Кметът: Старият Несебър е и остава в ЮНЕСКО!

Градът не е заплашен от изваждане от листата на организацията
24 яну 2017 13:20, Анисия Иванова
3
Кметът: Старият Несебър е и остава в ЮНЕСКО!
Архив: Булфото

Старият Несебър не е заплашен от изваждане на списъка на ЮНЕСКО. В Общинската администрация не е получено становище от Комитета за световно и културно наследство, което да поставя под въпрос статута на стария град. Това съобщи с писмо до медиите кметът на Несебър Николай Димитров по повод публикации, че старият град е заплашен с изваждане от листата на ЮНЕСКО.

Още по темата

В последния мониторинг на Несебър от Комитета за световно и културно наследство, е посочена препоръка за преработка на Плана за опазване и управление на старинния град. Това ще бъде свършено от Националния институт за недвижимо културно наследство, за което е поет ангажимент от Министерството на културата, посочва в писмото си Димитров.

В него той информира, че през последните години Община Несебър е направила редица стъпки, за да запази автентичното излъчване на града и опазване на ценните културно-исторически забележителности - подменени са рекламите и чадърите с подходящи такива, премахнати са т. нар. "сандъци" по стените на къщите, реставрирани са няколко църкви в стария град, както и околните им пространства.

От пресслужбата на Община Несебър съобщиха, че от 2013 година досега не са издавани разрешения за строителство на нови сгради или пристройки на територията на старинен Несебър.

Издавани са разрешения за строеж единствено за вътрешни преустройства, който са съгласувани предварително с Министерство на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство, добавиха от пресслужбата.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
Neven преди 1 година
Che te i da iskat nqma mqsto kyde da stroqt tam i samo tova e prichinata tam da nqma novi stroezhi.
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За сега...... с тая селяния дето е стана не се знае до кога.... :)