Харалампи Златанов. Миньорите обаче не пожелаха да чуят предлаганото от него споразумение, предаде БТА.

Според Златанов мината не е в състояние да изплати исканите накуп пари от бившите служители на дружеството, които включват заплата за месец ноември, обезщетения за съкращение и ваучери за храна за 4 месеца.

Целта ни е да намерим решение и двете страни да са доволни, и дружеството да може да плати забавените суми и съкратените работници да продължат да живеят, каза Манолова. Тя уточни, че се водят преговори първоначално да бъдат изплатени поне ноемврийските заплати.

Миньорите категорично отказват да приемат по 100 лева месечно в рамките на 6 месеца, както предлага ръководството на мината. Те заявяват, че няма да прекъснат протеста си и че дори ще блокират и жп линията, чрез която на ТЕЦ-а се доставят въглища.

Към 13 часа има спрени около 20 камиона, които извозват въглища за топлоцентралата. Преговорите продължават.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
:) преди 7 години
Няма проблем. Пеги Бънди ще опрости задълженията на Ковачки към държавата и всичко ще е наред.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой продаде мините и теца на ковашки - тройната ламя! А къде б еше тогава сестра галева?
9
1
 
6
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Трябва нов закон за такива "работодатели" като Ковашки. Щом нямаш пари да плащаш на работниците си,прати ги на време на борсата,а не след като ти работят безплатно няколко месеца. Сега държавата да го задължи да плати на работниците или да обяви негова собственост на търг и с тези пари да се разплати.
8
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
а бе тоя Ковачхх до кога ще го търпим? данъци не плаща, заплати не плаща, хора мръзнат заради него...никакви преговори! да плати всичко дължимо на миньорите и на всичките си работници!
7
3
 
8
 
! Отговори
Коти преди 7 години
Жената се казва Мая Манолова не ОмудсМая
6
1
 
6
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Вярвате ли и,защото аз не.
5
3
 
14
 
! Отговори
Ханс преди 7 години
Маямата е много напориста срещу разни топлофикации, ама срещу Ковачки нещо е склонна на компромиси. Интересно.
4
3
 
9
 
! Отговори
арменския поп преди 7 години
каква тишина тук... някой заблуден другар да напомни на кака Корни, след розово-тафтената еуфория до понеделник, че само със 100 лева месечно в тоя студ половината пролетарии няма да дочакат изборите...
3
5
 
9
 
! Отговори
Баси Държавата преди 7 години
Незнам кой за какво стачкува,ама язе сакам да мандръсам кака Мая!!!!!!!!!!!!Леко дъртичка,слабичка,направо че и се зарадвам като трудовак на малко ГСП.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много яко. ТЕЦ-ът е на територията на област Кюстендил. Точно от там е кака Мая. ТЕЦ-ът е собственост на Ковачки, който "работи" за БСП. Гледай ти каква синергия, какво чудо. Кака Мая се "жертва", за собствените гласоподаватели и субсидии за касичката.Тази случка е показателна колко ги е грижа червените за работническата класа, която гласува под строй за тях.
1
2
 
22
 
! Отговори
СОБСТВЕНИК преди 7 години
кой е на това фалирало предприятие и колко Майбаха притежава. Въпрос 2: Защо не е в затвора за неизплатени заплати заедно с приватизаторите, които са го ублажили