Парадокс: Пукаш гума в дупка, глобяват те за несъобразена скорост

Шофьор от Раковски се обадил на 112, но полицаите категорични – той е виновен!
2 фев 2017 07:11,
73
Парадокс: Пукаш гума в дупка, глобяват те за несъобразена скорост
Снимка: Булфото, архив

200 лева глоба от КАТ отнесе шофьор от Раковски, чиято кола попаднала в дупка и една от гумите се спукала. Водачът се обадил на 112, за да съобщи за случилото се, но когато при него отишли катаджии, го санкционирали. Произшествието станало на 27 юли миналата година на междуградски път край Раковски.

Пътните полицаи решили да го глобят, защото счели, че шофьорът трябвало да кара със съобразена скорост, за да избегнел препятствията по пътя, пише "Монитор".

В показанията си шофьорът се оправдал, че колкото и внимателно да е карал, не е можел да избегне трапа, защото целият път бил осеян с дупки.

Санкционираният водач обжалвал акта пред Районния съд в Пловдив, откъдето с решение от 30 януари 2017 година отменили 200-те лева глоба.

Според съдебния състав санкцията е необоснована, почиващо на предположение и поради това се явява неправилна. Пътят бил целият осеян с дупки и заради това водачът повредил колата си – спукал гума.

Други участници в ПТП-то нямало, нито други материални щети, а полицията била сигнализирана от самия "нарушител".

Съдът счита, че вината на шофьора не е била доказана, защото едва ли някой ще кара колата си по начин, по който да допусне нарочно сам да си я троши. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
Pipi преди 7 години
Плащай те още данъци
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Милиционерите не са грамотни . Само глоби са се научили да пишат толкова могат . Много е трудно да се напише констативен протокол . Те не са виновни а тези които са ги изпратили на пътя без да ги научат.
65
0
 
7
 
! Отговори
Коки преди 7 години
Ама МВР нали го реформираха?
64
0
 
20
 
! Отговори
Моше преди 7 години
Шкембелиите са го глобили щот са си разкарвали мързеливите трътки зарад него.Пратили са ги, а те "Уффф, с'я шъ треа работя ли... Дай да му друснем една глоба - да си знае"
63
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А дали ще глобят пътите полизаи за измисленият акт ? И общината за неромонтиряният път ? Едва ли в мутроландия където асвалта се топи по бързо от снега. И където асфалта служи Свинетка и Гойко, да си направят ПР. но не и за каране на коли.
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПеркоПробвай поне 3 пъти за да стигнеш до верния отговор. Лек ден!
61
0
 
28
 
! Отговори
Перко преди 7 години
Интересно ми е МВР какви мерки взема срещу служителите си издали актове, които после са паднали в съда.
60
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дайте им по една лопата и да зариват поне дупки! А не цел ден, да спът у тия патрулки!
59
2
 
12
 
! Отговори
11111111111 преди 7 години
Това е както през турско робство -трябвало е да се плаща данък когато турците са изяждали храната на бългаите че СА СИ ИЗХАБЯВАЛИ ЗЪБИТЕ
58
0
 
15
 
! Отговори
# преди 7 години
По подобен казус преди 15тина години бях изнамерил техническо описание за път за движение на моторни превозни средства и какво се смята за дефект/дупка и т.н. Дали някой журналист най-накрая няма да вземе да се поразтърси и да даде гласност на този феномен - технически това не е обезопасен автомобилен път, но винаги искат да пишат акт на водача, че видиш ли не си бил съобразил скоростта с "пътя". МИ ТО НЕ Е ПЪТ! Който носи отговорност за пътя, той трябва да плаща за нанесени щети.
57
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Масова е неграмотността при пътните ченгета. В България повечето даже незнаят, как да разследват определените казуси и обикновенно набеждават някой изряден шофьор. Пътните полицаи трябва да докажат, че той е виновен. Чувал съм и за други хора, които са обявени за виновни на същия принцип без доказване.
56
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
200 лева е за посещението на адрес от КАТ за издаване на протокол пред застрахователя.
55
0
 
15
 
! Отговори
Пукаш гума в дупка, преди 7 години
Пукаш гума в дупка, глобяват те за несъобразена скорост...... Обжалваш и печелиш.Това е практиката. КАТ не могат да напишат акт директно на общината, за това става с разправии и бюрокрация.
54
0
 
20
 
! Отговори
КАТ да се закрие преди 7 години
Доколкото знам, КАТ също има задължения по закон, ако пътя не е в ред (дупки, ...). Ако напишат в протокола, че има ПТП заради дупки, КАТ официално ще признаят, че не са си изпълнили задълженията по закон.
53
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дай направо да премахнем всякакви пътища, знаци и светофари и ай някой се е блъснал, хоп - несъобразена скорост (да е внимавал и карал бавно, след като е нямало път, знаци и светофари) и проблема с катастрофите и инфраструктурата в България е решен веднъж завинаги
52
0
 
17
 
! Отговори
КАТ в действие преди 7 години
КАТ толкова си може. Започвам да се съмнявам, че КАТ предварително си подготвят протоколите за ПТП и там винаги пише несъобразена скорост
51
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко и *** от МВР
50
1
 
28
 
! Отговори
Млад шофьор преди 7 години
В милата ни татковина това въобще не е парадокс, а ежедневие ! На теорията и на курмуванията в учебния център ни обръщаха внимание, че такъв случай се третира като ПТП - колко е издържано от правна гледна точка е съвсем друга тема. Важното е, че съда е отсъдил правилно, а не е потвърдил глобата. Мисля, че е време от КАТ да се въведе изискване по пътищата да се движат само високопроходими машини или луноходи, за да се премахне нуждата от ремонт на пътищата и ограничение на скоростта !
49
0
 
28
 
! Отговори
Хех преди 7 години
Еми така си е в ***. Къде е тук новината? Нито една друга държава няма практика - Когато са откраднали парите за ремонт на пътищата просто слагат 2 знака. Първият - Неравности по пътя, и вторият - Някакво безумно ограничение което няма как да се спазва от никого. И така си стоят с години! Да не говорим пък и че съм виждал случаи - пътя оправен, но ограничението там си стои пак години след това в комплект с полицейски патрул в храстите!
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 50не те знам какъв си но леки щети се изплащат с двустранен протокол или с изявление в което пишеш къде се е случило това без да има трета страна , по твоята логика ако ми ударят колата на паркинг без да видя кой е и подам сигнал в полицията знаеш ли какво става , образува се дознание и докато не приключи ще видиш пари от каско през крив макарон