Откриха виновника за опасния смог - бедността

България е сред най-отровните страни в света
278
Откриха виновника за опасния смог - бедността
Снимка: Булфото, архив

През последните дни уредите за измерване чистотата на въздуха у нас отчитаха опасно запрашаване в някои райони на столицата - до 8 пъти над нормата.

Още по темата

Градът с най-мръсен въздух е Видин.

Заради опасния смог местните власти обмислят  нови мерки за справяне с проблема.

"Бедността е фактор за опасното замърсяване на въздуха у нас, защото повечето българи карат стари коли", каза пред Нова тв пулмологът д-р София Ангелова.

Тя подчерта, че най-страшен мръсният въздух е за децата, болните от хронични дихателни и сърдечни забголявания, както и за ежедневно изложените на влиянието на тютюневия дим.

Според консултанта по устойчиво развитие Боян Рашев сред най-големите замърсители е и начинът, по който отопляваме домовете си.

Той каза, че през последните години многократно се е увеличил броят на домакинствата, които ползват дърва за огрев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още по темата: въздухзапрашаване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
1
 
1
 
! Отговори
До 230 Помнещия преди 7 години
Какъв точно е смисълът! на изказването Ви - че сте си свикнал с въглищата, че искате да си живеете както преди 45 години, че всички, родени междувременно също трябва да свикнат да им е гадно и мръсно или че сте горд, че сте бил тук преди 45 години? И щом помните, то пък и научете нещо ново, което се е случило през тези 45 години.
178
0
 
9
 
! Отговори
Раховец преди 7 години
Колумб! Откриха Америка! Ми много ясно че бедността е причина за мръсния въздух.Като нямаш пари да се отопляваш на газ,ток,парно се топлиш на твърдо гориво и караш стара кола.Управляващите нека да вдигнат стандарта на живот и гледай как хората постепенно ще си купят електромобили или нови коли ще се отопляват с газ или ток и въздуха ще стане по-чист.Ама къде ти.
177
1
 
1
 
! Отговори
до 245 преди 7 години
а електромобили - сювсем.
176
4
 
3
 
! Отговори
до 230 преди 7 години
я ми кажи кои са на онинклузив в гърция , софииските богаташи . по цел ден тръбят по тв как се здръствало цариграфско от коли като де изнасяли и прибирали. Да се задръти завинаги и въоще да не могат да минават , *** с ***!!!!
175
1
 
3
 
! Отговори
био преди 7 години
коли на метан и проблеми нет
174
2
 
10
 
! Отговори
NoTroll преди 7 години
Извинете, но бъркате 'бедността' с 'некомпетентността'... В София е страшна мръсотия, отвратителна гледка от ***, фекалии и сняг (лед) поел тонове мръсотия. Та, какво общо има бедността с факта, че:- Общината не почиства *** и снега- Общината не следи и не глобява недибронамерени стопани, които не чистят след псето си- Общината по никакъв начин не контролира кой, как и с колко замърсява въздуха в градаНека спрем с глупостите по-добре....
173
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комунизма като се върне всичко ще се оправи.
172
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСъгласен съм ама къде ще ги засадят тези хиляди дървета, те застрояват детските площадки даже.
171
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дизеларите налазиха земята прашна. Белчо се закашля, измуча и падна мъртъв връз браздата.
170
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Елементарно е. Дигат данъка двойно за старите трошки. Те са над половин милион. Със събраните вагони пари засаждат десетки хилади дървета та всяко възможно парче зема и след 5 години въздуха е в норма. Хората няма да се откажат да правят децата инвалиди защото нямат пари за катализатор или по-еко автомобил. А кметицата е безсилна. Трябва да угажда на елещтората, това че е била учителща не значи чи висли за детсщото здраве. Уви. В България е наобратно всичко :(
169
3
 
6
 
! Отговори
Осло преди 7 години
Ами тук забраниха няколко дни дизеловите автомобили защото имаше малка мъгла и беше "много опасно отровен въздух" Хубаво е че предприемат мерки, говорят 4е въобще ще ги спрат дизелите до няколко години. God luck
168
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Peckata mi e na dirva.i nqma s ko drugo da se toplq.tova e.
167
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мама Данче кметицата ,нали и тя закупи нови дизели от Китай за градския понеже Мановете на газ и метан от Германия са скъпи.Все пак трябваше да угоди на корупцията .
166
2
 
24
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Основен тровител на въздуха са тези, които палят гуми и кабели, както и онези, които се отплават на въглища и дърва.. Чак след това идват старите трошки, с които се придвижва народа!
165
2
 
24
 
! Отговори
Незнаещ преди 7 години
Така е като направиха парното на недостижими цени и сега се правят на интересни и ще анализират, ще дават парите на данъкоплатците за да откриват причините. Я направете поносими цените на парното или доходите и пенсиите на хората достатъчни за да живеят нормално.
164
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега ли прозряхте,че 80% от населението се топли на дърва и въглища.Я идете през зимата в Банско/сега е момента/и ще усетите задушливата миризма на пушек,вместо на горски чист вуздух,а планината е толкова близо.Така е в цялата страна.А що се отнася до София-да бъде измерен въздуха в Обеля,Надежда,Факултета,кв.Хр.Ботев и кв.Левски,Враждебна също.Между 20 часа и 24 часа вечерта.Тогава не 5 пъти,а поне 10 пъти ще бъде над допустимите норми.Но не смеят.За да не се ужасят.
163
0
 
30
 
! Отговори
И още преди 7 години
Трябва и да се чисти, за да не дишаме ***, през лятото улиците и тротоарите са покрити с половин сантиметър прах и кал, това също го дишаме, а лятото печки не се палят
162
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е как така, бе, премиеринът нали обясняваше кви богаташи сме, щото на всички празници българинът е на олинклузив в Гърция, нема логика
161
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ааааа,здравейте управници!Здравей и ти г-жо Фъндъкова,която ще ни возиш безплатно за компенсация.В трамваите или автобусите горски въздух ли ще ни осигуриш,та поне мало да подишаме чист въздух преди да слезем от тях.Не чувстваш ли,че това е подигравка с гражданите или просто не ти пука???
160
4
 
26
 
! Отговори
София Лорен преди 7 години
Когато градския транспорт в София стане безплатен, тогава въздуха ще стане по чист, другари и другарки!