Пловдив няма пари да бъде евростолица на културата

За пищните спектакли други градове отделят десетки милиони евро
Обновена: 4 фев 2017 20:20 | 4 фев 2017 20:15, Веселина Йорданова
49
Пловдив няма пари да бъде евростолица на културата
Празничното настроение, когато изборът беше факт. Снимка: БулФото

Тези дни в Пловдив се очаква световноизвестният режисьор Крис Болдуин. Той е царят на зрелищните спектакли. Негово дело е грандиозното откриване на олимпиадата в Лондон през 2012 г. Пак той осъществи трите най-големи събития във Вроцлав - европейската столица на културата през м.г.

Там Болдуин събра 80 хиляди поляци по бреговете на Одра, показвайки им зашеметяващ 3D мапинг с оркестър и хор от 300 музиканти и спектакъл от 50 лодки в реката, озаглавен “Прилив”. Проектите на Болдуин са много скъпи и се оценяват на милиони Лукс, който не е по силите на всеки град. “Готов съм да работя и за Пловдив през 2019 г.”, уверява пред “24 часа” Болдуин.

Затова в близките дни идва в града - да огледа възможностите му и да предложи своята оферта. Проектът му със сигурност ще е ефектен и може да остави без дъх пловдивчани и гостите. Едва ли обаче общината ще се възползва от услугите на гениалния режисьор. Не защото не иска, а защото няма с какво да му плати. А успехът на Пловдив е важен, защото трябва да представи най-вече страната ни на европейската културна карта. Евентуален провал в никакъв случай няма да говори добре за България.

Засега кипи ентусиазъм, има екип, който работи - фондация “Пловдив 2019”, макар директорите и кадрите там често да се сменят. Но този екип не може да подписва договори именно поради липсата на средства. А до откриването остават по-малко от 2 години. Практиката на други градове, домакинствали успешно това начинание, показва, че откриването на европейска столица на културата е много сериозно събитие и изисква подготовка между 12 и 18 месеца.

Все пак това е “културната олимпиада” на Стария континент. Няма как изведнъж да дойдат 3 милиона туристи, каквито очаквания обяви преди 2 г. кметът Иван Тотев. Разчетите на местната власт са церемонията по откриването да не надхвърля 2 млн. лева, но в общината не знаят дали изобщо ще набавят тази сума. Проблемът от ден на ден се задълбочава. Наскоро бившата шефка на парламентарната комисия по бюджет Менда Стоянова разкри истинската причина защо на Пловдив не му се дават пари. Според нея бюджетът, определен за Европейска столица на културата 2019, е около 36 млн. лв. 20 млн. трябва да дойдат от държавата на траншове през периода 2015 - 2019 г. Останалите 16 милиона лева е длъжна да осигури самата община.

Предвидени са и около 6 милиона лева от спонсори. На този етап обаче ентусиасти, които да подкрепят марката и да се окичат с нея, няма. И Пловдив разчита предимно на средства от държавата. Екипът на кмета Иван Тотев е написал няколко писма до предишния финансов министър Владислав Горанов. Преводи в сметките до този момент не са постъпили. А вече трябваше да има 4 млн. лв., отделно през 2017-а се очакват 5 млн. Още толкова са записани за догодина, а през 2019-а - 6 млн. лева.

Според Менда Стоянова проблемът е законов. В апликационната форма, с която Пловдив спечели домакинството, е записано, че средствата от държавата са за финансиране на културните събития. Те обаче са чак през 2019 г. А дотогава има много скъпа подготовка. Трябва да се изгради културната инфраструктура - изложбени и концертни зали и пространства, където да се изявяват през цялата година родни и световни звезди. Пловдив вече закъснява и по този параграф.

По-късно се разбра, че правителството на Борисов-2 е обвързало по този начин финансирането на европейска столица на културата 2019 и датата на постановлението е от 1 април 2015 г. Менда Стоянова посочва два варианта за излизане от ситуацията. Единият - да се промени апликационната форма, с която Пловдив спечели титлата. Но това нямало как да стане, защото тя вече е утвърдена в Брюксел. Другият вариант бил финансирането да стане чрез фонд “Култура”, който се управлява от министерството на културата. “Моите усилия бяха насочени в тази насока. Не зная защо Славчо Атанасов като бивш кмет на Пловдив и шеф на комисията по култура в предишния парламент не се залови да помогне на града”, чуди се Стоянова. Тя и Вежди Рашидов започнали да работят за промяна на наредбата, но времето не им стигнало. “Надявам се следващият редовен кабинет, който и да е той, да намери време и да реши този проблем. Защото той не е пловдивски”, каза Стоянова.

Огромни средства за Европейска столица на културата харчат избраните градове, убедени, че титлата носи престиж по света, показа проучване на “24 часа”. Вроцлав е с един от най-сериозните бюджети. Полският град беше домакин през 2016 г. Неговият кмет Рафал Дуткевич заяви, че за подготовка и съдържание са отишли близо 80 милиона евро. От тях 32 млн. евро е отпуснала държавата, а останалата част дошла от общинския бюджет и от спонсори. 

Тази година освен кипърския град Пафос европейска столица на културата е и Орхус, Дания. Той е отделил 38 милиона евро. Ла Валета, Малта, ще посрещне събитията през 2018-а с 35 милиона евро. Румънският град Тимишоара ще има честта да бъде европейска столица през 2021 г. И за тази цел са предвидени 34 милиона евро. Внушителни са и сумите, които отиват за церемониите по откриване. Така например Истанбул през 2011 г. е вложил 1,1 млн. евро, а Монс - 1,8 млн. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Пловдивчанин преди 7 години
Много странно как по публикацията е "работила" Веселина Йорданова, след като текстът не е неин, а на в. "24 часа". Публикуван е на сайта на "24 часа" на 3 февруари, а негов автор е Радко Паунов. Материалът буквално е преписан. На това му се казва плагиатство, а на самопровъзгласилата се авторка - жива крадла!
18
0
 
0
 
! Отговори
TO преди 7 години
NIAMA EVROPA ,TEZI PAK ZA EVROKULTURA BALNUVAT......EVROTARAMBUKIII,NE EVROKULTURA. AI SIKTERRRR
17
1
 
2
 
! Отговори
Прокуратурата спи преди 7 години
1/2 милион си раздадоха общинарите с Тотев от скандалната сделка със скенера. Сега няма пари - ами няма, защото ако беше само скенера нямаше да е кой знае какво, но не - всичките им обществени поръчки миришат.
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предлагам Скопие да стане център на културата на света, не само на Европа.В Македония живеят изключително културни хора.
15
4
 
4
 
! Отговори
ДО УМНИЯТ ГУЩЕР преди 7 години
ей гомняният гущер разбирам те и ти съчуствам знам историята ти миналата година на панаира няколко *** та пориха яко отзад и ти оставиха спомени от Пловдив за цял живот разкривам това за да знаят хората защо си толкова озлобен към Пловдив и много моля да му съчустват и да не го съдят за думите му защото той каквото е преживял тогава и на наи големият си враг не го пожелавам защото бой и е.... не се връщат
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До гайбаньоориджинал 26Да не са луди - ще ги погнат данъчните за скрити приходи.
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
УМЕН ГУЩЕР е *** селянин от София, яде вафли мухал на закуска, отваря си прозоре на WC-то да проветрява, щото го мързи да си пусне водата ,мие си зъбите с телената четка, а жена му старозагорската индийки се плющи на Орлов мост за пакетче хуба-буба, шот да го стане по убава . А като ходят на разходка из красивата европейска столица София вървят като куцо пиле домат , затова все им са обелени носовете . Там гета няма , но пък на всеки метър римляни , лапат хот-доци бау бау и поркат спиртче от аптеките , а докато се прибират може да се обесят на някоя светофарна жица преди линейката да те ги е
12
2
 
11
 
! Отговори
майна преди 7 години
60 милиона за колодрум и пари няма.
11
1
 
9
 
! Отговори
К$л$ту$ра преди 7 години
Не културата, а парите определят кой град ще бъде столица.
10
10
 
5
 
! Отговори
Хо хо преди 7 години
В Пловдив ,щели да го жбявяват за Европейска ГЕЙ столица! Тогава спонсори ще се намерят!
9
11
 
23
 
! Отговори
Тъжно преди 7 години
Всяко лято като се пребера в родния Пловдив го намиран абсолютно същия-стари сгради, кафетата препълнени, дупки като на луната, мръсно, кучета, просяци манга.ли Кервана си върви на запад а у нас кучетата лаят и нищо не се променя. Столица на културата? Хахаха за съжаление със същото може да се похвали Сомалия.Само като погледнеш раздрипаните увиснали и миризливи завършили 2 клас шофьори на автобуси, полицай, продавачи и ми става тъжно
8
3
 
6
 
! Отговори
гайбаньоориджинал преди 7 години
До Анонимен6Именно!!!Какво ще я правим тая празнична инфраструктура после???А в града има толкова много богати хора които най-малкото могат да се изфукат и да си направят пиара като спонсори ама няма мераклии.
7
1
 
15
 
! Отговори
до умен гущер преди 7 години
Сам си се обидил с прякора гущера хахаа..Незнам всъщност от къде си само,че не мога да разбера какво толкова ти бъркат в г.ъ.з.а пловдивчаните.
6
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Важно е ,че кметът има голям хотел с гръмкото име "Империал".Кулутрата да ходи в някой друг град!
5
5
 
20
 
! Отговори
jeez преди 7 години
Как ще имат пари , че нали купуват апаратура за онко центъра на стойност 1 млн , която реално струва 350 000... Не ни заблуждавайте с глупости ала нямали пари и т.н.
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пишете колко е изхарчено за церемонии, но не прочетох какви са след това приходите на прехвалените градове. И по-важно: дали има по-голям интерес към града и неговия културен живот, след като годината е отминала. Изградените едрогабаритни обекти дали и как се използват. Даже, мисля, в този сайт, се публикуваха снимки на похабени нефункциониращи скъпоструващи съоръжения, построени за олимпиади.
3
3
 
9
 
! Отговори
Бай Евро преди 7 години
Сега не знам да се смея ли, да плача ли? Ама те майните се опасни...все ще измислят нещо.
2
29
 
6
 
! Отговори
Зарата преди 7 години
Пловдив е скапн град, нищо не става от него.
1
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Столицата на чалгата