Парното в студа: Как да управляваме радиатора?

Очаква се сметките за януари да са рекордно високии
24 яну 2017 10:30,
29
Парното в студа: Как да управляваме радиатора?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Сумарно енергията, която сме потребили тази зима е повече в сравнение с предходните години. Макар че количеството енергия за януари ще бъде отчетено в 0 часа на 31-ви, вече се очаква то да надхвърли стойностите за същия период от миналата година.

"От първи януари до вчера има един единствен ден със средно денонощна температура малко над 0 градуса. Всички останали дни са със средна денонощна температура под 0 градуса и то доста надолу, което означава, че хората са искали да бъдат на топло и тази енергия ще трябва да бъде заплатена", поясни в ефира на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Елизабет Павлова от "Топлофикация" - София.

"След промените в наредбата за топлоснабдяване, които бяха направени през 2014 година, практически месечните сметки се изчисляват по начин, по който да няма пикови сметки в студените зимни дни - декември, януари и февруари. Има едно известно балансиране на сметките за сметка на другите месеци и разбира се при изравнителната сметка излиза истината за потреблението на всяко едно домакинство", продължи тя.

Изразходваната топлоенергия във всяко домакинство се определя от начина на потребление, от предприетите мерки за саниране и енергоспестяване. Има най-различни показатели, които влияят на потреблението. Сред тях е и управлението на термостатичния вентил на радиаторите.

"Хората понякога без да искат допускат няколко основни грешки. Слагат пред вентила тежки мебели, завеси, декоративни решетки. Всичко това ограничава способността на ветнила да менажира температурата в помещението и съответно хората изпитват усещане за студ", обясни Павлова.

Така например, когато излизаме навън, не трябва да затваряме вентила нацяло, а до го оставяме на 3. Също така е важно при проветряване, той да се затваря на цяло за около 5 минути, а след затваряне на прозореца да се пуска отново.

Всичко това допринася за по-разумното изразходване на енергията и поддръжа комфорта в помещението.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз като не бях у дома още от 15 декември до днес и радиаторите бяха на 1 сигурно пак ще трябва да заплатя висока прогнозна сметка за януари?Да ви имам и прогнозите. Направете ежемесечното отчитане да е задължително!Но май не им изнася.
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едни познати така го " управляваха", че слагаха радиатор без топломер за сезона и връщаха редовния само за когато идват да засичат.
5
0
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези които трябва да са на топло, не са. Затова ни е студено...
4
1
 
41
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 7 години
Ако се крадеше по-малко парното можеше да е по 25лв както през соца!
3
4
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига с тези глупости. Всеки столичанин помни, че когато парното работи както трябва не му пречат нито завеси, нито мебели. Как се ходеше по фанелка в къщи и се живееше нормално. Сега всички седят на студ и плащат едни космически сметки.
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моя радиатор не се управлява така. Има си два бутона, от които зависи от една, две или три пити да гори газ,
1
2
 
21
 
! Отговори
Вихър Райчев преди 7 години
Е как да го управляваме,с волан,мигачи,фарове...........!