Машините - средство за гласуване, не спират купения вот

IT специалист: Схемите със снимане на бюлетината пак ще работят
46
Машините - средство за гласуване, не спират купения вот
Снимка: архив, БулФото

Машините не могат да спрат купения вот, тъй като те са само механизъм за гласуване. Това заяви софтуерният специалист Божидар Божанов пред БНР.

Схемите със снимане на бюлетината, например, ще работят и с екрана на машината. Ако някой си е продал гласа, как ще го подаде, е без особено значение, допълни той.

Още по темата
Божанов изтъкна, че няма информация дали има проблем със сигурността на машините за електронно гласуване, поради което е необходим одит на изходния код, който реално обработва и отчита резултатите.

В момента има логична възможност, чрез вируси или по друг начин, някой да отиде и да каже: "Във всеки 5% от секциите, добави 5% на някоя партия, която аз искам да спечели". Така на индивидуално ниво няма да има разлика, но на национално ниво това ще промени изборите. Няма как да знаем дали се е случило. Това е основният риск, коментира той.

Възможно е фирмата, която спечели обществената поръчка, да не желае да сподели кода от съображения за авторски права и др. Тогава проверка може да бъде направена в изборния ден, като се сравнят индивидуалните разписки, извадени от машините със съставените от тях протоколи.

Текстовете от Изборния кодекс, касаещи машинното гласуване, са били обсъждани на кръгла маса, организирана от Обществения съвет към ЦИК, още в началото на септември 2016 година. Това каза председателят на Обществения съвет на ЦИК Румяна Дечева. Тя припомни, че на изборите през 2015 година машините са пристигнали дни преди вота, а в някои секции – часове преди него.

Проблемът всъщност не е в разпоредбите за машинното гласуване, а в това, че имаме една ЦИК, която работи постоянно, а подготовката за избори, в това число и план-сметката и започването на процедурата за търсене на машини, започва с насрочването на деня на изборите. През цялото време навлизаме в този цикъл: насрочват се изборите, обявява се обществена поръчка, търсят се машини и те пристигат в последния момент, коментира тя.

Дечева е убедена, че въвеждането на машинно гласуване до голяма степен би премахнало опашките пред изборните секции. Необходими са такива корекции в Изборния кодекс, които не са продиктувани от момента на изборите. В противен случай дори приетите текстове да са в интерес на обществото, те се приемат като обслужващи политически интерес, посочи тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как ще се оправиш ? Ако фирмата е на БСП, ДПС,ВМРО,АТАКА,ГЕРБ, АБВ И ти заповядат ГЛАСУВАШ ЗА НАШТЕ, АКО не ставаш за бюро СОЦИАЛНИ ГРИЖИ
32
2
 
0
 
! Отговори
костинброд преди 7 години
проблемът с електрониката по нашите ширини е, че при гласуване с хартиени бюлетини народния вот го решава чистачката на Панаира,при машинно ни избират Цеца Величкович, а при електронно - Митю Шишарков
31
1
 
5
 
! Отговори
Ала_Бала преди 7 години
Машинките са само средство за голяма комисионна! Стещу 60 милиона ще получим две мутри - сегашната Буда и варненската Марешки.
30
0
 
0
 
! Отговори
.!. преди 7 години
До РадостинРадуковсъпротивата е безсмислена...!!!-който го твърди и иска да го приемат за факт, в същност се опасява от точно обратното ...
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Божо ти си леймър, а не програмист. Защо не направите всеки път да се генерира бюлетината с разбъркани номера и като снима, другия ще гласува за друга партия, а грамотният ще си знае партията и номера и дали ще бъде в началото, в края или в средата все тази!
28
0
 
4
 
! Отговори
лаик и будала преди 7 години
Оставам с впечатлението, че или авторът на материала нещо не е доразбрал и интерпретирал не както трябва, или даващия интервю не е много в час.Машината е само регистратор с добрата идея да се ускори и улесни процеса на гласуване. Не е свързан с Интернет, поради което няма как автоматично да се зарази с вируси. Ако това се прави ръчно, ще изисква достъп, отваряне и обработка машина по машина, което трудно би останало незабелязано. Ако има злоупотреби, по-скоро те ще са на ниво протоколи
27
1
 
8
 
! Отговори
ДС преди 7 години
От вас се иска да гласувате,и ТВ да предава на целия свят "свободните и демократични избори"!Нищо повече!За останалото не берете грижа!
26
0
 
0
 
! Отговори
Ima li? Nema li? преди 7 години
Da glasuvame s bulgarski kasovi aparati, hem e mnogo barzo, lesno, udobno i vseki glosoplastatel ste ima kassov bon kade, v kolko chasa, za kakvo e glasoplastal, za kolko vreme trainost na stokata e glasoplastal, za kolko bg leva, kakvo i kolko si e kupil s glasoplastaneto, kolko leva e platil dds na glasoplastaneto, kolko vreme e garancia, neustoiki na glasoplastaneto?! imame 179 879 678 broia kasovi aparati i sa svarzani v systemata na finansovo ministerstvo, benebe, oone, unesese. A doverie??
25
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
като ми платят 50 лева има ли значение как ще гласувам с бюлетина машинноили електронно лошото е че за 27 години никои не ми даде нищо
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
много ясно че не спира ,това се направи с цел лапане на поредната порция пари
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А каква е гаранцията, че като натисна вот за една партия, машината няма да го преобразува във вот за друга партия?
22
0
 
8
 
! Отговори
Ми да преди 7 години
както и пръстовия отпечатък в болницата! Днес ме приемат чекирам се. Пускат ме инкогнито и след 3 дни ме викат за епикриза и да се чекирам, че съм излязъл от болницата... ха-ха
21
2
 
10
 
! Отговори
КК преди 7 години
До Анонимен 20Дори проблема с чувалите не решават, защото може да се гласува и с бюлетини, а по-специално в селските райони тотално избирателите ще отсвирят машините и пак ще си пускат бюлетинкит. Баба ти Гинка внук й три месеца я учи как да се обади на сина си от джиесема, вие искате за пет минути да гласува на машинката без да се обърка. Няма да стане.
20
1
 
9
 
! Отговори
КК преди 7 години
Машините не са важни. Нито производителят им. Важен е авторът на софтуера. Цялата работа губи смисъл и поради факта, че може да се гласува паралелно и по стария начин - с бюлетини ;-)
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Машините на Сорос са много по ефикасни от купуването на гласове, каквото и да натиснеш, гласуваш за Бойко, ше бие с много тоя път
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цоциалистите се опитват да спечелят вота с тези машинки, които в крайна сметка не променят нищо по отношение на купуването на гласове и честността на изборите. Истинска промяна би била електронното гласуване, но явно никой досега не е проявил сериозен интерес към тази опция
17
0
 
0
 
! Отговори
машини преди 7 години
Подавам. А Вие какво и как пазите? Софтуерът се прави от хора. Затова пак искате всичко на хартиен носител, защото не си вярвате.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Редакцията, онзи *** се оказа кварталният дилър. Оставям на вас да прецените що за материал сте пуснали.
15
0
 
2
 
! Отговори
Счети преди 7 години
До машиниТи лично си ги внасяш добре, ами декларация в НАП подаваш ли какво си внесъл и за кой период? Внасянето е половината работа :)
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АгджатаПредимството на машината е бързото приключване на броенето. Няма да има нужда баба Куна от комисията да смята до 2 през ноща с калкулатора и пак да сбърка ;) Другият плюс е, че не е нужно да се печатат бюлетини, тъй като самата машина ти я отпечатва в момента на избора. Купуването на гласове не може да бъде преборено с машинно гласуване (което е вариант на ръчното отбелязване на избора върху бюлетина), а още по-малко чрез електронното (манна небесна за купувачите на гласове)