Броили сме 14 млн. за "синя" зона в София, Пловдив, Бургас

Най-много се бръкнали столичани, паяците вдигат по 80 коли на ден
2 фев 2017 07:44,
18
Броили сме 14 млн. за "синя" зона в София, Пловдив, Бургас
Снимка: Булфото, архив

14,4 млн. лв. сме платили за SMS паркиране през миналата година в София, Пловдив и Бургас, където има системи за таксуване през телефона. Най-много са броили жителите на столицата - над 12,1 млн. лв. за есемеси, сочи справка на Центъра за градска мобилност от началото на 2016 г. до края на септември, пише "Монитор". Втори в класацията е морският град, където сумата за паркиране със съобщения е 1,6 млн. лв. В Пловдив пък са изпратени есемеси за над 700 хиляди лева.

Три пъти по-малко от есемесите са стрували на софиянци скобите по колите. За откопчаването им са броени над 4,2 млн. лв. на ЦГМ. По около 580 автомобила на ден се блокират с катинар в софийската синя и зелена зона. Така през първите 11 месеца на миналата година 140 476 коли са били закопчани. Собствениците на 1410 возила са се ожалили, че скобата е поставена извън правилата, като писмено това са заявили 533, а останалите са сигнализирали по телефона.

До края на ноември паяците в София са отнесли на наказателен паркинг общо 28 385 коли, което прави средно по 80 вдигнати автомобила на ден. Те са вкарали в хазната над 1,7 млн. лв. За да си вземе шофьор колата, трябва да плати 60 лв. плюс такса от 2 лв. за всеки час престой на наказателния паркинг. Така едно неправилно паркиране често стига до стотачка.

Във втория по големина град – Пловдив, пък на ден валят по около 2000 есемеси за паркиране. Така сметките показват, че в хазната са влезли около 726 000 лв.

Общо 4, 447 млн. лв. са приходите от паркирането в центъра на града под тепетата, съобщи зам.-кметът по транспорта Златин Велев. Той уточни, че за издръжката на общинското предприятие "Паркиране и репатриране", включително заплати и други разходи, отивали около 2 млн. лв. на година. В момента цената на един час паркиране в "Синя зона" в Пловдив е 1,50 лв. Плановете на общината бяха цената да скочи на 2 лв. колкото е в столицата, като предложението трябваше да бъде гласувано на сесия на общинския съвет на 19 януари. Това не се случи, а предложението бе оттеглено с формалния мотив, че трябва да бъде подложено на обществено обсъждане, като бъде отново внесено през пролетта в общинския съвет.

Във Варна пък паяците са захапали 4009 неправилно паркирали автомобила през 2016 г., сочат данните на ОП "Общински паркинги и синя зона".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са десет процента от приходите останалите са в джобовете на крадливите кметове. Ето за това трябва да се излезем на площадите . До кога ще ни крадат.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а тези пари отиват в новите изградени паркинг на етажи. Може да не виждате нито един но за сметка на това какви вили се строят на забранени места, идея си нямате!
13
0
 
3
 
! Отговори
Геле преди 7 години
еее- ревахте искаме в ЕС, искаме в ЕС - да ама там се плаща, градовете ни се претъпкаха като кутии сардели , селата - празни - на никого не му се работи - повече от ясно е , че всеки търси далаверата. Затова и градовете ще се тъпчат и ще се плаща скъпо, още по - скъпо. Я погледнете в ЕС - какви цени има за паркиране на час, проблема с таратайките става грандиозен - няма места за паркиране , бълват пушеци и т.н., а в ръцете на *** са си опасни оръжия , сеещи смърт...
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А колко от тези милиони потънаха в джобовете на мафията? Всичките ли?
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може и да са на загуба иначе, то като гледам в синя и зелена зона сняг не се чисти и ако не заради липса на възможности за какво да е друго?
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
от SMS - и ясно колко, а от талночета? Повече или по-малко? Май казахте половината взети пари.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 8"И се хващам на бас, че всичко е на загуба!"Ти да видиш :) Не знаех, че боята е толкова скъпа. Ама като се има впредвид, че държи 1-2 месеца и се изтрива може и да си прав.Трябва да помислим как да им помогнем, не може да са на загуба :)
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименИзобщо не си прав! Всичките пари отиват за синя боя за инвалидните места, за светоотразителни жилетки за служителите и за знаци синя/зелена зона! И се хващам на бас, че всичко е на загуба!
7
0
 
13
 
! Отговори
Отиват преди 7 години
директно при хора от организираната престъпност. Хора с прякори са съдружници в "Паркинги и гаражи". Ако не знаете, около 12 милиона лева в София се дават за боя за синята и зелена зона, пък вие си правете сметката, колко се краде от тези 12 милиона. Затова няма и няма и да има многоетажни паркинги. Висаджията Васил Илиев искаше да прави такива и го убиха. Кражбата от синя и зелена зона е по-добър бизнес от дрогата. Санирането пък е 80% кражба - може да се провери по фактури и свършена работа.
6
0
 
7
 
! Отговори
Веско преди 7 години
Имали-броили. Въпроса е къде отиват!
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 4За какво е смешен, че казва истината ли. Може ли да ми кажеш колко паркинга са направени от общината. Изключвам буферните паркинги на метрото които стоят празни, ама така е по-лесно само да прибираш без нищо да инвестираш за удобството на хората. Това си е наистина чест държавен рекет. А някой знае ли къде отиват тези милиони от зоните?
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Картофена принцесо, къде са парите?
3
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко ли е гепила от тези кинти скромната Юрданка, а колко се дали и на Батко от Б? Ехааа, как сладко се прибират парички от хората вместо да се направят паркинги. Но така е печелившо, няма къде да се паркира, нарушава се и милиончетата влизат в СО. И от тук по сметките на Картофка, Батко и други. И тишина. А кой контролира тези пари, кой, Бай !
2
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не са жителите, а най-вече гостите на столицата.
1
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано да повърнат тия така наречени служители. Да се направят реципрочни на броя автомобили подземни паркинги.Тогава не бих се сърдил за вдигната кола.Това е държавен рекет. Грабеж от опърпания Андрешко.