След 4 месеца прекъсване: Времето се върна на Мусала!

Пак ще подават данни на всеки три часа от ключовата за страната станция
28
След 4 месеца прекъсване: Времето се върна на Мусала!
Снимка: Facebook

От днес напълно се възстановява работата на метеорологичната станция на връх Мусала, съобщи пред БНР проф. Христомир Брънзов, директор на Националния институт по метеорология и хидрология.

Още по темата

Работата на станцията беше прекъсната преди няколко месеца заради трагичен инцидент с един от синоптиците, който се грижеше за нея.

"Намерихме човек, обучихме го, положи си изпитите и от днес, от 1-ви февруари, мога да ви кажа, че с моя заповед се възстановява работата като синоптична станция и тя започва да си работи отново в режима, в който е работила през всичките години", каза проф. Брънзов.

Той припомни, че днес се навършват 130 години от началото на редовните метеорологични наблюдения у нас.

В началото на октомври миналата година работа на синоптиците на Мусала спря след смъртта на шефа на станцията Огнян Филимов.

Причината - недостиг на добре подготвен за зимните условия квалифициран персонал.

55-годишният Огнян Филимов, който е работил повече от 20 години като метеоролог на Мусала, почина на 20 септември под върха.

Той е подал необходимите данни и излязъл на разходка в околността.

Филимов обаче не се върнал в станцията и неговите колеги са подали сигнал на тел. 112.

На следващия ден е намерен в подножието на Мусала, откъм страната на Леденото езеро.

Предполага се, че се е подхлъзнал и е паднал от високото преди Трионите.

На станцията работили пет души, но след смъртта на Филимов останали четирима, а малко след това негов колега решил да напусне.

До 1 октомври останали само трима специалисти, което доведе и до временното прекъсване на работата й.

В България има 40 станции, от които се следи времето.

Тази на най-високия връх на Балканите – Мусала, е открита на 2 октомври 1932 г.

Оттогава досега без прекъсване метеоролози провеждат там наблюдения на времето.

На всеки три часа се предават данни от върха в помощ на прогнозата за времето и предупрежденията за опасни явления.

Според синоптиците тя е едно от ключовите места за измервания на температурите у нас.

Станцията е открита за посещения. Там се провеждат също студентски и ученически практики. Извършват се практики на студенти от Физическия факултет на Софийския университет, Хидротехническия факултет (от УАСГ), Агрономическия факултет (от ЛТУ), Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
4
 
! Отговори
Тъп народ преди 7 години
Чета коментарите и се чудя колко нискоинтелигентен е българинът. Естествено, че е добра новина да се възобнови станцията. Автоматичните станции също искат поддръжка. Дистанционният метод за измерване на температурата далеч не е усъвършенстван, за да е основен. Забелязал съм, че прогнозите за времето през последните 3 години за България са с доста по-ниска точност, отколкото преди това. Може би една от основните причини е, че над 2/3 от станциите не са в международния обмен от ноември 2013.
24
8
 
0
 
! Отговори
остап преди 7 години
Тия още не дошли на власт и започнаха да съживяват призраците от миналото. Какви мераци гонят с такива допотопни станции във такива високотехнологични времена, освен да харчат пари на данъкоплатеца...Гугъл ще ивади по-точно информация отколкото метериолозите в самата станция. Смешници!
23
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чест му прави на служебният премиер Герджиков, че не се е изтъпанчил с ножица в ръка пред синоптиците "там нейде навръх планината, що небето синьо крепи с рамената", и не е отрязъл лентичка пред камерите на услужливи телевизии в чест на откриването на метеорологичната станция връх Мусала. Неговото откриване!
22
1
 
0
 
! Отговори
Pet преди 7 години
Грешките са 10
21
1
 
13
 
! Отговори
Специалист преди 7 години
Не може да даваш на висококвалифициран специалист, работещ при зверски условия заплата по-малка от шофьор на автобус и да очакваш да има желаещи за такава работа!
20
1
 
0
 
! Отговори
corbaciganyuv преди 7 години
Значи са ни лъгали и не е било сняг.
19
1
 
9
 
! Отговори
ГЕРБ САНИРА! преди 7 години
3 санирани (облепени с стиропор) гарсониери по 17 000 лева = бюджет за станцията.
18
2
 
28
 
! Отговори
бивш метеоролог преди 7 години
Нищо не може да замести човешкия фактор в метеорологията.Вярно,има машини,има снимки,има данни от къде ли не ,но всичко това са подрежда и класифицира пак от компютри,но чрез човешка намеса.Относно станцията-имали сме и ние такъв случай.При нужда се командироваха колеги от други станции за месец-два,а през това време се обучава новия колега.
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Така еВъх, кефиш ме, имаш 5 грешки в 2 изречения, ама запетаи слагаш навсякъде.
16
13
 
19
 
! Отговори
ГЕРБ = чума! преди 7 години
Мутрата Тиквун го изринахме от властта и нещата в страната се подреждат. Лъжливата мутра само повтаряше, че бил събрал данъци и акцизи, а държавата взе милиарди нови кредити и пак нямаше пари за станцията на Мусала. Хора, помнете - ГЕРБ = чума!
15
4
 
8
 
! Отговори
до 14 преди 7 години
Във Враца правопис и пунктуация не преподават ли?
14
18
 
5
 
! Отговори
Така е преди 7 години
В 99% вятъра духа от запад от към Сърбия.Слушаш прогнозата какво е там изчисляваш каква е силата на вятъра и ето ти прогнозата за нас на следващия ден. Просто и точно.
13
12
 
5
 
! Отговори
Така е преди 7 години
Ааа, най после ще имаме по точни прогнози .Па БТВ дават за Враца плюс 5 градуса , а се указаха минус 5. Е ,збъркали са малка с има ,нема 10 градуса.
12
2
 
10
 
! Отговори
Курти преди 7 години
До АнонименАз бях войник там. И не е само метеорология. Питай россия, Аркадашите от Анадола, маляките, САЩ......ЧАО..........
11
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До номер 5Да бе Борисов ти е виновен, че оня се подхлъзнал и паднал. Престанете с тази политика, а се радвайте, че метростанцията на Мусала възобнови работата си...
10
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой може ли да обясни какво налага ЧОВЕК ДА ИЗМЕРВА ТЕМПЕРАТУРАТА при положение, че има напълно автономни и и автоматични станции които правят това без човешка намеса ? Какво налага да се харчат 50 000 лв на година за метеостанция ?????
9
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смятайте какво безвремие е било на Мусала тази зима :)
8
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При наличието на толкова спътници в орбита снимащи всичко което нашите метеоролози дори не предполагат, че същестува като измерване - какъв е смисъла хора да стоят и мръзнат в планината. Освен ако това не им доставя страхотно удоволствие. Реално ползата за обществото е нулева. Поне на тях да им е кеф и да намират смисъл в това.
7
31
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 5Тази станция е по безимслена от колкото цялата ни смешна дръжава ама нищо вие се радвайте на простотии.
6
27
 
6
 
! Отговори
Адмиралъ преди 7 години
Държавата губи от метеоролозите и спорта