BG "Спешна" помощ: Грешни адреси, счупени автомобили, чакане с часове

Шофьори не познават кварталите, лекарите работят въпреки условията
Обновена: 3 фев 2017 09:32 | 3 фев 2017 09:11, Петя Славова
65
BG "Спешна" помощ: Грешни адреси, счупени автомобили, чакане с часове
Снимка: архив, Булфото

Пациенти чакат с часове за спешна помощ, диспечери подават грешни адреси, шофьори се лутат из кварталите, защото нямат GPS. Лекарите работят въпреки условията и това е ежедневие.

"Изводите, които правим и заключението, до което стигнахме, е в резултат на няколко седмици наблюдение на работата на Спешната помощ. Това включва не само записите, но и на документи, с които сравняваме как се реагира в различни ситуации. И това, което констатираме е доста притеснително за системата и за условията, в които са принудени да работят екипите. Защото проблемът не е в хората, които работят там. Те работят въпреки условията", заяви в Нова тв Генка Шикерова.

"Нашите водачи, когато ги назначаваме, минават тест дали познават София, дали познават кварталите, дали може да се ориентират бързо по карта", обясни д-р Георги Гелев, началник на Спешна помощ-София.

От записи обаче става ясно, че шофьор на линейка не знае къде се намира метростанция "Сливница".Разговор между диспечерския пункт и линейките показват защо работата буксува. Дори при сигнал, има заповед да се оставят водещите към болници пациенти и да се тръгне към летището. Случаят - с авариралият самолет преди седмици на Летище "София", при който нямаше нито един пострадал.

От края на миналата година в Спешната помощ има въведен стандарт. Според правилата, адресите би трябвало да се разделят по приоритет. А времето за реакция е от 8 до 120 минути. Често обаче пациентите чакат с часове.

"В Спешна помощ нямат обяснение каква е причината линейките да се бавят по 4-5 часа. Работещи в системата ми разказаха за случаи, когато са реагирали с 8 часа закъснение - време, в което могат да проверят дали този пациент не е отишъл вече на лекар", коментира още Шикерова.

Проблемите не са от вчера и са комплексни. Като например автомобили, които са счупени, все пак биват пускани в движение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
2
 
! Отговори
Кирил преди 7 години
Хаха, вчера излезнах лош пророк. днес вече са пребили поредният екип на Наглата Бърза "помощ". Хората не издържат вече на своеволията на тази некадърна и АЛЧНА структура. И ще става по-лошо, помнете ми думата. Докато тази хуманна професия е обвързана с пари - ще има и агресия от безбройните недоволни и ощетени хора!
58
0
 
0
 
! Отговори
H преди 7 години
Ако някой го боли нещо без видима причина, всъщност най-вероятно има такава и няма нужда от хирургическа намеса! Ако не желаете примери за някои от причините, по-добре престанете, дори и в тези случаи всичко ще отмина и ще бъде наред с времето от само себе си, напълно. Знаят някои и не е до просветеност..
57
0
 
0
 
! Отговори
да преди 7 години
До Кирил-------------------Ами изводът е който не иска на чака-плаща,който не иска да плаща-чака!
56
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 7 години
До ВесиГерманецът взема много,защото не допуска да го управляват ***.А ние като нямаме пари ще свикнем да се лекуваме по български-което включва закъснели линейки,липса на лекари и поради тази причина умрели болни! Без много претенции!
55
0
 
0
 
! Отговори
Веси преди 7 години
До азА колко взима германеца, а?
54
1
 
2
 
! Отговори
Кирил преди 7 години
Преди малко повече от месец се наложи да извикам Бърза помощ за майка ми. След два часа чакане и претиснения реших да се обадя и проверя какво става и каква е тая "Спешна помощ? От тел. 112 бяха учудени че все още не е пристигнала и ме свързаха с "Бърза помощ" още веднъж.От там се обади един изключително нагъл доктор който се представи за д-р Георгиев началник смяна, който ми каза че съм могъл да чакам и 8 часа защото толкова им плащали,това било положението. После Новини с ПРЕБИТИ доктори.!
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз че съм стар Софиянец като ме попитат за някоя улица или булевард със сменени имена гледам като теле у железница. Ако ми кажат старото название на булеварда или улицата веднага ги упътвам. Та тези ли ще знаят дето до вчера са пасли кравите и овцете на село!!
52
2
 
2
 
! Отговори
аз преди 7 години
До Смешна Помощ---------------------------------------Ами свършиха се лекарите! И преди,и сега здравеопазването се крепи на символичното им заплащане!
51
1
 
3
 
! Отговори
Смешна Помощ преди 7 години
До азА преди как лекуваха по-добре и по-качествено, като едва ли парите са били повече...ей това питам аз, какво се промени. та сега е през пръсти...
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До азА преди как лекуваха по-добре и по-качествено, като едва ли парите са били повече...ей това питам аз, какво се промени. та сега е през пръсти...
49
4
 
1
 
! Отговори
аз преди 7 години
До Смешна ПомощПлащаш 30 лв мес..а имаш наглостта да претендираш да се лекуваш като германеца,който плаща 300 евро.Ами няма да стане,дори да се въоръжиш с картечница!
48
1
 
4
 
! Отговори
Смешна Помощ преди 7 години
До azВсеки месец ни дерат за пари, кой не е плащал(явно вие сте някой доктор който играекарти по цял ден и като получат сигнал от 112 викат че няма мсисъл да се ходи), всички да се въоръжат с пистолети и който не си върши работата да се очиства, щом не може да се върши качествено работата си...
47
0
 
6
 
! Отговори
112 преди 7 години
Ами това не е нещо ново. Колко пъти разкриват абсурдни далавери в Спешна помощ - София, с горива, ремонти, и други схеми. И там има един несменяем началник - д-р. Гелев. Сами си правете изводите.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 46Не подцеенявай Баце, той в кола под 500бона не се качва.
45
0
 
1
 
! Отговори
H преди 7 години
За който е психично здрав, разбира се - това са много повечето!Обаждайте се на 112 и (за жена ще стане "здравА") казвайте: "ПСИХИЧНО ЗДРАВ/А СЪМ! Прочетох, че броят на психично болните бил съмнително и нереално огромен, да не би да се правят измами, например с двойници?"Та те изкараха почти целия свят психично болни!
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като опре въпроса до джипове и служебни коли, всички партии гласуват "За". :)Включително социалистите, да знаеш.
43
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Б.Б може да се вози в джипове за 200хил. А за линейки няма така крадат гербарите
42
4
 
5
 
! Отговори
Охранителят-София преди 7 години
А вие хора,разбирате ли как ни обират досегашните управляващи,или им вярвате още за тинтири минтири ,като " Европа ще ни спре евросредствата заради ветото на президент Радев ""заради злоупотреба с концесийте ,за милиони левове! Ние ще си работим ли още за няма и 300 евро месечна заплата? А?
41
0
 
0
 
! Отговори
измама преди 7 години
Алс България еоод е публикувала обява за работа с измамен импулсен тел в Претория Южна Африка
40
2
 
2
 
! Отговори
az преди 7 години
До Смешна Помощ-----------------------Докторите не са давали клетва да лекуват *** като теб.Какво си плащал,бе видял си ти плащане.След някой друг месец линейката ще идва вдругиден.За такива като теб!