Пръстовият отпечатък: Недоразумение или необходимост?

Семерджиев и Москов с коментари за разходите в здравната система
Обновена: 6 фев 2017 11:50 | 6 фев 2017 11:50,
59
Пръстовият отпечатък: Недоразумение или необходимост?
Снимка: "Монитор"

"Аз ще се срещна с шестте заинтересовани страни за отмяна за пръстовия идентификатор. Ще потърсим механизъм това недоразумение да бъде спряно", обяви здравният министър Илко Семерджиев.

Той припомни, че 3-членен състав на Върховния административен съд (ВАС) е отменил пръстовия отпечатък за влизане в болница. Пропусна обаче да спомене, ВАС миналата седмица реши, че няма да спре системата за отпечатъци, защото тя не ограничава достъпа на хората до болниците.

"При предното управление имаме не спестяване на разходи, а увеличаване на дългове. За 2014 г. задълженията на болниците, на които министър Москов тогава е бил принципал, имат 342 млн. лева задължения", каза Семерджиев пред bTV.

Той съобщи, че в края на декември надзорът на касата е взел решение да намали лимитите на здравните заведения. "В резултат тръгваме с 72 млн. дефицит", каза Семерджиев.

Той се разграничава от екипа на Москов и има два нови зам.-министри - Галин Каменов и Атанас Кундурджиев.

"Ще продължа усилията за подкрепа на спешната помощ", допълни Семерджиев.

От своя страна бившият здравен министър Петър Москов коментира, че самият факт, че първото, което прави това правителство е да се захване да обяснява какво от реформите е правено от предишното правителство и кое трябва да бъде променено, дава ясно отговор правени ли са реформи или не.

"Аз от тези думи не съм нито учуден, нито ги чувам за първи път. Това са атаките, които БСП и ДПС две години сипеха върху правителството. И това е логично, защото и двете партии подкрепиха избраният президент Радев. Тук лошото е, когато се премине от думи в дела, когато ДПС и БСП са в опозиция и имат стъпка към властта. Първите неща, които чувам са панически стъпки по разграждане на контролните механизми на държавата и на касата", добави Москов пред БНТ.

"Преди 2 години, когато стъпвах на този пост и имах собствените си притеснения и се питах дали е възможно да настъпи промяна и възможно ли е от търговията да се върнем към медицината, към смисъла, към ефективността на разходите и сега, след две години, знам - възможно е! От онзи ден има решение на съда, което твърди, че пръстовият отпечатък не нарушава правата на пациентите. Електронният идентификатор категорично доказва въздействието си върху гледна точка на изсветляване на финансовите потоци", коментира още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
3
 
! Отговори
Бай Кольо преди 7 години
До иванасенПри всяко издаване на лична карта ти вземат пръстов отпечатък,а също и при всяко пътуване например до САЩ
51
1
 
3
 
! Отговори
Бай Кольо преди 7 години
Как няма да премахне пръстовите отпечатъци,след като се работи по порочната система на клиничните пътеки,въведена точно от Семерджиев.И когато Москов се опита да спре кранчето на кражбите,Семерджиев веднага побърза да отмени неговите решения,защото как така някакви пръстови идентификатори ще му пречат да си краде на воля.
50
1
 
6
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Единственото, което прави този пръстов идентификатор,е да отрази моментите на влизане и излизане от болница.А през времето между тях пациентът дали е бил наистина на лечение или си е бил в къщи???И каква е разликата с регистрация с лична карта?Нулев ефект,големи разходи!Реформи?Не мисля.
49
2
 
7
 
! Отговори
иванасен преди 7 години
Това е едно престъпно недоразумение.Пръстов отпечатък се взима при извършване на най-тежки престъпления.Ние не сме престъпници.Онзи с блясъка в очите и без умни проблясъци в мозъка-пепи бялото е престъпник.Дано да го накажат както трябва и не само за отпечатъка.
48
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Архангел пишете големи глупостите,1 в токущо тази карта е да влизаш и излизаш от болницата и по нататък не възнамерявам да ти отговарям,защото ми омръзна от такива *** като теб да си пишете нещо ама дали е така или не нещо да си пишем в ефира така да се каже че и ние от всичко разбираме между другото ние затова сме на тоя хал вместо да мислим как да излезем от тази каша.Пишети го човек от системата на здравеопазването.
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Задава се най често въпроси къде в чужбина има пръстови отпечатък? Аз задавам въпроса къде в чужбина така се източва здравната каса.Хора аз съм в системата разберете,че лекарите масово Ви пишат фалшиви диагнози и касата се източва жестоко,ето за това лекарите плачат толкова,но аз негова да разбера защо този народ неможе да разбере истината.Погледнете нашите лекари с какви коли се разказват и в какви жилища живеят,да има и лекари светила,но те не се оплакват ами работят и то качествено и не инте
46
3
 
8
 
! Отговори
Bing Beng преди 7 години
Много се краде! Източват Здравната каса! И отпечатък от копитото и опашката да им вземат, все тая! Рогите да им счупят! Вижте кои неистово желаят да отпадне пръстовия отпечатък и помислете...защо..??!!!
45
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако някой краде и злоупотребява, аз като пациент не съм средство за ловене на крадци!!! Аз съм пациент с всички права и задължения и, освен всичко, за да стигна до болницата значи имам неотложен, жизненоважен здравословен проблем!!! За мен минутите са важни, за да оживея! Москов с какво ми се отплаща за това, че съм съвестен данъкоплатец - със скъпите си лекарства ли, или с чакането за направление и доплащане за всичко? Хайде холан! Сега и крадците на собствените си пари пак аз да ловя!
44
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пишат се купища глупостите и лъжи!!! Пръстовия отпечатък е вместо подпис,който често се фалшифицира.И само това,това е паролата за да влезне лекаря до твоите данни в момента и никой друг без твоето присъствие. Полицейски методи за корумпирана държава!!!
43
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как да не ми нарушава правата пръстовия отпечатък, след като в чужбина ме гледат като отровени? Там ми искат здравна карта, а тя не струва 5 пари. Пръстов отпечатък буди смях и недоумение ....Що не вземе Петьо да пробва да влезе в западна болница и да си тества умната система? Може да е добър анестезиолог, но имам щастието да не попадам в ръцете му. Да си шмърка белото и да се маха!
42
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква необходимост може да бъде ако сте на умирачка и секунди ви делят от смъртта и почнат да ви скат пръстови отпечатъци и куп бумаги. Щом има проблеми в здравната каса нека си решат проблемите или да закрият здравната каса защо пациента да е потърпевш.
41
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Москов колкото си некадърен лекар, два пъти по толкова си некадърен министър и мястото ти е в затвора.
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един лекар няма ли съвест за пари може да измисли много начини.Виждаме по репортажите на "Господари на ефира"някой какво правят даже органи режат и оперират и точат пари.Усилията трябва да се насочът към ползите на ПАЦИЕНТА!-здравноосигурен
39
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Надя не ти е правилна логиката!Дадоха ти по-долу пример за билен възрастен, от който не са мигли да вземат отпечатък и го е дал синът му.Това какво говори?И друго те ромите са си хитри и викат линейка щото си знаят правата-тях не ги мисли.Този пръстов отпечатък отново е във вреда на тези,които са редовни платци,а и на никой не му се ходи в болница,че изкараха хората и лъжци.Лъжа е,че се икономисвало с тези устройства.Наказват пак хората.Лекарите нали виждаш какво правят?Ако един лекар няма съве
38
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес.бг не разбрахте ли,че България има ново правителство и като ще обслужвате някого е редно да обслужвате него. Статията е написана тенденциозно. "пропусна да спомене, чЕ ВАС реши че няма да спре отпечатъците" не е вярно изказване, защото ВАС реши, че системата може да остане в сила до окончателното решение по казуса. Което е различно от написаното от вас. Бъдете журналисти и потърсете как е решен проблема във Европа. И ще видите, че пътят са електронни здравни карти, а не отпечатъци и ДНК.
37
2
 
20
 
! Отговори
Архангел преди 7 години
Всеки пациент на Токуда има лична пациентска карта. Тя е пълна с информация - кога е регистриран, здравни осигуровки, посещения при всеки лекар с инфо за заболяването му и предписаното лечение... Ето такива карти само трябва да имаме!!! Всичко останало е бошлаф..замитане и отмитане..
36
4
 
16
 
! Отговори
Архангел преди 7 години
...от времето на Костов и най-вече 3-ната коалиция. А от времето на Костов парите за здравеопазване се увеличиха 3 пъти!! Милиарди текат.. и изтичат.. и все по-труден достъп и сме все по-болни и недолекувани!! И за да няма 3 милиона и половина хоспитализации на 7 милиона българи..??!?! - пръстов отпечатък!!
35
11
 
13
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Има начин за спиране на кражбите и злоупотребите,социалисти да не припарват до системата.
34
2
 
20
 
! Отговори
Архангел преди 7 години
Необходим е, колкото и да е неудобно за пациентите, докато се въведе картата на всеки. Само, че за тази карта ни лъжат от 16 години, защото освен пациентите никой друг няма интерес. Защото тогава всеки ще си вижда кога и за какво е лекуван, срещу каква сума и какви медикаменти са му изписване..!! И ще цъфнат и лъжите, и некомпетентността и ще могат да бъдат съдени.. най-вече лекарите..! За това от тази карта ги е страх.. колко пъти я отлагат, но взимат пари за нея.. ужким някой я прави..Още от..
33
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Недоразумение, като москов е тва. Плащаме да ни събират личните данни а някой лапнал освен комисионна и рушвет... на кого са ги продали можем само да се съмняваме.