Металните конструкции на "Ечемишка" били на 30 години, тунелът – затворен

Правили профилактика през септември, нямало индикации за проблем
6 фев 2017 08:40,
177
Металните конструкции на "Ечемишка" били на 30 години, тунелът – затворен
Снимка: BTV

Никой не е целял да се стигне до тежкия инцидент в тунел "Ечемишка" на автомагистрала "Хемус". Това коментира директорът на дирекция "Поддържане" в Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Георги Златев пред БНТ.

По думите му металните конструкции са на над 30 години, със значителна корозия. Именно затова разчитат на експерти, които да проверят случая. Формирана е комисия.

Още по темата

Инж. Златев заяви, че през септември е правена профилактика, но тогава е нямало индикации за проблеми.

Тунелът "Ечемишка" ще бъде отворен, когато бъде осигурено безопасно преминаване на хората. Иначе старият път се поддържал в "проходимо състояние".

Засега "Хемус" остава затворена за неопределено време от пътен възел "Правец" до пътен възел "Витинска река" двупосочно за всички видове автомобили.

До извънредната организация на движение се стигна след вчерашния инцидент в тунел "Ечемишка" и следствените действия, които все още се извършват там.

Пътуването се осъщестява по алтернaтивни маршрути. Затварянето на движението причини километрични задръствания.

Паднала осветителна греда в неремонтираната тръба на тунела е причина за инцидента, при който жена загина на място, след като част от тавана се срути върху лек автомобил, съобщиха от Пътната агенция. Пострада и шофьорът на колата.

Първоначалните оценки сочат, че причина за тежкия инцидент е корозия на носещата метална конструкция на осветителната система. В момента се ремонтира тръбата за Варна на тунел "Ечемишка".

До броени седмици трябваше да започне ремонтът и на тръбата за София. Съоръжението е в експлоатация от 1984 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
24
 
! Отговори
ддт преди 7 години
Този който е правил профилактика-в затвора.Който го е назначил също..аман от мърлячи,и некомпетентност..
133
1
 
22
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 7 години
То и за потопа в с. Бисер имаше сформирана комисия и какво? След 5 г. тази "комисия" установи, че няма виновни. Не се знае чия собственост е язовира. Ако отидеш за риба веднага идва собственика, но когато стане трагедията, собственик няма. Ей това е язовир бе, не е локва на поляната, че да няма собственик. Това е поредният цинизъм и абсурд в мафиотската ни държава. Е няма такава държава. По-зле сме от аборигените. Те поне си имат правила и установен начин на живот.
132
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересен е периода, на който се прави поддръжката преди 1989-та и след това. Тук пише, че 30 годишни са конструкциите, т.е. през 1987 са ги сменили, след като тунела е в експлоатация от 1984 година, т.е. 3-4 години и смяна, но тогава, а не сега. когато човешкия живот нищо не струва.
131
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В каквото и състояние да е била конструкцията дори и перфектно при проверката септември миналата година, само факта че е на трийсет години и не е била ремонтирана нито веднъж е достатъчен за да се издаде предписание за ремонт. Защото може да е изглеждала външно наред но отвътре са е много зле. Съмнявам се да са правили по задълбочена проверка за умора на метала. Тук трябва много внимателно да се направи разследването и съответно да се накажат персонално съответните хора!
130
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проверката сигурно е възложена на частна фирма, която е взела добра сумичка за несвършената работа. Ако е имало проверка как да не се видели, че то се държи на светикрепки?
129
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За всяко нещо се иска поддръжка, но при ГЕРБ "такова животно нема".
128
0
 
13
 
! Отговори
До 139 Пабло Ескобар преди 7 години
97 лева за винетка са страшно много и пътищата може да се поддържат с тях, но само ако не се краде. Сега от тези 97 лева, вероятно само по-малко от 1 лев се използва за ремонт или по-вероятно за имитация на ремонт, а останалите над 96 лева се крадат от мафията.
127
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айфеловата кула е над 120 години и е подложена целогодишно на въздействието на атмосферното влияние,но не пада..........Всичко опира до качественото изпълнение и редовната правилна профилактика.А и като инж. Айфел е изграждал кулата не е имало обществени поръчки!Какво ще се случи със санираните сгради,като се знае кои фирми печелят поръчките не ми се мисли.
126
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То ако бяха комунистите на власт, тоя, дето е извършил проверката, вече щеше да е в затвора за обвинение за убийство.Дядо ми, царски офицер, ми е разправял как навремето архитекта, проектирал хангар за самолети е осъден на с мърт от комунистите, защото покрива на хангара се срутил и повредил самолетите, без човешки жертви.А сега- няма виновни, окрадоха държавата тия бившата прислуга на БКП от гроб.
125
0
 
13
 
! Отговори
Пабло Ескобар преди 7 години
Не може без ПЕРСОНАЛНА отговорност ! Това е, всеки държавен служител трябва да носи персонална отговорност за делата си. А тия 100 лв дето ревете са едно нищо за пътната мрежа непоглеждана десетки години. Проблема е в кражбите, безхаберието, липсата на наказание (адекватно) и най- вече липсата на народ.Имам чувството, че единствения начин да излезем на площада е да паднат 150 000 лампи и всичките върху нечии глави
124
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно някаква поддръжка при предишните правителства все пак е имало и само при ГЕРБ няма, а само се краде и съвсем закономерно се е случило нещастието с тази жена.
123
0
 
23
 
! Отговори
Свинка Пепелинка преди 7 години
1.Виновна е старата строителна методика-ако бе изграден по "новата" методика с пепелина, то щеше да се срути целия тунел.2.Виновен е г-н Нютон,Исак, заради закона за всемирното притегляне.3.Виновен е Снегояда-"Ледът се топи, господа съдебни заседатели"(Илф и Петров), оттам и температурни разширения-падат анкерите.4.Виновна е зимата-студена (и кишата и Гришата)5.Виновни са тез,които към(от) любимия от тошово време северозапад не се придвижват с БТР или Хамър.Агенция Парични Извращения(АПИ)!
122
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква ли профилактика са правили през септември? Разходили са се до тунела, не са видели нищо да виси, и са решили, че е ок. Едва ли някой се е качил да провери дали са здраво закачени лампите, дали са изгнили железата... Сега АПИ носят отговорността за инцидента, и по-скоро трябва да може да се носи персонална отговорност от съответните лица. За да можа да бъде съден всеки, който не си върши работата и има пострадали от неговото (без)действие.
121
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП само обясняваше как не се ядяло асфалт. Добре че ГЕРБ ремонтираха виадуктите, че и те щяха да паднат.
120
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП уби тази жена.
119
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Случилото се с тази жена трябва да тежи на съвестта на ГЕРБ, макар че ГЕРБ нямат съвест.-------------------От както е построен този тунел вие от БКП/БСП сте били за тези години поне 20 години на власт.Така, че ако Живков, Луканов, Виденов, Станишев и Орешарски си ги бяхте оправили нямаше да се стигне дотук!
118
14
 
1
 
! Отговори
Червен трол преди 7 години
До 100 лева!Ако съм аз за такива келяви 100 лв за годишна винетка аз дори активно ще изстрелвам такива ламарини по вашите 40 годишни таратайки.Като стане винетката едно 500 лв тогава ще ми дрънкаш врели-некипели комунистически простотии!разбра ли, червен каскет!
117
0
 
13
 
! Отговори
Любознателен съм преди 7 години
какво се има предвид под "профилактика", какво включва и какво не, как се осъществява и отчита, има ли съществуваща документация, доклади от инспекции, къде и колко време те се съхраняват, има ли контрол от страна на възложителя по изпълнение на дейността по профилактиката свързан с: отчетност; архиви; къде, колко и как се съхраняват; обществен достъп до тях и и т.н... или още безметежно си кютаме в безверемието от последните вече 27 години.
116
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на демократите дето ни управляват от 27 години име е по-евтино и може да откраднат повече, ако чакат да се случи нещо подобно, вместо да си свършат работата по поддръжката. С други думи, човешкия живот не струва нищо за управляващите демократи.
115
0
 
16
 
! Отговори
Bacilus bulcaricus преди 7 години
Купи винетка... нахрани мама свинка.