Жертвите на полицейско насилие: Колко са?

В България няма достатъчно данни за наказани полицаи, сочи доклад на БХК
31 яну 2017 20:25,
38
Жертвите на полицейско насилие: Колко са?
Снимка: архив Булфото

Нов доклад на Българския хелзинкски комитет повдига множество въпроси относно броя, разследването и наказването на случаите на полицейски произвол.
 
В България не съществува държавен орган или институция, чиято дейност включва събиране и анализиране на информация за полицейското насилие. Това посочва публикуваният днес доклад на БХК "Нормативни и практически предизвикателства за ефективното разследване на полицейско насилие".
 
Предоставената информация от военните и районни съдилища и МВР относно броя докладвани случаи на произвол от страна на служители на реда е крайно непълна и противоречива.

Едва една трета от съдилищата (42 от общо 144) са предоставили данни за 212 образувани дела, а според МВР жалбите за периода 2000-2015 г. са 1146. Също така няма данни до каква степен жалбите и образуваните дела се припокриват, а пълна информация за реалния брой оплаквания и резултатите от тях не се събира.
 
БХК ежегодно следи нивата на полицейско насилие в България чрез интервюта на лицата в арестите и затворите. Данните от последните години показват, че нивата на насилие са устойчиви, и около 1/3 от задържаните, които впоследствие са осъдени ефективно, са жертва на незаконна употреба на сила от страна на полицейски служители. Тревога буди и заключението на изследователите, че най-голям риск от малтретиране има при непълнолетните лица.
 
Най-често жалбите са за нанесени телесни повреди и незаконно задържане (съответно 42.2% и 41.5%), а в 16.4% от случаите за извършен принудителен разпит. От всички 1146 получени от МВР жалби едва в 11% от случаите е установено нарушение и е наложено наказание – 300 от жалбите са счетени за неоснователни, а при 725 не е намерено нарушение. За сравнение, когато жалбата е минала през съда, в 61% от случаите полицаите са намерени за виновни. Това води до заключението, че в системата на МВР липсва ефективен механизъм за разследване и наказване, когато служителите на реда превишат правомощията си, твърдят от БХК.
 
Дори в малкото случаи, когато е установено нарушение, наказанието обикновено е занижено. Според МВР едва 18 са уволнените полицаи за последните 15 години, на 48 е наложена глоба, а 11 са били осъдени условно с лишаване от свобода (за период от 1,5 до 3 години). Обикновено глобите са в размер от 500 до 1000 лева, като липсва информация дали те на практика са изплатени. Според данните от съдилищата, предоставили информация, за същия период 101 полицейски служители са наказани с глоби и 28 – с условно осъждане на лишаване от свобода.
 
Не само разминаванията в данните сочат, че България има сериозен проблем с полицейското насилие. Анализ на БХК на осъдителните решения срещу страната ни в Европейския съд по правата на човека показва, че за периода от 2000 до 2010 г. държавата е била осъдена да плати над 900 000 лева за обезщетения вследствие на неразследване и ненаказване на полицейско насилие. Нито един от полицаите, заради които се е стигнало до тези осъдителни решения, не е наказан.
 
На законодателно ниво е нужно да се регулира детайлно и в съответствие с международните стандарти ефективният достъп до адвокат, медицинска помощ и уведомяване на трето лице на всяко задържано от полицията лице, смятат от БХК. Необходимо е да се събира и публикува информация за броя и вида на делата за полицейско насилие от Националния статистически институт, както и за броя и вида на постановените присъди и тяхното фактическо изпълнение, а органите на МВР и съдебната власт на свой ред да анализират тази информация и да предприемат мерки за справяне с проблема.
 
"Средствата за противодействие на полицейското насилие са: нашата информираност за правата ни, сигнализирането за всеки акт на полицейски произвол, последователното и ефективно наблюдение от независими държавни институции и граждански организации за спазването на закона, както и справедливото прилагане на закона спрямо полицейски служители от съда", каза Славка Кукова, изследовател в БХК и автор на изследването.
 
Нужно е да се контролира спазването на закона при задържане на лица от полицейски служители, както чрез видеонаблюдение в полицейските управления, така и чрез текущо независимо наблюдение от институции като омбудсмана и неправителствени организации.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
9
 
! Отговори
SeveN преди 7 години
Референдум за забрана на БХК , като антибългарска неправителствена организация.
22
4
 
9
 
! Отговори
Не е сигурно преди 7 години
Няма никакво насилие даже точно обратното. Стига сте чели и превеждали от Американските фълшиви новини... между другото искам да се оплача че малко ги бият ташунковците, трябва профилактично задължително да ги обработват винаги при задържане.
21
3
 
6
 
! Отговори
Teo преди 7 години
Древна арабска поговорка - слушай какво ти дума жената и направи точно обратното. Българско модифициране - слушай какво говори БХК и направи точно обратното. Ако ступаш и лидера му където го видиш носи бонус точки! Съжалявам за острия език, но има граници, а БХК излизат отвъд здравия разум. Щях да си мълча, ако бяха поредния проект като ДПС или Атака за контрол на определени прослойки на населението но не - тази са с откровено антибългарска закваска. Нямат работа тук, не са добре дошли!
20
2
 
16
 
! Отговори
Анти бхк преди 7 години
То от името на тая личи, че е изкукала. Дано я изнасилят и ограбят тези които защищава.
19
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като гледате какво прави БХК надявам се разбирате защо Путин забрани подобни НПО. Тези дни ходих в три поделения на МВР /КАТ, гранична и РПУ/. Навсякъде се оплакваха от все по-трудна работа. На ръководни постове в София ГЕРБ е издигнала и назначила хора с буквално 2 дена служба, които спускат *** заповеди и проверяват и координират дейността по места. Хора с дълъг стаж ми се оплакаха,че стискат зъби да изкарат до пенсия. Рибата се вмирисва от главата- не забравяйте това..
18
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че 1000 бити човека за 15 години си е доста скромна цифра, при положение, че част от оплаквания се припокриват. В САЩ само за 2015-та ченгетата са застреляли над 1000 души, а тука БХК дето е на американска хранилка реве, че българската полиция биела.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви ли не изследвания се нагаждат и правят за пари! Но всеки има право да си изкарва прехраната, както намери за добре. Също всеки, който чете и мисли да си направи съответните изводи. Аман от манипулатори!
16
3
 
13
 
! Отговори
ХХХ преди 7 години
Щом БХК реве че не съществува такъв орган или институция......значи не трябва да същестува такава !
15
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според мен МВР трябва да насочи агресията си срещу БХК.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Poradi bezsilieto na kukite da predotvratyavat prestupleniya,a ne samo da gi konstatirvat,bg vzema neshtata v svoi ruce i zaradi tova yade perdah,paradoks
13
2
 
17
 
! Отговори
BOC преди 7 години
Само като прочетох подзаглавието, че даните са от БХК, т.е. от защитниците на "българите тунеядци", (ци****е), ииии - спрях да чета!!!
12
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът е, че БХК не са жертви на полицейско насилие и произвол.
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Неверно изопачени данни, пречупени през призмата на хрантутник на нечия хранилка! Като, че ли за някой лев може да си прави, каквито си иска изводи. Напротив, жалбите са с доста голям брой и когато са достоверни има справедливост. Сам мога да го потвърдя!!!!!!! Също защо не са изнесени данни примерно на броя "фалшиви" недействителни жалби, които клиентите ни карат да пускаме? Защо изобщо се дава трибуна на такива измислени изследвания?
10
0
 
18
 
! Отговори
Бай Бой преди 7 години
Те защитаваха ОМО "Илинден", те защитават крадливи роми, те защитават нелегално пребиваващи в страната....И сега са мои защитници от полицията ? Не искам ТЕ да ме защитават от когото и да е ! Да си отиват в... Хелзинки ?!?
9
5
 
8
 
! Отговори
Потребител преди 7 години
На БХК не вярвам дори ако ми кажат че е светло и в същото време слънцето ми блести в очите. За съжаление в този случай ще се съглася. Няма ефективен контрол - няма пазачи на пазачите.
8
2
 
18
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Тези от БХК защо не кажат някоя дума за шведското насилие над беззащитните стари хора по селата или такова няма. Крайно време е тази антибългарска банда да бъде разтурена и дадена под съд.
7
6
 
9
 
! Отговори
даааа преди 7 години
Полицаите който извършват такова насилие над беззащитни хора са са лица с психични проблеми те бият и жените си и децата си....
6
5
 
15
 
! Отговори
БеГето преди 7 години
Kръвожадните журналисти със случая с наркоманчето уж пребито от охранителите се оказаха с пръст в г....за защо той се оказа че се е срещал 144 пъти с полицията.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Sopata vinagi ima dva kraya.Ima prestupnici,koito zaslujavat i tryabva da budat biti ot policiyata,no ima i drugiyat fakt,kogato nevinni popadat pod udarite na metlite s jelezni armaturi,prosto zavisi ot policeiskite slujiteli i tyahnata suvest.Razchitame na suvestta im...i na pojarnikarite,makar che pojarnata igrae na sigurno-sledstvenite
4
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В полицията не бият нормални, средностатистически българи. Но бухат яко разни соколи, айдуци, крадци, наркомани. Пат-чат стават грешки, но това е допустимо, не ли?