BG "Спешна" помощ: Грешни адреси, счупени автомобили, чакане с часове

Шофьори не познават кварталите, лекарите работят въпреки условията
Обновена: 3 фев 2017 09:32 | 3 фев 2017 09:11, Петя Славова
65
BG "Спешна" помощ: Грешни адреси, счупени автомобили, чакане с часове
Снимка: архив, Булфото

Пациенти чакат с часове за спешна помощ, диспечери подават грешни адреси, шофьори се лутат из кварталите, защото нямат GPS. Лекарите работят въпреки условията и това е ежедневие.

"Изводите, които правим и заключението, до което стигнахме, е в резултат на няколко седмици наблюдение на работата на Спешната помощ. Това включва не само записите, но и на документи, с които сравняваме как се реагира в различни ситуации. И това, което констатираме е доста притеснително за системата и за условията, в които са принудени да работят екипите. Защото проблемът не е в хората, които работят там. Те работят въпреки условията", заяви в Нова тв Генка Шикерова.

"Нашите водачи, когато ги назначаваме, минават тест дали познават София, дали познават кварталите, дали може да се ориентират бързо по карта", обясни д-р Георги Гелев, началник на Спешна помощ-София.

От записи обаче става ясно, че шофьор на линейка не знае къде се намира метростанция "Сливница".Разговор между диспечерския пункт и линейките показват защо работата буксува. Дори при сигнал, има заповед да се оставят водещите към болници пациенти и да се тръгне към летището. Случаят - с авариралият самолет преди седмици на Летище "София", при който нямаше нито един пострадал.

От края на миналата година в Спешната помощ има въведен стандарт. Според правилата, адресите би трябвало да се разделят по приоритет. А времето за реакция е от 8 до 120 минути. Често обаче пациентите чакат с часове.

"В Спешна помощ нямат обяснение каква е причината линейките да се бавят по 4-5 часа. Работещи в системата ми разказаха за случаи, когато са реагирали с 8 часа закъснение - време, в което могат да проверят дали този пациент не е отишъл вече на лекар", коментира още Шикерова.

Проблемите не са от вчера и са комплексни. Като например автомобили, които са счупени, все пак биват пускани в движение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
41, това съм го виждал и работи в чужбина.На всеки е ясно какво ще стане в България, поне при тези политици и изпълнители.
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 40 , ти вярваш ли си ? :)това преведено на нашенски значи -> някоя стара сграда да ползваме за център, ама да е един, ама ще е на най невъзможно *** място и цялата идея ще струва едни десетки милиони а реализацията ще е като да построиш битак на мястото на пазара.
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напротив. По-добре е да има един спешен център, но много линейки и екипи, дори хеликоптери, за по-отдалечените райони. Ще имаш един център, но голям, с всичко вътре последна дума на техниката, а не 10 поликлиники, но с по-лошо оборудване и по-кофти лекари.
36
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Здравеопазването и образованието винаги са били привилегия на политиците. Ама само предизборно и само на книга!
35
1
 
8
 
! Отговори
Смешна Помощ преди 7 години
Алоооо, за какво плащаме на некадърниците в парламента....да направят по-добро здравеопазване, и питам лекарите като са давали клетва, май са искали да кажат че линейките ще се ползват само и единствено като катафалки...аз лично другия път като не дай си Боже викам линейка лично ще се погрижа ако закъснеят за Докторчетата, па после и за всеки друг дето се прави на интересен...До като не се обеси някой такъв некадърен доктор който иска само пари под масата за да лекува, няма да се оправим...
34
0
 
23
 
! Отговори
реалист преди 7 години
7 години власт на ГЕРБ и нищо. Пари има за депутати, асфалт, саниране, а за важните неща, хората и тяхното здраве няма. Само като се сетя за какво ли не се изхарчиха милиарди, ако се бяха вложили в здравеопазването...
33
0
 
25
 
! Отговори
Бо преди 7 години
Държава с неработещо здравеопазване, съдебна система, отбрана, законодателна система, изпълнителна власт ... това не е държава, а населено място.
32
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора, идете да запалите свещичка и да се помолите за здраве, че наложили ви се да опирате до Спешна помощ... не се знае дали ще оживеете.
31
5
 
2
 
! Отговори
До Извънземен преди 7 години
Както си го направиш, мен си ме кефи тука!
30
1
 
17
 
! Отговори
Петър преди 7 години
Колко по лесно ще стане, ако във всеки район има по 1-2 линейки (в поликлиниките) и от там да ходят по адресите в съответния район, а ако са нужни повече, просто от съседен район да дойдат и други. По-бързо ще ходя по адреси и ще знаят всички улички в квартала. Незнам защо всички трябва да тръгват от сточна гара, където в час пик е зверско задръстван и само там губят 3-4 минути
29
5
 
14
 
! Отговори
Извънземен преди 7 години
Хора, бягайте от тук, бягайте и се спасявайте някъде в чужбина. Това не е държава майка, това е мащеха. По добре да съм роб навън, отколкото свободен човек в България. Там като роб имам повече права, отколкото в България като свободен гражданин.
28
0
 
10
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Резултатът от великата здравна реформа на Борисов, г-жа Атанасова, позната на широката публика като Деси *** от Дулуву, и Москов.
27
0
 
1
 
! Отговори
гфдгсдг преди 7 години
В интернет се намират снимки от 70-те години, бул. Мария Луиза от ЦУМ до Халите - 3-4 москвича има на снимката и никакви други коли.София е град, който би работил добре откъм трафик при 500-600 хил.населени, а сега там с всички ежедневно прииждащи, се качва до 1,5-2 милиона на ден. Е как да работи.
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами разрешете частна спешна помощ и ще видите,че когато не се краде нещата са съвсем различни!Когато държавата плаща трудно контролира средствата,но частника няма да позволи това.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не просто твърда ръка, а умела твърда ръка.Щото и Боце го раздава твърда ръка, и Бай Тошо навремето, ама резултата го виждаш.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Факт са неадекватните политики в здравеопазването и трудно би се променило. Трябва воля. Но едни хора са превърнали институцията в касичка и ще се борят със зъби и нокти паричките да не спират. От това страдат и граждани и медицински персонал. Колкото и пари да хвърлят вътре ще изчезват. Гивгир с вода не се пълни е казал народа
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повече не събирайте прабългари със славяни.Резултатът очевидно не е никак добър.
22
0
 
19
 
! Отговори
ужас преди 7 години
Не мога да повярвам че държавата няма сили да оправи спешната помощ и да смени най после директора,явно става дума за много пари и интереси.
21
7
 
7
 
! Отговори
Дон Виченцо преди 7 години
Ами българите сте си такива- за нищо не ставате. Можете да говорите по телефона с часове и нищо съществено да не кажете.
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма такова чудо никъде, и в Африка сигурно е по-добре.Наистина сме изключително долен и сбъркан народ.Как да не ме е срам, че съм българин?