Януари - без рекорди, но най-студен от 53 г.

Очаква ни затопляне около 5 февруари
28 яну 2017 07:45, Александър Попов
7
Януари - без рекорди, но най-студен от 53 г.
Снимка: Булфото, архив

През януари месец не са измерени рекордно ниски температури, но пък е най-студеният от 53 години насам.

Средната температура за периода е минус 6 градуса, при обичайна средна температура за този месец 5 градуса. Тези стойности са измерени в София, където обикновено не е е най-студено.

Най-близък до сегашните продължителни студове е бил януари през 2000 г., когато средната температура е била минус 4 градуса.

"Дори да са ниски, температурите все пак са нормални. През последните няколко години сякаш свикнахме на топли зими, но обикновено веднъж на 5-6 години се случва по-тежка зима", заяви синоптикът Симеон Матев пред "Труд".

Той даде за пример последната по-сурова зима през 2012 г., когато в Кнежа са били измерени минус 29 градуса. Синоптикът посочи, че през януари т.г. най-ниската температура в измерена в Кюстендил. Там на 8 януари градусите са паднали до минус 26.

По думите му месецът ще остане студен и през оставащите дни, но минималните температури няма да падат драстично. Те ще са средно от минус 12 до минус 7 градуса, а максималните ще са между минус 3 и 2 градуса.

Такова ще остане времето докъм 5 февруари, а след това ни очаква значително затопляне, като на места максималните температури ще достигнат 10 градуса.

След повишението на температурите истинската зима отново ще напомни за себе си.
 


7
Още по темата: времето
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
2
 
! Отговори
NE! преди 4 години
НЕ Е ВЯРНО ПОВЕЧЕТО ЗИМИ СА ТАКА СТУДЕНИ ПО РЯДКО СА ТОПЛИТЕ ЗИМИ - СТИГА СТЕ ПЛАШИЛИ ХОРАТА СЪС СТУДОВЕ ИЛИ ИМА ДРУГА ПРИЧИНА НЯКОЙ ДОБРЕ ВИ ПЛАТИЛ ДА КАЗВАТЕ ТОВА ЗАЩОТО ЩЕ ИМА ГОЛЕМИ СМЕТКИ
4
2
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Казвам аз, че това е най-студената зима в живота ми, никой не вярва. Ето ви сега официално потвърждение.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре че има глобално затопляне, иначе какво щяхме да правим?
2
4
 
6
 
! Отговори
самоковско преди 4 години
от сайтовете за времето в момента ми показват минус 16, термометърът пред мен показва минус 5, а тоя у колата минус 7 - със сигурност не е -16! ясно и слънчево!
1
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде са сега смелите и изстрадали бежанци, защо не нахлуете отвсякъде в България, за да потърсите по - добър живот, да трепете и изнасилвате?!? Елате бе, елате, термометърът ми показва -12 градуса, аллах и хомо мохамед ше ви подкрепят в отрицателните температури, елате да ви черпя сланина за загрявка... докато изстинете!