Шофьорите - пешеходци ще плащат и нова регистрация

При свалени табели на практика ни глобяват повече от един път
Обновена: 25 яну 2017 07:03 | 25 яну 2017 07:00, Александър Попов
76
Шофьорите - пешеходци ще плащат и нова регистрация
Снимка: Булфото

От четири дни вече важат нововъведените по-драстични глоби и наказания за различни нарушения на пътя. Вече са факт десетките свалени номера на автомобили, чийто шофьори са употребили алкохол, карали са под въздействие на наркотици, отказали са дрегер или са без книжка.

Въведената санкция със сваляне на регистрационните номерата на нарушителите по пътя е много по-драстична, отколкото изглежда.

Още по темата

Ако собственикът на колата иска да я пусне в движение, ще трябва да мине отново дългата процедура по регистрация в КАТ и да си плати за нови табели и документи, пише "Сега".

Така на практика нарушителят ще бъде глобен повече от един път.

За да възстанови регистрацията на автомобила, собственикът трябва да плати 30 лв. за нови табели, както и такса за издаване на нов талон, който според тарифата на МВР е 2 лв.

Според Настимир Ананиев, председател на парламентарната транспортна комисия и депутат от Реформаторския блок, който е един от инициаторите за затягането на контрола, няма двойна санкция, защото новата регистрация е административна процедура. Тя се налага, защото не се знае какво се е случвало с автомобила в срока на наказанието.

"Дерегистрацията на автомобилите покрива три конкретни хипотези, освен липсата на "Гражданска отговорност", обясни Ананиев. "Абсолютно всички органи на реда вече разполагат с таблети. След въвеждане на името могат веднага да проверят дали водачът има шофьорска книжка", твърди депутатът. Разбира се, номерата на автомобила няма да бъдат свалени, ако просто сте си забравили книжката вкъщи.

"Между 500 и 600 водачи, които не притежават шофьорска книжка, се хващат седмично. Това е огромен проблем. Само за последните години са установени над 30 000 човека, които карат без документ за правоуправление. Ако не сте си подновили книжката, също се водите неправоспособен шофьор и колата се дерегистрира", пояснява Ананиев.

Новите мерки важат само ако колата е шофирана от собственика. Нарушителите, които карат чужди коли, минават с по-лека санкция - колата ще се спира от движение за един месец. За лизинговите автомобили остава сегашният режим - да бъдат спирани от движение само ако са неизправни, без или с невалидна винетка, при нарушения на правилата за опасните товари и без застраховка "Гражданска отговорност".

Според новите правила табелите се свалят от пътната полиция на място. След това собственикът ще има 12 часа да си прибере колата. Ако е с отнета книжка, трябва да намери правоспособен шофьор. От 21 януари книжката се отнема, ако водачът не си е платил влезлите в сила глоби в срока за доброволно плащане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
15
 
! Отговори
До13 преди 7 години
Прав си сега като почнат да се заяждам за една изгоряла крушка могат да ти свалят номерата
13
0
 
5
 
! Отговори
маке преди 7 години
а наздраве
12
2
 
23
 
! Отговори
Вихър Райчев преди 7 години
Ааааааа,ето къде бил ключа от бараката,паричкииииии.........това е целта!
11
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Черни дни за червените каскети без винетки с 30-годишни опушени таратайки.Браво на ГЕРБ за този закон!
10
7
 
3
 
! Отговори
Я гледай.... преди 7 години
До САШО+10 Бойко не е виновен а Путин бе ,червен.
9
9
 
24
 
! Отговори
Така е преди 7 години
Целта е ниски доходи и яко скубане, колкото може да ни е по гадничко.Единствената причина за нова регистрация е тормоз и пари.
8
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
опаааа, значи изплюхме камъчето - лизинговите автомобили са на друг режим - да се чете г овнарите с лъскавите возила закон не ги лови...
7
3
 
23
 
! Отговори
Хасан преди 7 години
Продава ТАБЕЛИ....5 лв., телефон 0897 643046Само сериозни купувачи да звънят.Може да избирате номер, още не са свалени.....
6
6
 
26
 
! Отговори
САШО+ преди 7 години
То, че смятат че сме прости е ясно.Ако искаш ред по пътя слагаш камери.Глобите да се плащат в данъчното.Да има сайт в който да се проверяват глобите.Какви шайки, катаджии в храстите, преследвания, сега какво ще се правим, 20 или 50...т.н.Бойко Тиквата какво да измисли, пари му трябвали, че 2025 г трябва да върнем изтеглените милиарди на американците, те ще ги опростят като в замяна ще построят ракетна база до черно море. Някой взе пари под масата.....продажници...боко, цецко, плевнята, паси
5
0
 
40
 
! Отговори
Дон Кихот преди 7 години
Ще си купя кон, с него няма нужда от винетка, бензин,асфалт, ще съм еко, ще се разбираме...Да си конник е епично, да си шофьор трагично)))МВР не може да му свали номерата))
4
8
 
21
 
! Отговори
Шишо 91280 преди 7 години
ЕВАЛАРСКО...Е сега си излизам от панелката ми в ОБЕЛЯ готов за радота но ДНЕС С огромна усмивка на лице което не ми се беше случвало от 10 години насам сигурно..Най найкрая направиха нещо хубаво в тая държава...айде отивам да си паля сонатата и да си зема едно кафе и вестник и да кажа по станцията добрата новина на колешките :)) да живее България!
3
3
 
48
 
! Отговори
до 4 преди 7 години
97% от хванатите без книжка са роми бе ***,ако беше се поинтересувал нямаше да се oakваш
2
15
 
24
 
! Отговори
Георги преди 7 години
И ако решиш да продадеш колата по време на въпросната година? Какво се случва - новия собственик плаща табели? И ако я продадеш на "стринка си Гюрга" можеш да продължиш да си я караш? Малко недомислено ми се вижда това а номерата. Подозирам че ще отпадне скоро.
1
13
 
34
 
! Отговори
да преди 7 години
няма нищо по-хубаво и правилно като закон, приемано в тая държава за последните 27 години от това ГОЛЯМО БРАВО!!!