Откриха виновника за опасния смог - бедността

България е сред най-отровните страни в света
278
Откриха виновника за опасния смог - бедността
Снимка: Булфото, архив

През последните дни уредите за измерване чистотата на въздуха у нас отчитаха опасно запрашаване в някои райони на столицата - до 8 пъти над нормата.

Още по темата

Градът с най-мръсен въздух е Видин.

Заради опасния смог местните власти обмислят  нови мерки за справяне с проблема.

"Бедността е фактор за опасното замърсяване на въздуха у нас, защото повечето българи карат стари коли", каза пред Нова тв пулмологът д-р София Ангелова.

Тя подчерта, че най-страшен мръсният въздух е за децата, болните от хронични дихателни и сърдечни забголявания, както и за ежедневно изложените на влиянието на тютюневия дим.

Според консултанта по устойчиво развитие Боян Рашев сред най-големите замърсители е и начинът, по който отопляваме домовете си.

Той каза, че през последните години многократно се е увеличил броят на домакинствата, които ползват дърва за огрев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още по темата: въздухзапрашаване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
5
 
19
 
! Отговори
Аха, преди 7 години
Значи човек, като няма пари за хляб се качва на колата и пълни резервоара догоре. Мръсния въздух не е щото народа е беден. Ако беше беден въздуха щеше да е чист, щото всичко щеше да се движи с градски транспорт.Хайде стига с тази евтина пропаганда.Стандарта на живот в София е по-висок от много западно европейски градове.Проблема е:София+Перник и околията са 2 милионен мегаполис, а Географски Софийското поле е обградено от планини от всички посоки. Тоест вятъра не може да издуха газовете
118
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 165Да не си внесъл вече неколко контейнера с филтри за комини както направиха на времето със зелените жилетки?
117
1
 
12
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
*** - то това бива бива!!! а пък нафтата ни една..... - дето ще ти строши новата мазда/хонда без дори да си я карал!! стегайте се ей нешасници раздробяват ни докато не ни вземат! ислям!!! а пък вие си мислете само как да краднете докато ни окрадат съвсем защото няма кой да мисли за другия БЪЛГАРИН!!! смешен народ!!! на 100% прадедите ни не са били такива и са се борили за друго!!!язък
116
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Toчно пък във Видин (както пише в статията) ли замърсяването идва от автомобили?!Вие нормални ли сте?! Това да не е Ню Йорк или Истанбул???Във Видин се движи лека кола веднъж на високосна година, хората са бедни (не броим пикльoвци ходещи на училище с кола, за да се гъзaреят) и нямат пари за излишни харчове. Запрашаването идва от мръсотията в която са затънали градовете, не се почистват, хората горят твърдо гориво - дърва, въглища и няма енергийна ефективност, няма котел с парно да разпределя!
115
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Филтрите за комини са задължителни в цивилизацията но преклено скъпи за народонаселението... Пфф и този постоянен парагрф 22 дет се живее в него и тез гадни вогони дет ни управляват...
114
7
 
11
 
! Отговори
Смрад и пушек преди 7 години
Кога управниците-изедници ще подгонят тия гадове от техническите прегледи които пускат на улицата таралясници с махнати катализатори и филтри за твърди частици (DPF), както и автосервизи които най-нагло рекламират следните услуги: ".... физическото премахване на DPF филтъра е единственото постоянно и сигурно решение. Ние в "БХ Перформънс" премахваме съдържанието на филтъра, като възстановяваме фабричния му вид (намесата не личи)..."
113
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 153Аз толкова плащам при отопление на ток при 23 градуса на 115м2 апартамент.(на вън беше -15)Това е за парното, топла вода, готвене и т.н.ЧИСТО и ЕВТИНО!!Кви ТЕЦ-ове, кви печки?!
112
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бантустанеца е хитър - 2/3 от кварталните сервизчета работят нелегално а за икономия се отопляват с отработено масло и това се знае от държавните органи но се праят на девици
111
15
 
4
 
! Отговори
dominici преди 7 години
До ???Защото при комунизма всичко е на кредит. Обещаваш разни неща, спазваш си обещанията, всичко е чудесно, но реално няма пари, няма икономика, която да поддържа това - затова взимаш заеми. И още, и още, докато в един момент не ти кажат "Айде плащай" или спрат да ти дават. И затова България фалира няколко пъти по време на комунизма. Не се захласвай по миналото толкова.
110
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега получих сметката за газ за м. Януари. 320 лева за отопление на къща от 110 кв. м. Колкото един тон въглища, а топло денонощно 22 градуса, при минус толкова навън! Толкова ли е трудно да се въведе навсякъде газово отопление, вместо да се тровим с въглища. Но нямаме умни управляващи. Все говвна!
109
5
 
22
 
! Отговори
??? преди 7 години
Добре бе лош е комунизма ок. Защо едно време имахме армия, защо едно време имахме здравеопазване, защо имаше работа за всеки и заплатите не се различаваха от началниците, защо колбасите, кашкавала и цялата храна беше качествена а сега обратната, защо през 1989 бяхме на 28 място по качество на живот в света, а сега сме на 56. Защо бяхме нация от предимно българи, а сега ще ни завземат знаете кои. Ок лош е комунизма но защо сега сме на дъното на класациите а едно време обратната, обяснете ми моля!
108
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 145100% си прав/а!!!
107
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пренаселването на София също е ПРОБЛЕМ.Идват папуаси от провинцият и живеят по 10 в апартамент 70-80м2?!Що за дивотия е това?!Трябва да има РЕД!!!На 100м2 макс 4 човека, на 60м2 макс двама.Какви са тези обществени обори....????
106
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Политиците ни преди години подписаха изкупна цена от 80ст на кВ от фотоволтаична централа и около 40ст (тук не съм сигурен) за ток от вятърна турбина.Това е причината за бедността !!!!Политиците ни създателно направиха цената на тока нереално висока за хората.
105
14
 
9
 
! Отговори
до 136 преди 7 години
А 45 годишното комунистическо робство разсипа не само София, а и цяла България
104
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблема е че в България срещу 800-1000 лв всеки може да си купи едно пушещо нещо наречено кола. Проблем е и това, че новодошлите селянин и *** идват в София с две такива неща, а купуват и по още едно пушещо нещо (в комплект с книжката) за двете си току-що навършили пълнолетие селянчета.Теглете чертата, умножете по 4 и ще получите картината на зъмърсяването в София.Но това е изгодно за Борисов и Фандъкова, защото именно тези са избирателите им - селяни като самите тях.
103
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е в колите проблема, не прехвърляйте вината на тях! Лятото са още повече колите в движение, а няма такъв смог! Освен това всеки кара на газ, защото е по евтино. Кюмюрът и гумите, които горят е причината. Но затова е виновен герб, че затриха газификацията на страната. Няма какво да се обвиняваме един друг!
102
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мога да разбера защо се пише постоянно за бедността в северозападна България. Нещата в североизточна не са по-различни. Русе е най-големия умиращ град в страната. Ако не вярвате разходете се през лятото в Русе около 20ч. и ще видите колко малко хора има по улиците. Във вход от стандартните 8 етажни панелки не са обитавани повече от 16-18 апартамента от 24. Средната заплата в държавно учреждение в Русе е със 100лв. под софийската. За частниците не говоря.
101
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-добре новото НС да се събере и да гласува цена на заплатите от 1500-2000 лв и цена на тока и парното до 20-30 лв. Тогава всички ще живеем щастливо и няма да се заяждаме по форумите. Да, но пък тогава политиците няма как да грабят народа. За това не го гласуват.
100
5
 
11
 
! Отговори
РВ преди 7 години
До 131Е как не е важно? Защо в нормалните държави никой не гори дърва за да си стопли семейството? Защо термостатите не се пипат ни зиме, ни лете? Да ти кажа ли? Ами защото печелят достатъчно пари за да им е последната грижа сметката за газ,ток,мазут....