Кварталът на бездомните – кухня, стая и мъка под земята

Десетки несретници живеят в своеобразни селища до тръбите "долу"
31 яну 2017 18:24,
33
Кварталът на бездомните – кухня, стая и мъка под земята
Снимка: "Труд"

Кварталът на бездомните – импровизирани стаи, кухничка, даже спалня край тръбите на парното на няколко метра под земята във Велико Търново.

Катакомбите са приютили десетки несретници, които са превърнали галериите около тръбопроводите в дома за себе си и за нелеките си съдби.

Над 50 гаврошовци използват топлината от тръбите, за да се спасят от бялата смърт в студените зимни дни, пише "Труд".

Повечето от тях няма къде да живеят и се издържат от подаяния и вторични суровини или каквото намерят в кофите за смет. Живеят в крайните шахти в района на болница "Д-р Стефан Черкезов", в кварталите "Колю Фичето" и "Бузлуджа".

"Знаем за тези хора. Имаше тенденция да се заселват в тези ниши, но не са ни създавали проблеми и не са ни правили бели", обясни управителят на "Топлофикация-ВТ" АД инж. Венцислав Димитров.

В подземните галерии са оформени импровизирани гарсониери с по няколко стаи. Независимо от изолацията на тръбите "долу" е около 30 градуса.

Самите шахти са около 4 метра широки и още толкова дълбоки, което е допълнително удобство и позволява да се обзаведат дори малки стаи.

В потайностите на старопрестолнината се подвизава дори семейство. Преди време Надежда и Дончо Георгиеви станали жертва на имотната мафия, която ги оставила без единствения им дом.

Преди да ги сполети нещастието Надежда работела във фалиралата текстилна фабрика "Васил Мавриков". Имала обаче неблагоразумието да вземе пари от известен местен лихвар и логичното се случило – тарикатът им прибрал къщата в квартал "Вароша", защото не можели да издължават убийствените лихви по вноските.

"Живеехме във вилната зона на града в една барака на наши роднини, но те продадоха имота и дойдохме тук. Напролет ще му мислим", нарежда Дончо Георгиев.

Двамата се надяват скоро да се пенсионират и да опитат да влязат в старчески дом. Докато това стане, са си заградили местенце сред топлите тръби. Оформили са си дори малка кухничка с маса, а с фазер са обособили и спалня.

Не крият, че прекарват нощта директно върху тръбите, където са сложили дюшеци. Не искат да бъдат снимани, защото много хора в града ги знаели и щели да берат срам на стари години.

Техен събрат по съдба е Тодор Василев. Той дори и в момента е собственик на дом в Горна Оряховица, но преди 2 г. жена му прибрала друг мъж и го изгонила.

Оттогава трудно комуникиращият мъж нощува в покрайнините, но отскоро се е присламчил на топло до тръбите на паровата централа. Никой не искал да го вземе на работа, а не му достигали възраст и трудов стаж да се пенсионира.

Човекът се издържа от просия по централните улици на града.

До леглото от дъски и кашони на Тодор е разстлал опърпан дюшек и видимо по-младият му другар Стефчо, който няма лични документи и не е от разговорливите. Според другите клошари, които също идват вечер да се топлят на тръбите, той бил особняк и заради това близките му го изоставили.

Доста бездомници нощуват в шахтите на квартал "Колю Фичето". Един от тях е Кирил Михайлов, който твърди, че също от няколко години живее из паропроводите. Населени са и крайните шахти от инсталациите на паровата централа на жилищния комплекс "Бузлуджа".

В лютата зима в тях топлина търсят 5-6 бездомници. 22-годишният Марко и невръстната му невеста Мима спят направо върху тръбите в тъмна шахта. Двамата нямат законен брак, но мечтаят през пролетта да минат под венчило и да имат първа рожба.

Дотогава те събират пари от кашони, които предават на вторични суровини.

Бездомници обитават бараки, землянки, колиби и в други части на старата столица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Ясно ли ви е господаДа имаше *** не ги показвах немаше телевизия. Имаше и млади пенционери по на 38 годин зеленочорапковци и милиционери *** и тях не ги показваха!
6
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До BURZUMТва виц ли е?! га си виждал комунист да работи? едно време бяха все партийни секретари и профсъюзни деятели. Сега са партайгеносета и бизнесмени , т.т все началници.
5
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия са кат съвременните евро-ориентирани шункари - землянки *** искат парно и климатик!
4
3
 
53
 
! Отговори
ами преди 7 години
Важното е мигрантите от майната си да са добре,на топло и разнообразна храна!
3
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във всяко село има къщи с имот празни . При желание може да се припитаваш добре , но трябва да работиш , а не да просиш и пиеш по цял ден .
2
20
 
30
 
! Отговори
До 1 преди 7 години
Ти от "социалното" БСП ли пишеш другарю?! И вас ви знаеме, айде нема нужда...
1
34
 
37
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Лицата на великото, дясно "управление" на Борисов. Срамота!