В студа: Въглищата поскъпнаха, но и ги няма

Доставните цени скочиха с 30% за месец, има лимити за количеството
Обновена: 29 яну 2017 17:19 | 29 яну 2017 17:17, Екип на Bulgaria On Air
56
В студа: Въглищата поскъпнаха, но и ги няма
Снимка: Bulgaria On Air

Лимит при продажбата на въглища за отопление. Цената рязко скочи нагоре, а търсенето на твърдо гориво надвиши в пъти наличните в складовете количества.

Дървата и въглищата свършиха преди края на зимния сезон. В момента наблюдаваме рекордно търсене, което не отговаря на предлагането на пазара, защото доставките са рязко ограничени, съобщи репортер на Bulgaria ON AIR.

В цялата страна доставните цени на въглищата и дървата само през последния един месец са се увеличили с 30 на сто. Тон въглища в момента струва между 350 и 400 лева, дървата са 100 лева за кубик, а пелетите - около 400 лева за един тон.

Оказа се, че в много от областите на страната търговците въведоха ограничение на покупките именно защото доставките също са ограничени. Проверка на Bulgaria ON AIR показва, че на един човек се полагат между пет и десет чувала въглища, а при дървата ограничението също е около пет чувала.

За сравнение - един чувал въглища, който е 40 кг, на пазара в София в момента струва около 17,50 лв. Тоест всеки, който трябва сега да закупува допълнително количество дърва, въглища или пелети, ще трябва да плати и доста по-солени суми.

На фона на всичко това продължава и рекордното потребление на електричество. Пиковите часове са всеки ден около 19 часа. Всичко това е заради ограниченото количество дърва и въглища в цялата страна. Всеки, който не успее да се снабди с твърдо гориво, избира печките като алтернативен начин за отопление.

И от ресорното министерство, и от Електроенергийния системен оператор многократно заявиха, че опасност за системата няма. Опасност от режим на тока също нямало.


Вижте още на Bulgaria On Air!

 


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До умниците които пишат от апартаментчетата в големите градове и дават акъл на хората по селата- абе умници вие знаете ли какво става с трафопстите когато 50% от хората решат да се топлят на ток? И не не говорим за недостиг на ток! И 5 АЕЦ да се направят няма как да закарате тая енергия до къщите!!! За газолюбителите - знаете ли колко % от населените места са газифицирани? Преверете! Единствения вариант за хората е твърдо гориво и то не стига !
38
0
 
3
 
! Отговори
Я гледай.... преди 1 година
До Анонимен 40 Реформата в избирателната система да се направи така ,че винаги да печели БСП и да ни водят към светли бъднини.Нали така ?
37
1
 
3
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 1 година
Я пиши със какво се отопляват африканците че да се ограмотим малко. Ако им е студено. Да пишат едно писмо до Володята да им пусне африкански поток. За вас кюмюр от Донбас във чувалчета.
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой ще ми обясни ли ?Каква е връзката между студа и изборите?
Извинявам се не съм от най умните , и тази логическа нишка ми се губи ,а очевидно на някой от вас ви е ясна.Така че моля да ни светнете нас незнаещите.
35
1
 
5
 
! Отговори
Шунко Шункаров преди 1 година
До хахах
И аз така си мисля,но пъпчивия и неграмотен младеж леко се е заблЮдил.
34
1
 
5
 
! Отговори
хахах преди 1 година
До Шунко Шункаров

Ами явно някой, който обича шуНка :Д Какво друго ще да е... :Д
33
3
 
5
 
! Отговори
Шунко Шункаров преди 1 година
До Анонимен 38

Ам'чи ко туй шуНкар ба?!
32
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 31
Абе пич ти некъде из космо са ли живееш или кютиш в землянка кат шункарите и караш на трофейна царевица и кашкавал? Ако това е изхода ората отдавна да са си монтирали перки и панели и никой нямаше да строи централи Да не би да си дилар на перки и панели?
31
7
 
12
 
! Отговори
МММДА преди 1 година
Ако се мислеше повече за екология и хората които използват въглища преминат към отопление на ток, ще ни се разкаже играта. АЕЦ Белене нямаше да ни стигне.
30
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще видим Герджиков какво ще открие, от репликата му към Борисов обаче сякаш се усеща, че много смърди!
А иначе Винету сам се издаде, гузен негонен бяга!:)
29
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СКУПО Е ЗА БЪЛГАРИНА. АЕЦ КОЗЛОДУЙ РАБОТИ С РУСКИ МАТЕРИАЛ / НА ИШЛЕМЕ/ ЦЕНАТА СЕ ОПРЕДЕЛЯ ОТ МОСКВА ЗА ИЗНОС. И БЪЛГАРИЯ КУПУВА СЛЕД ТОВА. И ПОНЕЖЕ НЕ Е СВОБОДЕ ПАЗАРА. КАКВОТО И ПРЕДЛОЖАТ. ЖУРНАЛИСТИКАТА НЕ СЕ БУТА ТАМ МНОГО МНОГО.
28
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз понеже съм на автономно производство на ел. енергия от 19 години досега незнаех че такива цени съществуват! Когато ми казваха рприятели че им надписват за тока преноз и превоз неможах да повярвам преди да ми покажат фактурите. Ако всичко това е истина и този народ търпи нямама думи. Тези цени са над допустимите норми за живот. С една заплата неможе да си купиш и за един месец гориво. Не усещате ли че ви имат за дребни кротушки бе? Защо спите а не ги избиете? Та вие сте живи умрели бе!
27
7
 
31
 
! Отговори
Трябва да прогледнем преди 1 година
В държавата на Боко е така! Очакваме режим на тока!
Как я мислите, прост човек без образование, ценз и интелект да управлява държава и да взема отговорни държавни решения!?
26
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никога до сега въглищата не са били проблем!
Откакто обаче станахме страната на Тиквите дори водата вече е проблем!
За сметка на това пък имаме Тикви и простаци в излишък!
25
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВСЯКА АБОНАТНА МОЖЕ ДА СЕ МОНТИРА КОТЕЛ ЗА ЛОКАЛНО ОТОПЛЕНИЕ. И ТОВА СЕ ПРЕДЛАГАШЕ ОТ ЕВРОПА С ЕКЮ. Но ТОГАВАШНАТА ДПС И БСП ВИДЯВА ЧЕ Е ВЪЗМОЖНО ДА ИМ СЕ ПРИТОКА НА ПАРИ И БЪРЗО БЪРЗО СМЕНИХА ТРЪБИТЕ ПО УЛИЦИТЕ.
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 22
Да бе да колкото сега пада цената на горивата - веднага ще стане картел и сега няма проблем да се газифицираш ама титрябват 5-10 хилки.
23
3
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 1 година
Едно от големите престъпления на ГЕРБ беше това, че позволи на приближени фирми да изсекат българските гори.
Сега техните хора печелят от страданието на хората и спекулативно вдигат цената на дървата. Същите тези дърва, които сякоха къде законно, къде не толкова ...
22
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПЪРВОТО НЕЩО ПРИ СВОБОДЕН ПАЗАР. ТОПЛОФИКАЦИЯ ЩЕ СЕ ПРЕВАТИЗИРА, И ЗАМИНАВА НА МАЙНАТА СИ. ГАЗТА ЗА БИТОВИ НУЖДИ ЩЕ РЕАЛИЗИРА ГОЛЯМ ОБОРОТ НА КОТЛИ ЗА ЛОКАЛНО ОТОПЛЕНИЕ.ДОСТАВНАТА ЦЕНА ЩЕ ПАДНЕ.
21
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аве оти се оплаквате? Баце ви санира мезонетите с народни пари! Да не искате с народни пари да ви купува и въглища? Май някои са изкупили складовите наличности на зелено и сека плющат кинти. Май ще трябва с пръстов отпечатък да раздават кюмщря както в болниците!
20
3
 
16
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Царските хора вече са на власт! Ще са граби по царски!
Бай Симо е здраво е огладнял!