Студ и скъп патент спря такситата! Колите с 1000 по-малко

Затова пък търсенето от началото на годината било тройно
1 фев 2017 07:12, Петя Славова
34
Студ и скъп патент спря такситата! Колите с 1000 по-малко
Снимка: архив, Булфото

Студът от началото на годината и по-малкото коли, заради по-високия патент, предизвикаха дефицит на таксита в големите градове, особено в София. Повикванията спрямо миналата година по същото време са скочили поне 3 пъти.

Според Спас Атанасов, председател на Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи, едва в последните 5-6 дни има лек спад в търсенето.

По думите му обаче в пиковите часове, сутрин от 7:00 до 10:00 и вечер от 17:00 до 19:30 е малък ад.

"Не достигат колите във всички оператори. Такситата са по-малко, защото все още не всички са успели да си уредят разрешителните. Другата причина е лошото време. Започне ли да вали сняг, поръчките се увеличават и такситата не могат да поемат всички заявки. Някои оператори въобще не вдигат телефона", обяснява той пред "Монитор".

Още по темата

Емил Игнатов от една от големите фирми със собствен диспечерски център, споделя, че вече не се радва на снега.

"Толкова оплаквания, за невъзможността ни да пратим кола или, защото телефоните не отговарят, не сме имали, откакто е създадена фирмата. Така е и при всички останали колеги".

Той обясни, че около Коледа и Нова година е традиция търсенето да е по-голямо, но веднага след това се нормализира.

"Тази година, заради снега и студа потреблението бе много голямо.От 15 декември до края на първите 3 седмици на януари заявките са рекорден брой. Изключително много. Работата се увеличи в пъти.Много хора оставиха колите си и ползваха таксита", добавя той.

Кирил Ризов, председател на Съюз "Такси" пък смята, че основната причина е недостигът на таксита, чиито брой спрямо декември в столицата е с около 1000 по-малък. Според него около една шеста от шофьорите нямат пари за патента.

"Само в една фирма са успели да си ги извадят всички", уточни той. По думите му при други фирми има таксита, които са си платили само за 6 месеца.

"Някои колеги се обаждат, че събират пари за лиценза и работят например като разносвачи на пици”, обяснява браншовикът.

Той смята, че има риск някои от тях да се пробват да работят нелегално. "Във всеки бранш може да има сив сектор. Няма какво да се коментира. Таксиметровите шофьори плащат 30 вида такси, данъци и осигуровки. Няма друг такъв бизнес, където да се плаща за толкова задължителни неща", припомня Ризов.

От бранша смятат, че най-късно до пролетта броят на такситата в големите градове ще се върне на нивата от края на миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: патенттаксиклиенти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
2
 
! Отговори
Uber преди 7 години
Горкинките таксиметраджии . Дано върнат Uber.
23
1
 
5
 
! Отговори
ал преди 7 години
Каним утре, 2 февруари, всички либерално мислещи хора, предани на евроатлантическите ценности, да заповядат пред храм-паметника "Ал. Невски" на традиционния ни гей парад. Ще има много рейв, техно, буги-вуги, смешки и закачки. Оттам Децата на дъгата ще потеглят върху подвижни платформи към паметника Левски да положат венец от рози пред Апостола на свободата. Дрескод строго официален: розови гащеризони с изрязано дъно, черни колани с изкуствен ***, брокатени прашки и задължително масивен православен кръст на врата! За ветераните нашият покровител г-н Дж. С. е осигурил безплатни фойерверки за з
22
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да се возиш в такси трябва да имаш здрави нерви,запушен нос и запушени уши.Влизаш в очукана румънска таратайка в която смърди на евтин ароматизатор смесен с острата миризма на чесън /останала в устата на шофьора от обяда му /,допълнителна ароматна екстра могат да бъдат изпуснатите от водача газове,по времето,когато не е имало клиенти.През цялото време в ушите ти се реят сърцераздирателните вокални напъни на начинаеща чалгарка стилово комбинирани с често изпусканите от шофьора ругатни .
21
1
 
8
 
! Отговори
dadas преди 7 години
Да допълня за Копенхаген - във всяко такси има ПОС терминал и обикновено плащанията стават директно към терминала, т.е. няма случки от сорта на "нямам левче да ти върна" и пр. тарикатлъци.
20
1
 
11
 
! Отговори
dadas преди 7 години
В Копенхаген такситата като марки са само мерцедеси и бмв-та, шофьорите са с костюми и като си кажеш крайната точка, задължително пускат GPS-a, и където ги води той, там карат. Сред шофьорите има и всякакви чужденци, но стандартът се спазва от всички. Скъпо е, но поне срещу парите получаваш някакво качество и отношение. Никой не те разпитва за личния живот, нито пък говори за своя. Изобщо мълчат през цялото време и си гледат пътя, не те занимават с глупости.
19
0
 
23
 
! Отговори
Дебили, цигани... преди 7 години
всякаква *** става шофьор на такси! В нормалните държави тези хора са вежливи, готови да помогнат във всичко, само у нас, като им се качиш в колата те карат да се чувстваш, че си им длъжен за нещо! Вечно те прецакват със заобиколен маршрут, нямат да ти върнат и карат с гуми, с които могат да те пребият!
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За мен един "разносвачи на пици" има много повече морал от колкото някои "таксиджииски компании". Не обиждайте хората, който с честен труд си вадят хляба, за разлика от вас!
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-обичам, като се кача в такси и потеглим, шофьорът да запали цигара (след като ме е попитал - за да не му е неудобно на човека все пак) започне да ми обяснява историята на живота си. Вместо да се оплаква на непознат да вземе да се стегне малко. Една зима хванах такси от Термнина 2 за Младост 3 (след голяма помощ от страна на летището разбира се, че иначе едва ли щяха да се навият за такава "къса" дистанция) и тоя "пич" все едно беше с летни гуми. Поднасяше на всеки завои, че и му платих!
16
6
 
9
 
! Отговори
фри преди 7 години
излизайте "на частно" по схемата "Юбер" - сам си си началник, сам си печелиш, сам си прибираш парите. Клиенти винаги ще има! Стига сме давали на тая "държава" - тя на нас нищо не дава, освен едно ЕГН, а само взима! Е па ще и даваме ли?!
15
1
 
6
 
! Отговори
dominici преди 7 години
То и градския е на загуба от цената на билетчето. Изобщо ... експеримента "София, България" продължава.
14
0
 
28
 
! Отговори
пепе преди 7 години
Няма ги, ЗАЩОТО НЕ ИМ СЕ РАБОТИ!Ако извикаш кола за около и под 5лв почти няма вариант да дойде някой! Ако извикаш до летището, докато затвориш и получаваш СМС. Жена ми редовно си пати от такива. Стоят по стоянките, пушат и люпят семки и чакат "кирия" до летище или Люлин-Дружба. То си трябва малко акъл, какъвто шоферите на таксита повечето го нямат, но човек ще печели много повече, ако направи няколко малки курса, отколкото един дълъг. И се чудят защо имало оплакавания. Да ги стягат малко!!
13
4
 
7
 
! Отговори
Сс преди 7 години
До 1 За да взема разрешително точно НАП ми издава всяка година документ за липсата на задължения. Знаеш ли колко пъти от общината не са искали да ми издадат разрешително заради 3 или 13 стотинки задължения. Отивам в банката и плащам 2.50 платежно заради 3 стотинки. Отделен е въпроса че колеги които карат коли под наем се мъчат да скрият всякакви плащания.
12
0
 
19
 
! Отговори
sante_dog преди 7 години
Или по скоро в студа не излизат че да не им харчи повече колата като стоят по седянките. 1000 бакшиша по-малко=1000 са си намерили истинска работа? Или просто ги мързи даже да въртят геврека.Относно данъците - започнете да издавате касови бележки на всички, започнете да декларирате реални доходи и ще се получи. Сега патентният данък е единственият начин такситата да платят нещо. И то само тези дето го плащат този данък.
11
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Избройте ги тези 30 вида такси и данъци и да ги съпоставим с тези на останалите работещи, но да не се окаже накрая, че сметката е друга!
10
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във Варна още преди да се качиш в поледицата те предупреждават ,че сметката ще е друга ,а и въобще не включват апарата и са толкова нагли и ти казват ако не ти харесва,слизай,а телефоните на централите им не отговаряха
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
I KAKUV E % NA TIYA SAMOUSIGURYAVASHTI S TIYA OT DURJHAVATA?
8
4
 
41
 
! Отговори
да ама не преди 7 години
Тази статия е спонсорирана от асоциацията на бакшишите,явно скоро ще искат нови цени?!
7
3
 
39
 
! Отговори
ясно преди 7 години
Такситата изобщо не са намалели и няма никаква драма я вижте пред моловете,това че по време на студовете нямаше таксита е каприз на самите шофьори,явно добре печелят и не им трябват пари.
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вярно е,че липсата на таксита в тези мразовити дни се превърна в истерия.Незнам каква е причината,но промяната е видима.
5
5
 
31
 
! Отговори
Охранителят-София преди 7 години
Made in Bulgaria! -Работа има ,пари няма! Това само при нас се случва и не само в таксиметровия бранш! Държава те краде! Шефа те краде! - Made in Bulgaria!