В студа: Въглищата поскъпнаха, но и ги няма

Доставните цени скочиха с 30% за месец, има лимити за количеството
Обновена: 29 яну 2017 17:19 | 29 яну 2017 17:17, Екип на Bulgaria On Air
56
В студа: Въглищата поскъпнаха, но и ги няма
Снимка: Bulgaria On Air

Лимит при продажбата на въглища за отопление. Цената рязко скочи нагоре, а търсенето на твърдо гориво надвиши в пъти наличните в складовете количества.

Дървата и въглищата свършиха преди края на зимния сезон. В момента наблюдаваме рекордно търсене, което не отговаря на предлагането на пазара, защото доставките са рязко ограничени, съобщи репортер на Bulgaria ON AIR.

В цялата страна доставните цени на въглищата и дървата само през последния един месец са се увеличили с 30 на сто. Тон въглища в момента струва между 350 и 400 лева, дървата са 100 лева за кубик, а пелетите - около 400 лева за един тон.

Оказа се, че в много от областите на страната търговците въведоха ограничение на покупките именно защото доставките също са ограничени. Проверка на Bulgaria ON AIR показва, че на един човек се полагат между пет и десет чувала въглища, а при дървата ограничението също е около пет чувала.

За сравнение - един чувал въглища, който е 40 кг, на пазара в София в момента струва около 17,50 лв. Тоест всеки, който трябва сега да закупува допълнително количество дърва, въглища или пелети, ще трябва да плати и доста по-солени суми.

На фона на всичко това продължава и рекордното потребление на електричество. Пиковите часове са всеки ден около 19 часа. Всичко това е заради ограниченото количество дърва и въглища в цялата страна. Всеки, който не успее да се снабди с твърдо гориво, избира печките като алтернативен начин за отопление.

И от ресорното министерство, и от Електроенергийния системен оператор многократно заявиха, че опасност за системата няма. Опасност от режим на тока също нямало.


Вижте още на Bulgaria On Air!

 


56
Още от
Напиши коментар Коментари
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До умниците които пишат от апартаментчетата в големите градове и дават акъл на хората по селата- абе умници вие знаете ли какво става с трафопстите когато 50% от хората решат да се топлят на ток? И не не говорим за недостиг на ток! И 5 АЕЦ да се направят няма как да закарате тая енергия до къщите!!! За газолюбителите - знаете ли колко % от населените места са газифицирани? Преверете! Единствения вариант за хората е твърдо гориво и то не стига !
38
0
 
3
 
! Отговори
Я гледай.... преди 1 година
До Анонимен 40 Реформата в избирателната система да се направи така ,че винаги да печели БСП и да ни водят към светли бъднини.Нали така ?
37
1
 
3
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 1 година
Я пиши със какво се отопляват африканците че да се ограмотим малко. Ако им е студено. Да пишат едно писмо до Володята да им пусне африкански поток. За вас кюмюр от Донбас във чувалчета.
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой ще ми обясни ли ?Каква е връзката между студа и изборите?
Извинявам се не съм от най умните , и тази логическа нишка ми се губи ,а очевидно на някой от вас ви е ясна.Така че моля да ни светнете нас незнаещите.
35
1
 
5
 
! Отговори
Шунко Шункаров преди 1 година
До хахах
И аз така си мисля,но пъпчивия и неграмотен младеж леко се е заблЮдил.
34
1
 
5
 
! Отговори
хахах преди 1 година
До Шунко Шункаров

Ами явно някой, който обича шуНка :Д Какво друго ще да е... :Д
33
3
 
5
 
! Отговори
Шунко Шункаров преди 1 година
До Анонимен 38

Ам'чи ко туй шуНкар ба?!
32
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 31
Абе пич ти некъде из космо са ли живееш или кютиш в землянка кат шункарите и караш на трофейна царевица и кашкавал? Ако това е изхода ората отдавна да са си монтирали перки и панели и никой нямаше да строи централи Да не би да си дилар на перки и панели?
31
7
 
12
 
! Отговори
МММДА преди 1 година
Ако се мислеше повече за екология и хората които използват въглища преминат към отопление на ток, ще ни се разкаже играта. АЕЦ Белене нямаше да ни стигне.
30
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще видим Герджиков какво ще открие, от репликата му към Борисов обаче сякаш се усеща, че много смърди!
А иначе Винету сам се издаде, гузен негонен бяга!:)
29
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СКУПО Е ЗА БЪЛГАРИНА. АЕЦ КОЗЛОДУЙ РАБОТИ С РУСКИ МАТЕРИАЛ / НА ИШЛЕМЕ/ ЦЕНАТА СЕ ОПРЕДЕЛЯ ОТ МОСКВА ЗА ИЗНОС. И БЪЛГАРИЯ КУПУВА СЛЕД ТОВА. И ПОНЕЖЕ НЕ Е СВОБОДЕ ПАЗАРА. КАКВОТО И ПРЕДЛОЖАТ. ЖУРНАЛИСТИКАТА НЕ СЕ БУТА ТАМ МНОГО МНОГО.
28
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз понеже съм на автономно производство на ел. енергия от 19 години досега незнаех че такива цени съществуват! Когато ми казваха рприятели че им надписват за тока преноз и превоз неможах да повярвам преди да ми покажат фактурите. Ако всичко това е истина и този народ търпи нямама думи. Тези цени са над допустимите норми за живот. С една заплата неможе да си купиш и за един месец гориво. Не усещате ли че ви имат за дребни кротушки бе? Защо спите а не ги избиете? Та вие сте живи умрели бе!
27
7
 
31
 
! Отговори
Трябва да прогледнем преди 1 година
В държавата на Боко е така! Очакваме режим на тока!
Как я мислите, прост човек без образование, ценз и интелект да управлява държава и да взема отговорни държавни решения!?
26
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никога до сега въглищата не са били проблем!
Откакто обаче станахме страната на Тиквите дори водата вече е проблем!
За сметка на това пък имаме Тикви и простаци в излишък!
25
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВСЯКА АБОНАТНА МОЖЕ ДА СЕ МОНТИРА КОТЕЛ ЗА ЛОКАЛНО ОТОПЛЕНИЕ. И ТОВА СЕ ПРЕДЛАГАШЕ ОТ ЕВРОПА С ЕКЮ. Но ТОГАВАШНАТА ДПС И БСП ВИДЯВА ЧЕ Е ВЪЗМОЖНО ДА ИМ СЕ ПРИТОКА НА ПАРИ И БЪРЗО БЪРЗО СМЕНИХА ТРЪБИТЕ ПО УЛИЦИТЕ.
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 22
Да бе да колкото сега пада цената на горивата - веднага ще стане картел и сега няма проблем да се газифицираш ама титрябват 5-10 хилки.
23
3
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 1 година
Едно от големите престъпления на ГЕРБ беше това, че позволи на приближени фирми да изсекат българските гори.
Сега техните хора печелят от страданието на хората и спекулативно вдигат цената на дървата. Същите тези дърва, които сякоха къде законно, къде не толкова ...
22
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПЪРВОТО НЕЩО ПРИ СВОБОДЕН ПАЗАР. ТОПЛОФИКАЦИЯ ЩЕ СЕ ПРЕВАТИЗИРА, И ЗАМИНАВА НА МАЙНАТА СИ. ГАЗТА ЗА БИТОВИ НУЖДИ ЩЕ РЕАЛИЗИРА ГОЛЯМ ОБОРОТ НА КОТЛИ ЗА ЛОКАЛНО ОТОПЛЕНИЕ.ДОСТАВНАТА ЦЕНА ЩЕ ПАДНЕ.
21
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аве оти се оплаквате? Баце ви санира мезонетите с народни пари! Да не искате с народни пари да ви купува и въглища? Май някои са изкупили складовите наличности на зелено и сека плющат кинти. Май ще трябва с пръстов отпечатък да раздават кюмщря както в болниците!
20
3
 
16
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Царските хора вече са на власт! Ще са граби по царски!
Бай Симо е здраво е огладнял!