Фермерите с нов протест в София

Новите критерии за субсидия били дискриминативни
Обновена: 30 яну 2017 12:59 | 30 яну 2017 12:50,
16
Фермерите с нов протест в София
Снимка: архив Булфото

Фермери излизат на протест в столицата заради готвените промени в Наредба 3 за директните плащания, съобщава БНТ.

Стопаните са против публикуваните за обществено обсъждане предложения на земеделското министерство за плащания на животно.

Според новите критерии в стопанството трябва да има поне 50 овце майки или 20 кози майки, за да може фермерът да получи субсидия. Досега такова изискване липсваше. Измененията на наредбата за брой животни и порода са дискриминационни, твърди професор Дойчо Димов от Сдружението за отглеждане и развъждане на маришката овца.

"Една от причините за промените, които въведе министерството на земеделието е лавинообразното увеличаване на броя на животните, подпомагани в схемата за овце-майки под селекционен контрол. Истинската причина е, че този увеличен брой дойде от няколкото развъдни организации, които се занимават с отглеждане и развъждане на т.нар. синтетична популация (българска млечна)", каза проф. Димов.

Заради това субсидията, която през 2015 г. е била 67 лева на овца майка, е паднала на 47 лева през 2016 г., което може да доведе до демотивиране на фермерите. В зависимост от отглежданите породи има различни критерии за допускане до плащанията.

"Според наредбата, фермерите, които отглеждат интродуцирани породи и овце от т.нар. синтетична популация, трябва да докажат реализирана продукция и в това има логика, защото, в крайна сметка, трябва да има ефект от цялата тази помощ. От друга страна е записано, че от местните породи не се иска", допълни професорът от Сдружението за отглеждане и развъждане на маришката овца.

Това именно поражда разделението между фермерите на база порода и брой животни под селективен контрол. "Против това съм, защото някои от нашите хора, които от дълги години членуват в нашето сдружение, ще бъдат възпрепятствани, а те заслужават, така че това е едно механично поставяне на бариери и с недостатъчно основание", заяви проф. Димов.

Освен това се изисква овцете майки и козите майки да имат доказано родословие, което се вписва в специален регистър. Ако нямат - няма да има и субсидия. Пловдивското сдружение за отглеждане и развъждане на маришката овца ще изпрати специална декларация с предложения за промени в наредбата, но няма да участва в организирания протест пред земеделското министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Стефан преди 7 години
Така. И с акъла на Бойко. Да се махат от площада. Какво чака полицията?Направо са си лика прилика с Бойко.И с толкова мозък ако изобщо имат.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко ли ще плаща!?
12
0
 
2
 
! Отговори
hh преди 7 години
конецесия = корупция ... кой губи???
11
0
 
4
 
! Отговори
СЕЛЯНКА преди 7 години
Колко пишман фермери са като селски Андрешковци ? Много ,ама многоооо.Колко от тях плащат осигуровки на ратаите си ? Малко ,много малко. Кои и как им брои животните ? Какви данъци плащат за печалбите си и кой ги контролира ? Това да кажат овчарите и козарите ,защото приказката за лъжливото козарче е вярна.
10
1
 
6
 
! Отговори
Пян Гъ преди 7 години
КЪМ "БАСИ ДЪРЖАВАТА" и "УУУУ"Бацета, имате право, но ДОНЯКЪДЕ. В БГ поне 90% от протестите са организирани и платени. Възможно е и този да е такъв. Факт е, че служ. кабинет не може да реши такъв проблем още първия ден. Но има и друга истина: ако преходният кабинет не се занимава с такива проблеми и ако след изборите не може да се сформира кабинет с месеци, тогава какво - ФЕРМЕРИТЕ ДА ПРОТЕСТИРАТ СЛЕД ЕДНА ГОДИНА ЛИ? Сега имат зор, сега протестират - тяхно право е, както на майки, инвалиди и др.
9
0
 
8
 
! Отговори
Баси Държавата преди 7 години
Уважавам труда на хората,но защо не протестираха,докато беше бай *** на власт?Колко време мина откакто обеща да подаде оставка ако Ц.Цачева не сатне президент.Сега какво очакват от служебните министри и от кабинета като цяло?Нещо този протест ми е ни в клин ,ни в ръкав!
8
0
 
5
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Да сезират за дискриминацията архиерея на арменската епархия архимандрит Исахак Похосян.
7
1
 
10
 
! Отговори
прост преди 7 години
А къде са прасетата, тракторите и гайдите да подкрепят Бойко Борисов, който много добре се разбира с простите?
6
0
 
2
 
! Отговори
Десислава Танева преди 7 години
ХАХАХАХАХАХАХАХА ААААААХ ХАХАХА. Смея се бе!
5
0
 
15
 
! Отговори
уууууууууууууууу.... преди 7 години
СКЪПИ ФЕРМЕРИ НЕ СТЕ ЛИ МАЛКО ЗАКЪСНЕЛИ ЗА ПРОТЕСТА НАЛИ ЗНАЕТЕ ЧЕ СЛУЖЕБНИТЕ МИНИСТРИ СА НА РАБОТА ПЪРВИ ДЕН ИЛИ ТАКА ВИ КАЗАХА ДА ХОДИТЕ НА ПРОТЕСТ - И КОЙ ВИ ДАДЕ ТОЗИ СЪВЕТ ЗА ПРОТЕСТ ТОЧНО ПЪРВИЯ РАБОТЕН ДЕН - ВИЕ НЕ РАЗСЪЖДАВАТЕ ЛИ - ЗАЩО НЕ ДОЙДОХТЕ ДА ПРОТЕСТИРАТЕ ДОКАТО БЕШЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО Б.БОРИСОВ????????????????
4
1
 
9
 
! Отговори
боян преди 7 години
Освен това се изисква овцете майки и козите майки да имат доказано родословие, което се вписва в специален регистър. Ако нямат - няма да има и субсидия.а браковете с кочовете и пръчовете ще имат ли регистър??? бaси тиквениците работят по тия министерства, че и заплати получават
3
1
 
8
 
! Отговори
Фермерка преди 7 години
Да блокират Гръцката граница :)).
2
2
 
11
 
! Отговори
Веселин преди 7 години
Точно така трябва да стане,Субсидии само за реализирана продукция,масово във фермите поддържат само брой *** ,а мляко внасяме.Добитъка във фермите не го гледат а само го хранят колкото да не умре от глад.Тези протестиращи защо се правят на настъпани все едно не знаят че е така.Стига сме хранели мързела и далаверата,искаме работата да става както трябва,и тогава ще говорим за икономически ръст.ВСЕКИ ГЛЕДА ДАЛАВЕРАТА А НЕ КАК ДА СПЕЧЕЛИМ ПОВЕЧЕ НИЕ БЪЛГАРИТЕ....
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На бат Бойко фермерите