Само за седмица: Коли на трупчета за 270 без книжка и 160 пияни

Издадени са хиляди актове и фишове, крутите проверки продължават
24 яну 2017 12:10,
80
Само за седмица: Коли на трупчета за 270 без книжка и 160 пияни
Снимка: архив, Булфото

8340 нарушения на пътя са установени в страната от 16 до 22 януари, показват данните на Главна дирекция "Национална полиция".

Издадени са 3889 фиша и са съставени общо 3107 акта. Издадените електронни фишове са 5815.

Броят на установените неправоспособни водачи е 270. 159 души са управлявали моторно превозно средство след употреба на алкохол, от тях 77 с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила, т.е ще бъдат съдени.

Още по темата

Припомняме ви, че от 21 януари са в сила още по-строги наказания за водачите без книжки, за пилите шофьори и за тези без задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

Новите промени в Закона за движение по пътищата дават право на катаджиите да свалят номерата на колите на пияните, дрогираните или онези, които карат без книжка. Тази принудителна административна мярка се налага за 1 година само ако е заловен в нарушение собственикът на автомобила. Тогава колата се отписва от регистъра и след 12 месеца собственикът й трябва отново да ходи на каналите на КАТ и да й извади нови номера. Любопитното е, че ако автомобилът е на името на друг човек или на юридическо лице, мярката се налага само за 1 месец и не e необходима нова регистрация.

Наказанията за пияни и дрогирани шофьори, като и за такива, които карат без книжка, скачат драстично. За първи път се въвежда междинна стойност от 0,8 промила алкохол. Ако пробата на водач покаже от 0,5 до 0,8 промила глобата няма да е от 200 до 500 лв., а направо 500 лв. Книжката му ще се отнема за 6 месеца, а не както е досега – от 1 месец до 1 година.

Ако пробата сочи от 0,8 до 1,2 промила глобата става 1000 лв., а отнемането на свидетелството е за 1 година. Остава правилото, че за концентрация над 1,2 промила се носи наказателна отговорност и виновният може да получи до 2 г. затвор.

В случай че шофьорът откаже тест с дрегер или кръвни проби за алкохол и наркотици, глобата му става 2000 лв. вместо досегашните от 500 до 1000 лв.

Зимните гуми не са задължителни от 15 ноември до 1 март. През този период може да се кара и с летни, стига те да имат грайфер над 4 мм.

От КАТ допълват, че за периода от 16 до 22 януари в страната са станали 81 катастрофи, при които са загинали 5 души, 104 са пострадалите.

Органите на реда ще продължат да следят данните за тенденциите на пътя, за да се прецени дали има необходимост от допълнителни промени в подхода по отношение на проверките и нарушителите на пътя.  Целта е да се подобри безопасността на пътя и да се намалят жертвите и ранените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако това нее манипулация а реални данни означава че сме карали мужду убиици на пътя и да ни убият вероятноста е била 50 %..Само да нестане както с фаровете! Карайте на фарове целогодишно да си спасите живота!? И ефекта от тези фарове е нулев..Но пък за сметка на това светене акумулаторжиите крушкажиите алтернаторжиите им процъфтява бизнеса. Вместо акумулатора да изкара 5 години живота му се съкращава наполовина. От постоянният товар на акумулатора клетките му се разпадат и отива на вторични.
44
1
 
22
 
! Отговори
До Ники преди 7 години
Ще имаефект ако свалят и номерата с еднакви цифри
43
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Коли без номера се карат само в по-затънтените села и то примерно съвсем наблизо. Пробвай да излезеш на по-главно шосе...
42
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как реве балканеца, че го карат да спазва правилата като бял човек... тъжна картинка...
41
3
 
2
 
! Отговори
zfdb преди 7 години
Я някой да обясни каква е тази дивотия с отнемането на книжката- примерно хващат шофьор с 0.6 промила, вземат му книжката за една година и го глобяват с 200 лв. След което агента се качва на колата на жена си примерно и кара отново кола без книжка-ако случайно го заловят(вероятно няма да го заловят) , умниците са заложили в закона глоба от 100 до 300 лв, което за *** не е проблем и излиза, че за двете нарушения(0.6 пр. алкохол и шофиране без книжка) ще му се размине с глоба 500 лв/!?
40
2
 
23
 
! Отговори
870439-90 преди 7 години
тъй , тъй - здраво бъркане в джоба - глоби , присъди - и ще се научат да се качват трезвени и с книжки Ще кара пиян , - или с видока скорост ,ще убие някой и после какво - *** не исках , *** то така стана , *** съжалявам , *** искам при мама - ей оново момче , където баща му имал транспортна фирма - уби двама . Може и да не е мутра , може да е свестен , но трябва да си носи последствията .
39
2
 
23
 
! Отговори
Ники преди 7 години
Това със свалянето на номерата ще има ефект.
38
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българина от край време избива комплекси с колата си и на пътя. Който няма с какво друго да изпъкне се опитва на пътя.
37
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-накрая една смислена промяна! Искам да видя виенето на тролчетата мрънкачи тук след като мине годината и излезне официалната статистика за жертвите и се види че е имало резултат. В крайна сметка колкото и да си отворен, кола без номера малко хора смеят да карат, така че неминуемо това вече е спасило нечий живот.И как все на някой хора катаджийте им симулират глоби и те никога не са виновни - на мен защо това не ми се е случвало нито веднъж не знам. Научете се да поемате отговорност, ***!
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един българинХА-ха Ами това ако не се случва всеки ден, то деня няма да е минал.
35
4
 
17
 
! Отговори
Мирослав преди 7 години
До 36 : Хаха. Много повече неща съм виждал от Гърция приятелю! Факт е, че на българина не му ли опразниш джоба, не спазва нищо!
34
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи да си сменим колите с комшията и ако ни хванат само един месец на трупчета и ни връщат номерата.Или пък да я прехвърля на жената.
33
5
 
23
 
! Отговори
Мирослав преди 7 години
До Стефчо 29 : И аз съм на същото мнение, но българина разбира демокрацията като свободия! Аз съм ЗА строгите санкции не само за шофирането, а за всичко! Българина не му ли бръкнеш в джоба е разбира! Защо като карате в Гърция спазвате правилата? Щото ще ви вземат и долните ***! А унас карате пияни, надрусани, без книжки, без ГО, без преглед... Кой както му дойде! Аз да не съм по *** от вас, че си плащам всичко и спазвам правилата?
32
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еми много искат да се мутреят зад волана, да карат с 200 в населено място, да мачкат хора по пешеходните пътеки и нищо да не им правят.
31
12
 
12
 
! Отговори
11 преди 7 години
Всичките тука дето подкрепяте този рекет ще го разберете, когато попаднете на неадекватни пътни знаци, липса на маркировка или *** такава и дупки по пътищата. Тогава ще разберете как пладнешки ще ви ограбят.
30
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
шоферската напаст е толкова долна, че ако я нямаше, щяхме да имаме предостатъчно пари за да си охраняваме границите. а вместо това пращаме армия, която да се бори с милионите пияни и дрогирани *** на пътя. няма нищо по-долно от шофер на този свят.
29
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Супер нагляри събират пари за дупките от третостепените им магистрали ,такава наглост и полицеищина няма .
28
1
 
18
 
! Отговори
стефчо преди 7 години
вие сега ли разбрахте ,че демокрацията е поредица от много закони и правила със строги санкции? А си мръндал на криво и тоягата играе у гърбината здраво,така е демократично навсякъде и колкото повече е демокрация-повече играе гьостерицата...
27
1
 
17
 
! Отговори
Jiki преди 7 години
С две ръце съм За !!!
26
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
след тая касапница по пътищата, само тоягата върши работа