Парадокс: Пукаш гума в дупка, глобяват те за несъобразена скорост

Шофьор от Раковски се обадил на 112, но полицаите категорични – той е виновен!
2 фев 2017 07:11,
73
Парадокс: Пукаш гума в дупка, глобяват те за несъобразена скорост
Снимка: Булфото, архив

200 лева глоба от КАТ отнесе шофьор от Раковски, чиято кола попаднала в дупка и една от гумите се спукала. Водачът се обадил на 112, за да съобщи за случилото се, но когато при него отишли катаджии, го санкционирали. Произшествието станало на 27 юли миналата година на междуградски път край Раковски.

Пътните полицаи решили да го глобят, защото счели, че шофьорът трябвало да кара със съобразена скорост, за да избегнел препятствията по пътя, пише "Монитор".

В показанията си шофьорът се оправдал, че колкото и внимателно да е карал, не е можел да избегне трапа, защото целият път бил осеян с дупки.

Санкционираният водач обжалвал акта пред Районния съд в Пловдив, откъдето с решение от 30 януари 2017 година отменили 200-те лева глоба.

Според съдебния състав санкцията е необоснована, почиващо на предположение и поради това се явява неправилна. Пътят бил целият осеян с дупки и заради това водачът повредил колата си – спукал гума.

Други участници в ПТП-то нямало, нито други материални щети, а полицията била сигнализирана от самия "нарушител".

Съдът счита, че вината на шофьора не е била доказана, защото едва ли някой ще кара колата си по начин, по който да допусне нарочно сам да си я троши. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До един другМного ясно, че ще викна КАТ! Нали трябва затрахователяТ да ми оправи колата?! Щели да ми пишат акт... айдеееее бееее!!! Ами ще обжалвам!
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"а застрахователя написа неукрепен товар , а това беше птп м/у два товарни автомобила , така че там трябва да хвърляш боб дали ще ти го признаят"ЗастрахователяТ! "товар, а"!"ПТП"!"автомобила, така"!Признаят го, не признаят... в 99% ти трябва протокол от КАТ! Иначе съвсем няма да го признаят!
45
1
 
13
 
! Отговори
един друг преди 7 години
Ох не е за вярване, пак топлата вода откриха. Това от десетилетия се знае. Скочиш ли в дупка и викнеш КАТ - поемаш акта (целия). Има ли още хора които не го знаят? Друг е въпросът така ли трябва да е? Ако днес.бг искат реално да направят нещо (а не да търсят сензации) да се захванат да говорят с КАТ и да се промени тази практика.
44
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Комунистан е така.
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 43каското има и друг вариант да ти го признаят , не е нужно да имаш протокол от кат , а това дали ги признават и се мъчат да не плащат е съвсем отделен въпрос , аз имам случай с каско и с протокол от птп а застрахователя написа неукрепен товар , а това беше птп м/у два товарни автомобила , така че там трябва да хвърляш боб дали ще ти го признаят
42
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Grom"За да получиш наказателното постановление, което искаш да обжалваш, трябва и да си си платил глобата."Това АБСОЛЮТНО НЕ е вярно!!!Освен това се предполага, че ако си платиш глобата, значи се съгласяваш с наложеното наказание и няма какво повече да обжалваш!Никъде в българското законодателство го няма написано това, което казваш!
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като е бил глyпав да разпише акта, да се мори да ходи по съдилищата. Ако не го беше разписал, съставителитя щяха да го изхвърлят в близкия храсталак, защото много добре знаят, че ако го вкарат в изпълнение, после ще трябва да се занимават и със дело, което 100% ще загубят.
40
0
 
4
 
! Отговори
хахах преди 7 години
преди 10 години като нов шофьор вдигнах 130 с жигулата и поднесох и отидох в една от дълбоките канавки, за щастие спря един камион и ме изтегли и каза - да не си и помислям да звъня на КАТ - мат, защото ще ме обуят много яко.
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"когато има птп и няма пострадали е по добре сами да се оправя ме , винкнеш ли кат си изгорял"Ами ако имаш КАСКО?
38
0
 
0
 
! Отговори
Сп??нс преди 7 години
В Испания Преди години доказаха че повечето глоби поставени в "синя зона " (включително ако те отнесе паяка) не издържат в съда но 99,99% от хората предпочитат да си платят 45Е и не съдебните разходи.
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В съда:Катаджията - Ами, Г-н Съдия... той мина с превишена скорост!Съдията - Вие как разбрахте, че е минал с превишена скорост? По какво познахте? Измерихте ли го някак?Катаджията - Ами, той мина ето така... "Фиууууууууу!!!"
36
1
 
10
 
! Отговори
художника преди 7 години
Много ще ми е интересно, ако съм с каруца и пукна гума КАТ к,во ще измислят? Сигурно ще ми намерят повреда в шарнирите. Хахахахаха
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
както казва Слави в една популярна негова песен / НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА /
34
9
 
3
 
! Отговори
експерт преди 7 години
Гумаджията е 100% прав!Пътищата в цялата страна са осеяни с дупки и ями и всеки ловко е научен да ги заобикаля от най-ранна възраст.В случая човекът е карал с несъобразена скорост и санкцията е съвсем на място.Евентуално обезщетение е трябвало да потърси от общината където е станал инцидентът.
33
0
 
12
 
! Отговори
Koko преди 7 години
Същата случка имах преди около 12 год.Това е една от многото причини да живея и отглеждам децата си извън милата ни родина. А колко арогантно се държаха служителите на реда-това е друг въпрос.
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
когато има птп и няма пострадали е по добре сами да се оправя ме , винкнеш ли кат си изгорял
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Та нали полицаят трябва да се докаже, че е над всеки обикновен гражданин как така нема да пише акт, пък и ще се отчете, че и е работил.
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки такъв акт пада в районния съд ,така че хората да не се замислят и да ги обжалват.А КАТ ги изписват по този начин просто защото така им е наредено ,за да не се съди общината...само ,че хората вече си търсят правата!
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аз имам подобен случаи от преди два месеца , заледен участък в който никой не беше почистил и опесачил се поднесох в канавката , дойдоха полицай и ми написаха акт за не съобразена скорост , докато го пишеха още две коли излязоха от пътя,накрая звъннаха някъде и дойде водоноска с цистерна и напръскаха с препарат , но акта го отнесох
28
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Важното е фаровете да светят! Дупки- мупки- подробности!