Грипът си отива! Да очакваме ли втора вълна?

Превенцията е хигиената, каза д-р Ангел Кунчев пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 26 яну 2017 09:01 | 26 яну 2017 08:50, Златко Желев
2
Грипът си отива! Да очакваме ли втора вълна?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Грипната епидемия приключва, но все още не е напълно. Тези високи стойности, които бяха достигнати, вече ги няма никъде, почти всички области излязоха от епидемията.

Това каза д-р Ангел Кунчев в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Главният държавен здравен инспектор успокои, че втора вълна е много малко вероятна и няма данни нито в България, нито в Европа за такива прояви.

"Втора вълна при грипа не е невъзможна, но е рядко явление, случва се веднъж на десетина години", обясни д-р Кунчев.

Експертът поясни, че в края на зимата и пролетта навлизаме в сезона на детските шарки, а след това ще дойде време на типичните летни вируси. Най-активно те се разпространяват в края на юли и август.

"Превенцията за вирусите е добра хигиена, няма ваксини срещу тях", подчерта д-р Ангел Кунчев.

По отношение на появилото се ново огнище на птичи грип край Пазарджик, здравният инспектор съобщи, че опасността от епидемия е реална, но ниска.

"Все още бариерата на предаване от птиците към човека е доста висока, тя зависи от това колко е близък контактът", обясни той.

"Процесът на умъртвяване на птиците продължава, до онзи ден вече наближаваха 400 000, много вероятно ще достигнат и половин милион", каза д-р Ангел Кунчев.

"На практика цялата Горнотракийска низина е най-силно засегната, отделно огнища при прелетни птици има в цяла България. В Пловдив, Хасково и Стара Загора са съсредоточени огромната част от огнищата", допълни той.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зависи, ако имат материал останал за пускане!
Сметките им излязоха криви първия път, защото студа им изби щамовете а и продължи дълго! Дано не излязат алчни и да пуснат пак зарази!
1
0
 
12
 
! Отговори
Вихър Райчев преди 3 години
Да,сега се забъркват у бидоните втората вълна и след седмица ще минат да поръсят отгоре.