Стряскащо или традиция: Панахида има, покойник - не!

Попове "опяват" възрастни хора, но живи
Обновена: 29 яну 2017 16:26 | 28 яну 2017 11:00, Александър Попов
39
Стряскащо или традиция: Панахида има, покойник - не!
Снимка: Reuters, архив

Странен ритуал правят жители на селата край Дунав. Там могат да се видят панахиди, при които покойник няма. Притиснати от самота, бедност и купища неволи, възрастните хора в селата край Лом си ги правят приживе, разказват местни свещеници.

"Старците се толкова смачкани и отчаяни от живота, че не знаят на кой свят са. Някои чакат смъртта като спасение, а мнозина се боят, че ще си отидат в забрава, без близки, които да ги изпратят достойно!", казва отец Георги от Лом пред "Труд".

Най-често помени още докато са живи, си поръчват баби от селата в равнината Златия между Лом и Козлодуй, споделят духовници. В тези, но и в много други малки селища в Северозапада са останали вече само по шепа хора – предимно възрастни и самички.

Повечето обитават грохнали като тях къщи, в които вечер едва мъждука по една електрическа лампа, съседи няма, а домовете наоколо от години са празни.

"Живеем в пустош. Като дойде време да си ходим, няма да има даже кой да ни намери!", казват с горчивина старците.

Повечето от тях са болни и възрастни. Трудно се снабдяват с хляб, а зимно време едва успяват да излязат на двора за наръч дърва. Точно през зимата си отиват най-много хора, понякога роднините и съселяните им разбират, че вече ги няма дни и седмици по-късно.

Затова, докато още са на крака и имат по нещо в дворовете и градинките си, пенсионерите си спретват помени с угощение  с останалите в селцето. Макар и приживе, панихидата ще им осигури човешко изпращане и по-нормален път към  другия свят, ако го има, вярват те.

Както си му е редът,  кандидатите за отвъдното колят овца или кокошка, според възможностите си, правят курбан чорба, месят хлябове, редят трапеза с няколко вида манджи и шишета с ракия и вино. Някои дори подреждат край масите дрехите и вещите, с които трябва да ги изпратят към оня свят. Всичко си върви като на истински помен. Само дето няма покойник.

"На такива панихиди свещеникът прекажда масата, дава причастие с хляб и вино и чете молитва, но не за гроб и не споменава име", разказва отец Георги.

Първата панихида на живо на свещеника от Лом го хвърлила в шок, спомня си той. Преди години негов приятел – поп във видинско село, го помолил да го замести при опяването на две сестри близначки.  Когато отишъл в посочения дом обаче, свещеникът заварил само един ковчег и жена, навела глава над него. Както повелява канонът, попът запалил свещ, сложил я в ръцете на „покойницата” и чак тогава видял, че е жива.

"Кипнах, помислих, че си правят лоша шега с мен, но ми обясниха, че е местен обичай, и макар и със свито сърце, свърших каквото трябваше. Като приключих, жената край ковчега рече "Како, ставай, да лягам аз!". Да се смееш ли, или да плачеш, чуди се и до днес поп Георги.

"Имаме много стари и самотни хора в селото. Голяма грижа са ми, защото трудно се справят с живота и са на крачка от отвъдното, а няма кой да ги крепи. Децата им обикновено са в по-големите градове или в чужбина и рядко идват да ги видят. Обикновено ги погребваме за сметка на общината", разказва кметът на монтанското село Славотин Личко Цолов.

За да следят за състоянието на белокосите самотници, по селата са си разработили ефективна методика – сутрин минават по улиците и ако видят, че комините им не пушат, значи има проблем.

Те се стремят да осигурят дърва за огрев и  храна от социалния патронаж за най-немощните хора, но понякога те не могат дори да си запалят печките. Доста самотници се борят с последни сили за оживяването си и в планинското село Превала, разказва кметът му Иван Вълчаров. Тези дни  той се е заел да настани в социален дом или в болница 70-годишна жена, която намерил вкочанена сред отрупаната със сняг стая с потрошени прозорци. Но е виждал и много по-страшни гледки.

"Как да не поискаш в такива случаи да преминеш в отвъдното, или поне да си спретнеш една панихида,  та да умилостивиш Бога да те спаси от мъки", клатят глави пенсионери. Но допълват, че в тъжните помени, разигравани приживе, често има и веселба.
Отначало обстановката е малко официална и скована, даже повече отколкото след истинските погребания. Все пак присъствието на „виновника” за събитието жив сред останалите, дето трябва да го жалят, си е малко стряскащо и конфузно, споделят присъствали на странния обичай. С напредването на времето и  чашите с ракия и вино обаче гостите се отпускат, гласовете се повишават, еква смях, а често се понасят и песни.

Панихиди на живо, които се правят в последните години от стари и самотни хора, не са ново явление, коренът им е в далечното минало, коментират историци. Ритуал, наречен „помана на живо”,  съществува от векове в  част от крайдунавските села във Видинско. Хората, които символично се изпращат на оня свят, седят на отделна маса от гостите и мълчат през цялото време.

Трапезите се отрупват с храна и вино, раздават се дарове,  свещеникът чете молитва, а оплаквачките нареждат скръбни думи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: панахида
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСериозно ли твърдиш, че всички умни и предприемчиви хора са комунисти? По твоята логика най-простите и наивни хора са демократи! Те горките само подскачат по площадите и не крадат. Май на калав х.. знаеш какво му пречи!
30
0
 
0
 
! Отговори
Василковска преди 7 години
До HORAДобре NORA, но какво предлагате за промяна на статуквото? Вашата оценка е очевидна, но как да променим фактите? Само да критикуваме не е решение на проблема.
29
2
 
9
 
! Отговори
Млад и работещ преди 7 години
По-грозно нещо от живота няма! Жените меркантилни, винаги питат имаш ли апартамент и кола... Навсякъде ти октазват като търсиш работа и нямаш връзки, ако ще и 120 висши образования да имаш и 200 години стаж.. И какво като човек знае английски и друг език ? Пак нестава ... мизерия....
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Под ярема на комунизма нямаше такива стряскащи неща ,а сега Под игото на демокрацията станаха ежедневие . Самоубииства ,самозапалвания ,замръзнали ,умрели от глад ,панахида на жив човек . Божеей! Народ -страдалец .
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен ДО ТАКАВА СТЕПЕН НА ОТЧАЯНИЕ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ДОСЕГА НЕ Е СТИГАЛ В СВОЯТА ИСТОРИЯ . ЗАПОЧНАХА ПРЕДИ НАКОЛКО ГОДИНИ СЪС САМОЗАПАЛВАНИЯ , А СЕГА И ДО ТОЗИ ЗЛОВЕЩ РИТУАЛ. ЯВНО СМЕ ИЗКОПАЛИ ДЪНОТО И ПРОДЪЖАВАМЕ . СИРЕЧ, НАД БЪЛГАРСКИЯТ ЕТНОС СЕ ИЗВЪРШВА ГЕНОЦИД ПРИКРИТ ЗАД БЛАГИ ДУМИ,ПОПУЛИЗЪМ И ДЕМАГОГИЯ .
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 32 А ограбването на 25 милиарда за две години от- Гарантирано от ГЕРП и Лудият от Банкя .
25
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е резултат на голямото ограбване от комунистите и техните наследници от БСП,настоящи олигарси,крупни арендатори,заменкаджии,застрахователи,банкери и политици.Само от заменките на Станишев,държавата е загубила около 20 милиарда .Народа ни е на реанимация и все още се връзва на обещания за справедливост и светло бъдеще.
24
2
 
23
 
! Отговори
J преди 7 години
И това не е всичко. После отиват взимат си места на гробищата и си правят надгробни паметници. Като на тях си има снимка, имената и дата на раждане.... Просто се подготвят докато са живи, че после може да няма кой да им поеме погребенията и това са събирани пари с години за място, паметник и помен. Имам много познати баби и дядовци от северозападна България и по точно в град Брегово, които са се подготвили за смъртта си. Страшно, но факт.
23
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за пари какво ли не правят поповете? и себе си ще опеят,ако има кой да плати!
22
3
 
10
 
! Отговори
майтапчия преди 7 години
Абе тая църква пара славна канон няма ли? Или важно е да се вземе парата, а то може и езически мистерии да се отслужат
21
6
 
8
 
! Отговори
До морски преди 7 години
Да, точно от управлението на бат' бойко е, да знаеш! ... Тези хора безмилостно са ограбвани, откакто са започнали да работят ... от комунистите от онова време до внуците на комунистите и агентите на дс сега ... то нали преди бат' бойко цветущо се е живеело, през 97-*** страната изобщо не е фалирала от управлението на същите тези пребоядисани комунисти и в момента децата им изобщо нямат милиони в швейцарски банки ... Много къса памет имате нещо! Пак ли чакате царя да дойде?
20
2
 
29
 
! Отговори
Стига сте ревали преди 7 години
Тези хора са раждали деца, гледали са ги, изучили са ги. Къде са те сега ви питам аз? Ако са в града да ги вземат при себе си! Ако са в чужбина и немогат да ги вземат са длъжни да им осигурят сносен живот. Ей затова България е на това дередже! Защото всеки иска, а никой не дава. А и още нещо, всеки божи ден хиляди се дават на измамниците. Питам ви, къде са децата им да им обяснят за какво става въпрос? Преди всичко децата им са ги изоставили, а после и държавата!
19
13
 
1
 
! Отговори
каквото повикало преди 7 години
До Анонимен 23,да ти се връща на теб и на останалите 7 млн.паразита,които живеете на чужд гръб,нещастници
18
11
 
27
 
! Отговори
Морски преди 7 години
Това е резултата от управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов.
17
3
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зловещата ирония на българския абсурд - в Златията, земята която може да изхрани половин страна, хората *** в мизерия и бедност. Пътища няма, поминък - няма, млади хора, освен индошведи, които периодично обират старците-няма! Забравени са от Бог и от Дявол!...Горещо пожелавам на всички "политици" и мутри, съсипали този край - УМРЕТЕ В АДСКИ МЪКИ! ВИЕ И ЦЕЛИЯТ ВИ РОД!
16
4
 
19
 
! Отговори
костадин преди 7 години
в 21 век в европеиска България се случва и разни *** ще пишат кое как се пише и каква пропаганда е *** които и не знае каде е тези градове седнал да се упражнява с хората по тия села.не права пропаганда но преди 10.11.1989 г.селата беха пълни с младежи. това което е написано нее стрескащо а ужасяващо.религията ни го забранява преживе да се прави панихиди.е то това не докараха разни фондации народа да оскотее а старите хора да тънат в мизерия и забрава.
15
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе защо разваляте авторитета на оня с филията с мас бе? Как може такива неща да пишете за старите хора? Нали човека всяка година им вдига пенсиите с по 3 лева вие знаете ли колко много пари са това? Няма й за една кутия цигари! Ама че сте да подбивате авторитета на този велик човек с филията с мас! Не възможное тези хора да мизерстват в Мутроландия няма такива! Всички са богати даже в Пари са се Видяли нали така каза Филията с мас! Ама че сте и вие да му подбивате авторитета на филиата с МАС!!!
14
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така наречените власи са много силно вярващи в Христос хора. Когато влезете в тяхно село, душата ви се пълни със светлина и радост.
13
3
 
11
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
ПанАхида? ПанИхида се пише, бре, бива ли такава неграмотност.
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сред власите този обичай оттдавна е описан от етнографите.Налудна работа, но е стара традиция.Както и вярванията им във вампири,обичая да погребват мъртъвците по дворовете на къщите си и т.н.Не е нещо ново......