Че е студено – студено е! Но какво още помнят родните архиви?

Файтони по черно море, мобилизация на народа, сняг до комина...
29 яну 2017 07:42,
72

 Снимка: BTV

Продължителният януарски студ през тази година далеч не е аномалия, а архивите помнят още по-свирепи студове.

На 6 януари тази година бяха измерени -27 градуса в Перник и със сигурност това е студена зима. Експертите обаче не смятат, че тя влиза в класацията на най-тежките, които сме преживявали. Напротив окачестяват я като средно тежка, съобщава BTV.

По-тежка например е била през 1901, 1929, 1954, 1963, 1985 години.

Една от най-студените зими, сковавала страната ни е през далечната 1922 година. Тогава замръзва река Дунав, а хората стигат до Румъния по ледената река.

7 години по-късно е още по-мразовито – замръзва Черно море, а бургазлии ходят на разходка с файтони чак до остров Св. Анастасия.

Същата година в спомените си учител от Котел отбелязва, че за първи път в 20 годишната му кариера, е обявен неучебен ден.

Най-тежката зима обаче доказано е през 1947 г., когато са измерени рекордните -38 градуса в Трън.

През 1954 г. преспите във варненско достигат до покривите на къщите. А януари 1963-та е най-снежният месец. Затова в продължение на седмици комунистическата партия призовава гражданите да излязат и да чистят улиците. Обявена е пълна мобилизаиця. Дори министри и служители на Министерския съвет се включват в чистенето на бул. "Дондуков".

Отношението към столичната община и борбата й със снега обаче не се е променило особено. Карикатура в пресата от преди 30 години посочва, че задължение на властите е да ловят снежинките още във въздуха (крилата фраза, използвана преди няклко години от бившия кмет на София и бивш премиер Бойко Борисов).

Според прогнозите на синоптиците в близките дни съществени снеговалежи не ни очакват.Ще остане много студено, по-студено от обичайното, но температурите бавно ще се повишават. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
16
 
! Отговори
Снимка 4 преди 7 години
На снимка 4 добре се вижда как са почистени тротоарите. В днешно време там можеш да се движиш само в *** нишка.И тази година зимата ни изненада, сякаш живеем на тропиците и у нас никога не вали сняг...
28
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хаха снимка 6 :) "Масов героизъм на Пернишките миньори!"
27
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Забележете снимка 8 - "Служители от Мминистерския съвет почистват бул. "Дондуков"".Това няма да го видите днес.
26
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Представяте ли си сега служителите от министерския съвет да чистят сняг на Ларгото и по Дондуков:)??? Веднага ще кажат, че това ще е популизъм. А общинарите да започнат да изкарват снега, а не само машините да го побутват от ляво на дясно и после обратно. Тогава ще е чисто, дори и такава механизация има....
25
0
 
7
 
! Отговори
Сп??нс!? преди 7 години
До преди няколко години в Търновско редовно си падаше до -20 и сняг по метър във Варна, и няколко метра от морето, да са замръзнали. Това са все неща от близките 15-20 години.
24
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като се има предвид годините, от които са снимките, няма как снимките да са на BTVD
23
3
 
15
 
! Отговори
1 преди 7 години
Вище тротоара на снимка 4, а сега са като планинска козе пътеки 0,0 , а уж следва да сме по развити.
22
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дори тогава са чистили по-добре улиците
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да бяхте написали, че само варненският и бургаският залив са замръзвали, а не цялото Черно море, бе смеш.ници!
20
1
 
21
 
! Отговори
спомени... преди 7 години
какви зими имаше едно време ...
19
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аахахахха..тука някакви ли спорят не мога да разбера. как ще замръзне Черно море, бе? Само заливите могат да замръзнат. За да замръзне изцяло това море трябва да стане -80 градуса поне.
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 22Да...зад Одеса са ходили. Абе що се излагаш, бе? 47-*** при -38 градуса морето е замръзнало 4-5 километра от нос Калиакра навътре. К'ва Одеса к'ви 5 стотинки бе, брат?
17
0
 
24
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
За спорещите по-долу: Морето е замръзнало по крайбрежието, а не нацяло. Дядо ми и разказвал, че Варненският залив е можело да се прекоси пеша.
16
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За 1954г съм чувал ,че е имало много сняг и голям студ.През 19 век Дунав често е замръзвал,а дори и цялата североизточна част на Черно море,можело е да се ходи пеш от Варна до Одеса.Тази зима заваля чак януари,подобни зими имаше 90-те,в Търново температурите падаха до -25 ,сега и толкова няма
15
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
18 Малееее не истина че съпоставяш Дунав с Черно море. Ами по твоята Логика Дунав като е замръзнал от единия до другия-отсрещен бряг напълно( българския и румънския) това значи и същото за Черно море ли- че е имало лед от Варна до Грузия по море?
14
7
 
25
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
Добре, че тази година няма толкова сняг, че с това немощно правителство, дето вдига ръце при първите 10 см ще изпукаме от глад. Ще слушаме Боце и Лиле как нищо не може да се направи. Ако има ток, де....
13
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
18 ***, Дунав в българската част действително е бил замръзнал изцяло ! Колко километра навътре в Черно море са българска територия? 40 километра, а са замръзнали 2-3 километра от него навътре.
12
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 11 Пишат че е замръзнало Черно море. Това означава цялото Море! Ако ти замръзнат пръстите на ръката, това значи че целият ли си замръзнал и си умрял от бялата см.ърт или само са ти замръзнали пръстите на ръката и са ги ампутирали?
11
0
 
1
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 7 години
За 12-ти е коментара.
10
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пишат че е замръзнало Черно море. Това означава цялото Море! Ако ти замръзнат пръстите на ръката, това значи че целият ли си замръзнал и си умрял от бялата см.ърт или само са ти замръзнали пръстите на ръката и са ги ампутирали?