Света колекция: В Троянския манастир си държат на ракията

Предлагат да платят акциз за иззетите вчера бутилки
Обновена: 10 фев 2017 10:17 | 10 фев 2017 09:31,
40
Света колекция: В Троянския манастир си държат на ракията
Снимка: Агенция Митници

Митничари откриха 2 тона незаконна ракия в Бачковския и Троянския манастир. Ударът станал при проверка от митничарски мобилни групи на търговски обекти на територията на Троянския манастир.

Още по темата

Те обаче влезли и в избата на манастира и открили 1500 литра ракия в пластмасови бутилки и бидони без документи за платен акциз, както и 372 бутилки по половин литър без бандерол.

"Митниците са предупредили Светия синод още преди време, че контролът над производството на ракия и вина в манастирите ще бъде засилен. Затова ние направихме тази ракия, която е с бандерол и платен акциз. Тя се предлага на всички посетители в манастира и всеки може да си я купи. Към нея митниците нямат никакви претенции", коментира епископ Сионий, игумен на Троянския манастир.

Относно иззетото количество – става въпрос за ракия, която е колекция на манастира, събирана от дълги години, поясни игуменът.

"Аз държа тази колекция да остане в манастира. Засега имаме споразумение да платим акциз за нея. Традициите трябва да се пазят и манастирите имат пълното право и основание да имат такива колекции", заяви епископ Сионий пред Нова тв.

Той бе категоричен, че ракията не е предназначена за търговия и никога не е изнасяна за продан.

"Ние трябва да спазваме закона и сме длъжни да даваме добър пример, за да бъдат изрядни всички останали", каза още епископ Сионий.

За това настоява и 24-годишния Бочо Ненов, който е категоричен, че е станало недоразумение и отлежалата ракия е един от символите на Троянския манастир.

"Доста често съм си купувал от нея, много е хубава ракията, много хора я търсят, известна е навсякъде. В никакъв случай тя не трябва да напуска това място!", обясни Бочо пред Bulgaria ON AIR.

Тепърва предстои агенция "Митници" да издадат акт относно откритата без бандерол сливова ракия. До тогава тя остава запечатана в избените помещения на манастира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е за продан, а Бочо купувал. Сигурно са го черпили, а той само е даряваш на църквата
30
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да бе да,ще платят!Ко мунист, и поп само вземат!
29
0
 
0
 
! Отговори
Vrajdebna преди 7 години
Nisto ne struva...manastisrko shushukane na piani balkandjii...Na letisteto v free shopa nema nito edna butilka daje s razmera na 4 ml ot parfum daje....
28
2
 
3
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
Гръм да ги удари мобилните групи!
27
2
 
2
 
! Отговори
Честен човек преди 7 години
Едната от прословутите 10 божи заповеди не беше ли: НЕ кради ?А НЕ внасянето на акциз си е чиста проба кражба.А сега де?
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом митниците са опрели и до манастирите крепителите на българщината през вековете когато и турците не са ги пипали спукана ни е работата. Щом са им взели ракията нека да станат тогава и спонсори на БПЦ за да си измият греха.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СТРАНДЖАТАв Троянския манастир са най безверните и порочни "божи чада", а колкото до ракията - тя си е бизнес, да не се правят на ударени
24
1
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Не може ли примерно тридесет попа да си съхраняват собствената ракия общо?
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като ударят по 5 ракии, господ започва да им говори. После разказват на вас, а вие плащате за това.
22
2
 
11
 
! Отговори
Геле преди 7 години
За тези , които се гъбаркат с манастирската ракия в пъкълото имало отделен казан.....
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
24-годишният Бочо Ненов е изключително глуповат младеж! Уж иска да помага, пък приказва на всеослушание, че купувал от тая ракия!
20
1
 
2
 
! Отговори
u4en преди 7 години
Страшна е ! Черпили са ме преди вр....с със сладко от ягоди!
19
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавата няма да обеднее от неплатения акциз на алкохола в манастира, нито ако го вземе ще оправи бюджета. В църквата и манастирите и християнството, вярата на хората и примера за добро. Е, до къде стигнахме?! В държавата ни нищо не остана, всеки гледа да се корумпира, да излъже, да открадне ... дори и църквата. Ракийчицата взели на хората?! Никой не я е взел, има я в магазините, купети си я, платете си данъците, спазвайте законите.
18
2
 
9
 
! Отговори
Х. преди 7 години
Еи... И от бога срам нямат... Да върнете веднага ракийчицата...
17
1
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
"Доста често съм си купувал от нея, много е хубава ракията, много хора я търсят, известна е навсякъде"...-----------------------------------------------------------------------------------------------------И сега внимавайте: "В никакъв случай тя не трябва да напуска това място!"...
16
3
 
5
 
! Отговори
читател преди 7 години
Ха, ха, ха, - колекционират в бидони! сигурно колекционерите са доста на брой.И в Гложенския манастир вероятно имат "колекция", произведена от тях.А колекционираните питиета къде са дестилирани? Нещо за казанчета?БПЦ, известна преди време като ЕООД Максим, има още дота други дейности, които заобикалят данъци и акцизи. Да плащат простосмъртните, те са божии служители....
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ХА-ХА-ХА !Могат да изпият толкова, та и отгоре... :)
14
1
 
6
 
! Отговори
:) преди 7 години
Ся поповете кво шъ пият? Ментак, едва ли. Другия път като проверят избата ще е пълна с маркове уискита, бърбън, водка и *** ... узаки и др.
13
3
 
17
 
! Отговори
Бобо преди 7 години
Ей, взеха на хората ракийчицата....
12
4
 
7
 
! Отговори
Предлагат???? преди 7 години
Плащането на акциз не е ли задължително???И то след солидна глоба, а и наказателна санкция когато те заловят?