Умъртвиха 5600 фазани край Елхово, болни от птичи грип

Отглеждали ги за лов, заразили се от диви гъски
30 яну 2017 18:00, Анисия Иванова
4
Умъртвиха 5600 фазани край Елхово, болни от птичи грип
Снимка: Reuters, архив

Повече от 5600 колхидски фазани в зряла възраст, заразени с вируса на високопатогенната инфлуенца H5N8 - птичи грип, са умъртвени във фазанарията в резервата "Долна Топчия" край Елхово. Това съобщи за БТА д-р Стоян Колев от Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол.

Фазаните са заразени от екскременти от прелитащи над волиерите диви белочели гъски. Прелетните птици са зимували край язовир "Трънково", отстоящ на около три километра от фазанарията, където преди месец бяха намерени телата на две бели чапли, заразени с птичи грип, допълни Колев, пише БТА.

Фазаните са били предназначени за разселване из ловните участъци в страната. Фермата ще може да заработи отново след шест месеца след трикратна дезинфекция и основно почистване на волиерите.

Установена е зона за наблюдение около язовир "Трънково" в радиус от 10 километра. Общинските епизоотични комисии следят за изпълнението на предприетите допълнителни мерки за спиране на разпространението на болестта.

В петте общини на Ямболска област се отглеждат около 3.5 милиона птици от кокоши вид, както и 500 000 водоплаващи птици, посочи Колев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Местните...индианци,няма начин да не се...облажат.Мине ли през огън фазанчето,нищо му няма.
1
2
 
5
 
! Отговори
Аиб Оих преди 7 години
Куш гриби ;(