Жена почина от сърце. От Бърза помощ отказали да я пратят в болница

При първия преглед си тръгнали, била с деменция
5 фев 2017 12:18,
95
Жена почина от сърце. От Бърза помощ отказали да я пратят в болница
Снимка: Булфото, архив

85-годишна жена почина, след като от Бърза помощ отказали да я закарат в болница. От спешната служба обясниха, че са получили сигнал за съмнения за инсулт, но след направен прелед се оказва, че жената има... деменция. След часове тя издъхнала след остър сърдечен инцидент.

Сигнал на спешния телефон 112 подали близки на възрастната жена. Тя се обадила на близките си, а те - на спешна помощ. Наложило се съседите да разбият вратата, за да влезе спешният екип, разказва БНТ.

"Линейката идва след около час и половина по информация на баща ми. Идват лекарите, пишат протокол, на който протокол впоследствие виждаме, че е написано съмнение за инсулт, бият ѝ някаква инжекция и я оставят точно така, както е паднала на земята в кухнята в краката на 70-годишния ми баща, който сам не може да я вдигне. Там със съседа са се опитвали нещо да направят, но не са се справили", разказва Вера Петрова, племенница на починалата Вергиния.

От Бърза помощ обясняват, че заварили лежащата жена. Опитали се да я вдигнат, но тя отказвала. Сигналът бил подаден като съмнение за инсулт. Оказва се нещо съвсем различно.

Д-р Пенчо Кожухаров, който се отзовал на сигнала, е категоричен, че след прегледа е отхвърлил вероятността да става въпрос за мозъчен инцидент. "Прегледът беше изключително сложен. Успях единствено да премеря кръвна захар и да извърша някои проби неврологични. След което започна една борба между мене и пациентката. Блъскаше, викаше и най-вече обиждаше екипа", разказва той.

По думите на лекаря, близките го помолили да ѝ даде успокоително. Д-р Кожухаров уважил молбата им, поставил диагноза деменция и си тръгнал. Близките звънят по-късно и молят линейка да транспортира все пак жената до болница. Такава не идва.

След няколкочасова битка Вергиния стига до лечебно заведение с частна линейка, но вече е твърде късно - причината за нейната смърт се оказва остър сърдечен инцидент. Състояние, което докторът от Бърза помощ по някаква причина не е констатирал.

Вера Петрова не вини никого за смъртта на леля си. "По-скоро виждам абсурдността на ситуацията да хвърлиш един човек на земята. Мисля, че не съм единичен случай. Това се опасявам."

От Бърза помощ обясняват, че не са се отзовали на втория сигнал, тъй като деменцията не е животозастрашаващо състояние. Екипите също били малко. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сърдечният инцидент е настъпил впоследствие - мозъчните прояви може да са били някакъв предвестник , но може и да не са - или казано иначе , обаждат се за деменция и ангажират екипа ненужно , а когато става истинския инфаркт - няма линейка . В случая това обаче се случва не на някой друг , а на самите тях .
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
близките и тел 112 са насочили грешно екипа - анамнезата е водещия момент - била ли е ударена по главата , изпила ли е препарата за миене на чинии .... ако се скрият тези неща или ако се насочи грешно екипа - особено при възрастни и болини хора диагностиката е невъзможна . Не може на всеки срещнат да се прави снимака на главата , стомошна промивка или кардиограма и още куп неща . Ако е имала стабилен пулс , кръвно , била е в съзнание и не е имало оплаквания от сърдечен произход ....
64
1
 
2
 
! Отговори
Господинов преди 7 години
До Анонимен от онзи свят не връщаме, съжалявам
63
1
 
9
 
! Отговори
Господинов преди 7 години
Не че се заяждам, но как се е разбрало че пациентката е починала от остър сърдечен инцидент? Правена ли е аутопсия?! Освен това смъртта е настъпила часове по- късно. Откъде да знаем дали въпросния остър сърдечен инцидент(ако изобщо е имало такъв!) не е настъпил доста след като екипа на Спешна помощ си е тръгнал. И още нещо- работата на медицинския екип и най- вече на лекаря е да лекува, не да хамалува!!! Ако на адреса беше дошла жена лекар и от нея ли щяхте да очаквате да вдига болната?!
62
1
 
6
 
! Отговори
man преди 7 години
нашите данъци в действие..
61
1
 
7
 
! Отговори
Да живеем в Спарта? преди 7 години
За тези, които оправдават насилие над екипите на СМП: Има си правила, които лекарите трябва да спазват, за да бъдат сигурни, че някой гурльо няма да ги съди за счупени ребра, като те са му спасили живота със сърдечен масаж да речем! Ако пациента отказва помощ, такава не може по ПРАВИЛАТА да му се окаже! За какво си мислите има толкова пияници, луди и бездомници, които вилнеят и не могат да ги приберат никъде? Точно така - заради едното ви Човешко право - най-великия закон, приеман някога.
60
1
 
8
 
! Отговори
Товарищ Моссковский преди 7 години
Слушайте ся друзя!Пари за линейки нет!Няма. Нада. Нихт.Има пари обаче за скенери за пръстови отпечатъци. Щот болниците крадът пари.Начи требе контрол. Начи требе пари за сненери!За избори пари пак требе. За машини за гласуване. И за там пари има. За болни от сърце и мозък обаче пари нема! К'ви са тия глезотии бе ора? Ми всеки има сърце. Ми всеки има мозък! Ми като ти прещрака сърцето или мозъка к'во праим? Ми опрайте се без назе бе! Немаме пари за глупости!!! Виж отпечатъци, виж избори...
59
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен72Не лекарите - те са свестни! Бий корумпетата в министерствата!
58
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
биййй лекарите
57
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Бърза помощ имат повече далавера от погребалните агенциии. Дано им се случи това, което предлагат!!!
56
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обадихме се преди време в17.00ч. за бърза помощ в 20.15 те ни се обадиха да питат какъв е случая.Казаха че не е спешен и не могат да дойдат.Защо това не го казаха при първото ни обаждане.И как аз да знам кой е спешен и кой не.За настинка никой няма да ги търси.За съжаление цялата държава работи така.
55
4
 
8
 
! Отговори
... преди 7 години
Сигурно пак Москов е виновен...
54
1
 
4
 
! Отговори
melinda.faella преди 7 години
До ВиготураЕ ТОВА Е ИЛИ ЕВТАНАЗИЯ ИЛИ ПРЕЗ ГРАНИЦАТА ДАЛЕЧЕ ОТ ТУКА .........
53
2
 
32
 
! Отговори
melinda.faella преди 7 години
ИМА СИ ХАС ДА НЕ СЕ КАЖЕ ЕДИН ПЪТ ЧЕ ЕКИПИТЕ СА МАЛКО! АЗ СЪМ МЕД СЕСТРА И ЗНАМ ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ! НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА ЖЕНАТА Е НА 84 ЗНАЧИ МОЖЕ ДА УМИРА! ПОВЕЧЕТО ЛЕКАРИ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ЕДИНСТВЕННО И САМО ОТ ПАРИ, И КАКВО ЗНАЧИ НА ЧАКАШ ЧАС И ПОЛОВИНА ЛИНЕЙКА ТА ТОВА ВЕЧЕ НЕ Е СПЕШНА ПОМОЩ! НИКОЙ НЕ ИСКА ТУК НЕЩАТА ДА СА НАРЕД АМА НИКОЙ В ТАЯ ДЪРЖАВА НЕ МУ ПУКА, ......ЗАГИВАМЕ ТАКА ДА ЗНАЕТЕ НЕКА ОЩЕ ТЪРПИМ!
52
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудя се и не вярвам на очите си как Ленин и Сталин още са живи. Как умствено бедния българин прави политика. Слагайте минуси, че написах че баща ми е починал през тоталитаризма.
51
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смъртта е естествен завършек, от който никой няма да избяга. По-простите умират по-рано и по-тъпо. За мнного от коментиращите тук, смъртта вече звъни на вратата, пишете бързо по още една псувня за лекарите.
50
7
 
40
 
! Отговори
Noname преди 7 години
А после реват лекарите, че ги шамаросвали ... не ще ги бият, ами трябва и да ги разследват и осъждат да лежат.
49
25
 
8
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 7 години
Ако болния не сътрудничи на БП, обижда ги и не позволява дори да му премерят кръвното, не търсете вина в БП. Те не са наказателен отряд, не слагат белезници и не водят насила никого в болницата. Ако жената наистина е била дементна, то близките е трябвало да извикат ветеринар да я "приспи".
48
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашата бърза помощ конкурира погребалните агенции.
47
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В сравнение с нашата "бърза помощ", Джак Изкормвача е олицетворение на състраданието.