Шофьорите - пешеходци ще плащат и нова регистрация

При свалени табели на практика ни глобяват повече от един път
Обновена: 25 яну 2017 07:03 | 25 яну 2017 07:00, Александър Попов
76
Шофьорите - пешеходци ще плащат и нова регистрация
Снимка: Булфото

От четири дни вече важат нововъведените по-драстични глоби и наказания за различни нарушения на пътя. Вече са факт десетките свалени номера на автомобили, чийто шофьори са употребили алкохол, карали са под въздействие на наркотици, отказали са дрегер или са без книжка.

Въведената санкция със сваляне на регистрационните номерата на нарушителите по пътя е много по-драстична, отколкото изглежда.

Още по темата

Ако собственикът на колата иска да я пусне в движение, ще трябва да мине отново дългата процедура по регистрация в КАТ и да си плати за нови табели и документи, пише "Сега".

Така на практика нарушителят ще бъде глобен повече от един път.

За да възстанови регистрацията на автомобила, собственикът трябва да плати 30 лв. за нови табели, както и такса за издаване на нов талон, който според тарифата на МВР е 2 лв.

Според Настимир Ананиев, председател на парламентарната транспортна комисия и депутат от Реформаторския блок, който е един от инициаторите за затягането на контрола, няма двойна санкция, защото новата регистрация е административна процедура. Тя се налага, защото не се знае какво се е случвало с автомобила в срока на наказанието.

"Дерегистрацията на автомобилите покрива три конкретни хипотези, освен липсата на "Гражданска отговорност", обясни Ананиев. "Абсолютно всички органи на реда вече разполагат с таблети. След въвеждане на името могат веднага да проверят дали водачът има шофьорска книжка", твърди депутатът. Разбира се, номерата на автомобила няма да бъдат свалени, ако просто сте си забравили книжката вкъщи.

"Между 500 и 600 водачи, които не притежават шофьорска книжка, се хващат седмично. Това е огромен проблем. Само за последните години са установени над 30 000 човека, които карат без документ за правоуправление. Ако не сте си подновили книжката, също се водите неправоспособен шофьор и колата се дерегистрира", пояснява Ананиев.

Новите мерки важат само ако колата е шофирана от собственика. Нарушителите, които карат чужди коли, минават с по-лека санкция - колата ще се спира от движение за един месец. За лизинговите автомобили остава сегашният режим - да бъдат спирани от движение само ако са неизправни, без или с невалидна винетка, при нарушения на правилата за опасните товари и без застраховка "Гражданска отговорност".

Според новите правила табелите се свалят от пътната полиция на място. След това собственикът ще има 12 часа да си прибере колата. Ако е с отнета книжка, трябва да намери правоспособен шофьор. От 21 януари книжката се отнема, ако водачът не си е платил влезлите в сила глоби в срока за доброволно плащане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
26
 
! Отговори
Бат'Митко преди 7 години
Не знам дали на някой му направи впечатление каква вратичка са и оставили га_до_ве_те:"...Новите мерки важат само ако колата е шофирана от собственика. Нарушителите, които карат чужди коли, минават с по-лека санкция - колата ще се спира от движение за един месец..."И сега ще започне едно масово прехвърляне на коли на баби и дядовци,на всички роднини без книжки и пак ще си карат без да им пука!
33
0
 
2
 
! Отговори
Burgasko pivo преди 7 години
Koito pokaje istinska faktura ot nekoi bg kat za realno svarshena registracia i tochno opisanie za kolko vreme e izvarshena operaciata, ste go napravim nacionalen geroi na rbg.
32
6
 
13
 
! Отговори
Бай Благой преди 7 години
До 35---Ти какво мислиш,че БСП като дойдат на власт всичко ще беде безплатно
31
9
 
15
 
! Отговори
до 49 преди 7 години
Айдеее,селски тарикатлъци!Всеки цъ.рвул който не е сам колата като го спрат с превишена скорост,вече е казал на другия да се държи за корема и се почва едно много му е зле карам го в спешното...Даже и да е така,даже и да се бави линейката,нямаш права да караш с превишена скорост щото докато стигнеш може да убиеш други хора!Така че такива оправдания-56на село!
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВасилевУж мислиш и се опитваш да изглеждаш умен, но учудващото е, че не осъзнаваш простата, изконна причина за ситуацията, която е частен пример на правилото за човешката глупост.Ще ти го илюстрирам, дразниш не защото не си прави, а защото използваш момента да си начешаш егото.Поради същата причина стават повечето от катастрофите. Глобите са само пример за безсилието срещу глупостта. Ти има ли ножове у вас? Е, за какво ги ползваш? А други за какво ги ползват? Кой е селянина?
29
12
 
13
 
! Отговори
до 40 преди 7 години
Стига тоя номер,че видиш ли карам болен в спешното!Изтъркан е.Има си МПС със специален режим на движение за такива случаи!Хем даваме пример за здравите глоби и дисциплината в други държави,хем като се приеме тук-ревем.На българина угодия няма!
28
7
 
22
 
! Отговори
Бау преди 7 години
Правила трябва да има и трябва да се спазват. Глобите трябва да са строги и солени. Просто няма друг начин някои хора да разберат, че не са единствени на пътя и света не се върти около тях. Иначе угодия няма. Ако са малки глобите "защо са малки, мутрите не им пука!" ако са големи "защо са големи, не мога да си ги позволя". Решението е просто - не правете нарушения.
27
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВасилевХарактера на човек си личи зад волана, не може да се скрие!!!И веднага мога да заключа, че сте едни селски дребни тарикати и съвсем логично сте нетолерантни и се избивате по пътищата!!!..........Твойте морални притчи и Соломоновска мъдрост се мъдри тука, благодарение на това, че сайтът нарушава собствените си правила за коментиране.Разбрали какво казах?
26
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Водачите имат само задължения, гражданска, винетки, данък, преглед, скъпа регистрация, измислени екотакси, глоби, скъпи горива в които в белите държави е включена винетката!А какви права имат?Да карат по хубави пътища най-малкото, и да не ги затварят когато завали сняг! Ама и това няма!
25
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шофьорите - най-уязвимите, плащат колкото им кажат, от тях най-лесно се пълнят дупките в бюджета!
24
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Продължавайте да гласувате за Герб и РБ и пълнете бюджета(личните сметки) на Тиквата!
23
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мошеници!! Глобите трябва да са съобразени с мизерните заплати, които вземаме! Всеки е карал бързо, много пъти съм карал болен и съм карал към спешното много над разрешената скорост, трябва ли да сме престъпници и да плащаме басносолвни глоби!
22
3
 
19
 
! Отговори
opps преди 7 години
Радев веднага да го върне - нямаше обсъждане!
21
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази стохилядна банда рушветчии и непрокопсаници трябва да се изхранва. А от статията разбрах, че ако колата е на името на баба,ще ми свалят табелите, ама някой друг път. Поредната неработеща малоумщина с много условности. То само като видиш, кой е предложил това нещо и ти става ясно че няма да върши работа, също като с фаровете.
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
понеже сме бедни и заплатите ни са ниски предпочитаме да дададем на корумпираните и ненаяли се ченгета пари за почерпка така ще ни излезне многократно по евтино отговарящо за нашият стандарт и така корупцията ще се увеличи двоино ако взимахме европеиски заплати мисля че нито ние ще даваме подкуп нито милиционерите ще си го позволят защото при един взет подкуп следва моментално исхвърляне от системата както е в белите страни
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С тоя закон сега доста номера ще почнат да липсват на колите пред блока ще си ги берат пак те нека да ги свалят
18
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
полицаите - защо нае свалят номерата на каруците и да конфискуват конете на ромите които денонощно обръщат кофите за *** в София
17
14
 
8
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Орешарски съсипа страната.
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами сега знаете ли какво ще стане когато почнат да им свалят номерата те ще почнат да крадат от други автомобили
15
0
 
11
 
! Отговори
Рик преди 7 години
До ТурчинЛошото е че и книжката си си платил не само табелите . Но отиди в Турция там може да ти оставят номера ако им дадеш да ти свалят халката