Скоро! НАП и полиция с акция в кварталните сервизи

Всяка втора работилница – нелегална, милиони спестени данъци
25 яну 2017 09:00,
42
Скоро! НАП и полиция с акция в кварталните сервизи
Снимка: Reuters, архив

НАП и МВР ще влизат на масови проверки в кварталните сервизи. Акцията е планирана за близките дни, като операциите ще продължат регулярно чак до 2018 година. Планът е заложен в стратегията за превенцията на престъпността на полицията.

Смята се, че всяка втора работилница е нелегална, а потъналите от спестени данъци и осигуровки пари се изчисляват на десетки милиони годишно. Освен това много от сервизите продавали и крадени части. Данни на комисията по транспорт в парламента показват, че над 10 000 сервиза в страната работят на черно и над тях не се упражнява никакъв контрол, пише "Монитор".

Проблемът идвал още от далечната 2000 година, докогато е имало правила. След това обаче дейността на монтьорите е била прехвърлена към Закона за занаятите, където не била регламентирана ясно. В резултат на тази промяна в момента всеки търговец можел да отвори сервиз, като се сдобие с нужната регистрация, без обаче да покрие изисквания за техника и квалификация на работниците. Сервизите не давали гаранция за ремонта и използваните части. Много от тях не издавали на клиентите си и касови бележки.

Депутатите обмислят законопроект, който да регламентира сервизната дейност, в който се лансира идеята да има регистър на монтьорите.

Данните на парламента се припокриват и с тези на НАП, откъдето твърдят също, че всеки втори сервиз в страната е фантом. Само в последните дни преди коледните празници са били проверени над 200 работилници в цялата страна, като почти при всички данъчните са открили нередности. Най-сериозното нарушение, на което са се натъквали контролните органи, са сервизи, които нямат нито един документ, удостоверяващ дейността им пред държавата. Незаконните работилници се укриват най-вече в частни гаражи и големи халета, които отвън изглеждат празни. Нито един от служителите в подобен сервиз няма легален трудов договор, нито внесени осигуровки. Освен това липсва и касов апарат, касова книга и каквито и да било финансови документи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Препатил преди 4 години
Ремонта на автомобила е отговорна работа.Има нелегални " монтьори",които не правят качествени ремонти,вземат пари за части втора ръка и ти таксуват нови такива.Всеки ремонт,трябва да бъде отчетен пред клиента с копие от фактура за доставена част,което пак не е гаранция.Данъчните да проверят по Иконт какви части са доставени за даден сервиз и ще цъфне колко ремонти са извършени и не са отчетени!
42
1
 
1
 
! Отговори
симон преди 6 години
Като махнат малките и останат само големите ще е ценова отризирана сеч
41
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Ивайло до Пазарджик на ул 17 има нелегален сервиз за мотори
40
5
 
5
 
! Отговори
МАЙСТОР преди 7 години
Те тъкмо скритите данъци от гаражните майстори, дето правят по една кола на седмица, ще оправят бюджета за идната година. .... таман ще има за нови коли на НСО и другите гЪ3оBe
39
6
 
7
 
! Отговори
Gaikata преди 7 години
На босия цървулите ще вземат
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АБЕ ТОЯ нап ДА ВЗЕМЕ ПО ВНИМАНИЕ И ТОВА. ТИЯ ХОРА СА СПЕСТИЛИ МИЛИОНИ НА ДЪРЖАВАТА ДА НЕ ПОЛУЧАВАТ АВАНС - ЗАПЛАТА ОТ БЮДХЕТА.
37
0
 
3
 
! Отговори
до 35 преди 7 години
Има части,които докато не се свалят да се видят точно какви са,няма смисъл да ги купуваш предварително!Само с модел и година не става,11 в различни месеци имат разлика!
36
0
 
7
 
! Отговори
СИКиВИС преди 7 години
Ще се проверяват ли големите едноетажни сервизи с 4-5 етажа под земята пълни с коли за разкомплектоване. В кварталните се поръчва една част, доставя я *** детенце и веднага се монтира или се подменя за секунда докато клиента е с гръб.
35
1
 
5
 
! Отговори
фгхб преди 7 години
До Анонимен 35Явно имаш достатъчно свободно време, брат. И сигурно си ВИП-клиент, като те видят в сервиза, веднага ти качват колата на стенда.
34
2
 
7
 
! Отговори
Корупция преди 7 години
Ето така се прави в Бьлгария пьрво се предупреждава за да се заметът нередностите и после всичко си е ок.Наистина няма такава дърхава
33
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато отивате в сервиз трябва да знаете какво не ви е наред с колата. Купувате си частите от магазина занасяте ги в сервиза и стоите до колата докато ви сменят частите. Поне аз така правя. Не се осланям на майсторите да ми казват какво е за смяна защото ще си измислят един милион повреди. Плащам им за труда паля и си заминавам!
32
1
 
2
 
! Отговори
Truder преди 7 години
Dai da go vidim tozi nap i tazi policia otvatre, ve...snimki, video...mnogo prah i dim na kalbenca sa nosi ot tesi luli na mira tam...pa i bezbroi klimatici ima okacheni po prozorcite im, bezbroi kilowatchasove denem i nostem plasta bg suveren za tesi mazni z-adnici tam ot suverennite bg zaplati 300 euro...
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
данъка според мен който "крият" не е нещо за което да се хващаме като големи цифри, в повечето случаи говорим за труда който са положили.За мен лично главният проблем е частите, сменят ти нещо, а дали са го взели от каталога на вносителя или е крадено? Тези всички липсващи предни фарове на скъпите автомобили не си ги монтира друг собственик а в някой сервиз се прави.Това съответно са щети за Хиляди на някой трети човечец.
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами при предните проверки всички "бордюр майстори" се бяха изпокрили и работеха на заключени врати,ние продававаме и доставяме авточасти по сервизи.Единици са тези които са на светло,всичко е батак сменят здраво съз здраво само да вземат някой лев от нещастника решил да им ползва услугите.Пълен ужас драги колеги шофьори какво ли несъм видял.....забравили да стегнат спирачния апарат на човека и той пада след 300 метра и увисва на маркуча.....само красоти.Да ме питат с радост ще им дам адресите.
29
1
 
7
 
! Отговори
еорйдф преди 7 години
Извън оторизираните сервизи никой не пуска касови бележки или фактури.
28
0
 
6
 
! Отговори
Симов преди 7 години
Има автосервизи, които се отопляват с твърдо гориво и горят автомобилни масла.ДИМЪТ Е КАНЦЕРОГЕНЕН !
27
0
 
3
 
! Отговори
ШАфьора преди 7 години
Хубаво е , а така, значи. Законност и ред му е майката. Те тъй можИ и в Централна корпоративна банка да проверят и да вкарат всичко в ред, разбираш ли.
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо не пише за това, че този вид дейност притеснява съседите и трябва да се разрешава само с изричното им съгласие. Аз имам три съседа които се занимават с ремонти на коли. Отвратително е, ежедневен шум и миризми я на боя я на бензин. Така че уважаеми данъчни и депутати - освен данъците и крадените части проблем е и шума и миризмите които генерират тез нелегални сервизчета в жилищни райони.
25
1
 
13
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Донякъде добре , защото тези хора предвид че санелегални не подлежат на контрол , докато всички които са на светло ги тресат от глоби убедих се в последната година. Но точно там е разковничето . Не са създадени условия човек да работи спокойно и да си плаща спокойно данъците . Глобите само за "една точка нарушение" варират до десетки хиляди лева дори. Е една малка фирма такава глоба веднага я фалира. Освен това кодекса на труда е също в ущърб на работодателя и после защо имало сив сектор..
24
2
 
7
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
А Костов и приятели кога?