Че е студено – студено е! Но какво още помнят родните архиви?

Файтони по черно море, мобилизация на народа, сняг до комина...
29 яну 2017 07:42, Мария Захариева
72

 Снимка: BTV

Продължителният януарски студ през тази година далеч не е аномалия, а архивите помнят още по-свирепи студове.

На 6 януари тази година бяха измерени -27 градуса в Перник и със сигурност това е студена зима. Експертите обаче не смятат, че тя влиза в класацията на най-тежките, които сме преживявали. Напротив окачестяват я като средно тежка, съобщава BTV.

По-тежка например е била през 1901, 1929, 1954, 1963, 1985 години.

Една от най-студените зими, сковавала страната ни е през далечната 1922 година. Тогава замръзва река Дунав, а хората стигат до Румъния по ледената река.

7 години по-късно е още по-мразовито – замръзва Черно море, а бургазлии ходят на разходка с файтони чак до остров Св. Анастасия.

Същата година в спомените си учител от Котел отбелязва, че за първи път в 20 годишната му кариера, е обявен неучебен ден.

Най-тежката зима обаче доказано е през 1947 г., когато са измерени рекордните -38 градуса в Трън.

През 1954 г. преспите във варненско достигат до покривите на къщите. А януари 1963-та е най-снежният месец. Затова в продължение на седмици комунистическата партия призовава гражданите да излязат и да чистят улиците. Обявена е пълна мобилизаиця. Дори министри и служители на Министерския съвет се включват в чистенето на бул. "Дондуков".

Отношението към столичната община и борбата й със снега обаче не се е променило особено. Карикатура в пресата от преди 30 години посочва, че задължение на властите е да ловят снежинките още във въздуха (крилата фраза, използвана преди няклко години от бившия кмет на София и бивш премиер Бойко Борисов).

Според прогнозите на синоптиците в близките дни съществени снеговалежи не ни очакват.Ще остане много студено, по-студено от обичайното, но температурите бавно ще се повишават. 


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
1
 
! Отговори
Белагуев преди 1 година
До 61- вия...
Защо не си пи хапчетата тази сутрин бе,а сега ръсиш простотии!
48
2
 
1
 
! Отговори
ник до 61 преди 1 година
Чакай, че ям свински вратни сега(препечени). От къде тая злоба? Защо? Недей да пожелаваш, каквото не искаш. Аз ти пожелавам щастие и любов! Но не се размножавай!
47
1
 
8
 
! Отговори
Taya преди 1 година
Спомням си 1985 г., радвахме се ако максималната температура в София стигне минус 14 градуса. Това продължи 2 седмици. Минималните бяга далеч под минус 20 градуса за София.
46
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В репортажа на btv в по тежките зими бяха и 2003 и 2015 . По нареждане на Бойко Борисов последните две са премахнати.
45
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на снимка номер 6 един Работническо Дело е с цена 2 стотинки . отпечатването на един
вестник струва най-малко 10 - 15 пъти повече. сигурно е било така във всички сфери на
производството.вече ми е ясно защо цоцализмът фалира.
44
2
 
20
 
! Отговори
Помня преди 1 година
Помня зимата на 85-та....бях дете ....беше яко (за дете на 7годинки) купуваха се газови печки и газови лампи от 501 стоки.....цялото се семейство се събирахме в една стая...и правихме нещо....беше много сплотена обстановка. Пък и при режима на тока...е била най-голяма раждаемостта...което р плюс.
43
9
 
5
 
! Отговори
рес еоод преди 1 година
значи българето одавна са сос замразнал мозок
42
1
 
4
 
! Отговори
цоле преди 1 година
До Анонимен
ПИИ СИ ГИНКОБИЛОБАТА
41
4
 
6
 
! Отговори
цоле преди 1 година
До Анонимен=ГЕРБ
40
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо не си спомням зимата на 1985 година да е била толкова студена, че да я запомня, а и си мисля, че режим на тока имаше по-късно, когато България закъса с плащането на външния дълг и трябваше да изнасяме колкото се може повече ток, за да го плащаме.
39
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не ни говорят тия снимки хората си ринат снега сами, но колко данъци са плащали на общината. Къде по света хвърлят пясък и луга, отдолу колата ти става на нищо зимни гуми вериги не знам си какво пари на вятъра, вместо да купят няколко снегорина и да почистя.
38
6
 
19
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Зима в България винаги си е имало, сняг и минусови температури също винаги си е имало. Нямаше обяче "зимата ни изненада", нямаше неизчистени пътища, както е сега при ГЕРБ. Имаше перфектна организация по почистването, имаше лесозащитни пояси, за да няма навявания по пътищата, но по времето на ГЕРБ ги изсякоха.
37
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Със територия колкото половин Европа малко трудно ще изпукат, но триполовите ще изпукат от студ или да си носят газ със дамаджани от Катар. Измисли нещо друго я ни светни как пада рублата и пият бояришник а в същото време черноморието вече е руско изкупено от бедните мужици, а ?
36
3
 
27
 
! Отговори
do 42 преди 1 година
Остави данъците! Хората са адски мързеливи особено в градовете. Ако има в един вход един който да чисти сняг, значи е късмет. Останалите са готови да газят сняг до кръста, но да не се "минат". Направо ги мъчи мързел и тарикатлък..
35
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега Путин да наложи санкции на ЕС, врътва кранчето и толкоз. Пък и ние не щем газ щото е руски, магисрали има и бежанци дал господ, какво повече му трябва на един евроатлантически третополов европеец демократични ценности може би или по една лопата 22 номер лоп в ръцете и да ринат сняг.
34
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време хората са били единни и никой не се е имал за нещо повече. Кога в днешни дни мързеливите министри ще тръгнат да чистят, а личния пример на такива хора е много мотивиращ. Данчето вместо да се мъчи да ни убеждава колко е почистено, а то не е така да беше дала личен пример. До днес София си е с кози пътечки от центъра до покрайнините, само големите улици се чистиха, дори спирките бяха затрупани. За какво се плащат данъци на тази община. Некадърни са и крадливи.
33
3
 
19
 
! Отговори
Пример преди 1 година
В когато валя най-големия сняг в Германия тази година бях там....какво се случва....в малките квартални улички...рано сутринта карат затворници с автобуси...дават им лопатите двама с автомати ги пазят !!! За два часа всичко блести и улиците и тротоарите...снегът е изчистен и сортиран като за изложба. Не могат ли да впрегнат и нашите престъпници да работят за благото на народа ?!
32
1
 
14
 
! Отговори
nusi преди 1 година
Снимката под номер 4 е от Варна,както виждате хората си вървят спокойно по тротоара и снега е почистен пред всеки магазин,а не като сега,козе пътеки,колкото за един крак.Хората тогава не ги беше страх от студа,всички излизаха да ринат сняг,не чакаха само на кметството,сега всички знаят много да приказват,но нищо не вършат,търтейи.
31
4
 
0
 
! Отговори
Vchera преди 1 година
Kato sprial toka v sofia, i horata otishli v katedralite i kvartalnite cherkvi da se topliat na svestite?! Po racionalizacia na uchenite ot ban i bg stopanskata kamara?!
30
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то ако става въпрос, "цялото" море малко трудно ще замръзне от дъното до повърността. Всичко отдавна ще е измряло на Земята.