Прокуратурата рови в "Напоителни системи", има щети за 800 000 лв.

Започва разследване срещу ръководни длъжностни лица
Обновена: 3 фев 2017 11:01 | 3 фев 2017 10:58,
11
Прокуратурата рови в "Напоителни системи", има щети за 800 000 лв.
Снимка: Flickr.com

Прокуратурата започва разследване срещу ръководни длъжностни лица от "Напоителни системи" ЕАД за безстопанственост. Известно е, че става дума за щети от над 800 000 лева.

Сигнал е подаден от изпълнителния директор на държавното дружество, а данните, оценени като достатъчни за започване на разследване, се съдържат в одит, изготвен от Министерство на земеделието и храните.

От доклада става ясно, че през 2014 и 2015 година са сключвани договори за юридически услуги на обща стойност 790 352 лв. При извършена проверка одитът констатира недостатъчна отчетност на извършената работа - липсва приложено искане/заявка с обосновка за необходимостта от извършване на разхода, както и по какъв начин е изчислена сумата по договора. Голяма част от възнагражденията многократно надвишават определените адвокатски хонорари в наредбата. В същото време дружеството разполага с четирима юристи.

В същия период са сключвани консултантски договори, по които общо е платена сумата от 55 300 лева без ДДС, без да има реален резултат от изпълнението им. Парите са дадени за счетоводни услуги на стойност 16 800 лв., като едновременно с това в държавното дружество е имало осем счетоводители и финансисти. Има сключен договор за реклама с медия, наречена "Бизнес справочник Струма" на стойност 48 000 лв., без да е проведена процедура по Закон за обществените поръчки (ЗОП).

Платени са и близо 20 000 лева за договор за предоставяне на услуги в областта на човешките ресурси, информира БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
23
 
! Отговори
Джугашвили преди 7 години
Расстрелять вредителей!
7
0
 
12
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Прокуратурата да започне да ровите при санирането. Щетите за бюджета е в милиарди.
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Започнаха с предизборните лъжи!Ще видите, че нищо няма да открият, както и при червената афера Костинброд!
5
3
 
1
 
! Отговори
Хаплантик-нервобей преди 7 години
Това е към 2% от БВП. Нямат наяждане.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Където се разрови, вони! Най- лошото е, че се е знаело всичко, но не са се вземали съответните мерки. Че има злоупотреби на много места всички знаем, че държавата е ощетявана дълги години с милиони и затова "няма пари" за старите хора, болните и децата- също. Че тези пари са отишли при определени хора е ясно. Питаме се ще дойде ли момент правосъдието ни да заработи, наказанията да са сурови и никой да не смее повече да се подиграва с народа.си?
3
3
 
8
 
! Отговори
Бо преди 7 години
Цацаратурата рови ... за рушвет!
2
0
 
15
 
! Отговори
vlady преди 7 години
На това място румънците казват "Къде си Цепеш, господарю?", а руснаците - "Сталина на вас нет".
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко от напоителни системи, напояваше доволно ГЕРБ! Началник все от ГЕРБ, парите също в тяхната каса...вони направо там!