Варна с план за реставрация на паметници на културата

Собствениците на стари сгради може да останат без имуществото си
10 фев 2017 12:09,
11
Варна с план за реставрация на паметници на културата
Снимка: Facebook

Община Варна е дала ултиматум за реконструкция и реставрация на рушащи се сгради-паметници на културата, на които до момента собственици им не са предприели нищо за привеждането им в нормален вид. През юли изтича 6-месечния срок, в който стопаните на култовите варненски къщи могат сами да оправят имотите си.

След това Община Варна е в правото си да предприеме мерки по тяхното укрепване, като предяви и претенции за придобиване на собствеността, ако не бъдат възстановени средствата, вложени в ремонтите. За това предупреди главният архитект на Община Варна, Виктор Бузев. По инициатива на кмета на Варна, Иван Портних, който беше поел ангажимент към варненци, в общината беше сформирана специална комисия, която досега е описала и регистрирала като паметници на културата 450 стари сгради. Още 300 са предложени за защита на Института по опазване паметниците на културата, посочва "Монитор".

След това бяха изпратени писма до всички собственици на рушащи се сгради, които имат спешна нужда от ремонт и реставрация. Сроковете за това, дадени от община Варна, изтичат, като проверките показват различна реакция и отношение, като има случаи, когато собственикът не е напълно готов, но е предприел някаква инициатива, първи стъпки по изпълняване на предписанията, като е възложил проектиране или е в някакъв съгласувателен режим.

В тежко състояние са повече от сто сгради-паметници на културата във Варна. Общината е издала указания за аварийно временно укрепване на 79 от тях. За 8 срокът изтече, което означава глоба за собствениците и обезопасяване за сметка на общината.

"Естествено, ще се стигне до ипотекиране на имуществото, най-вероятно ще се изтегли ипотечен кредит в полза на общината и за сметка на собствениците", коментира главният архитект, Виктор Бузев.

Собствениците казват, че Законът за културно наследство им отнема правата и не могат да правят ремонти без разрешение на Института за паметниците на културата и общината.

"От една страна имаме тези ограничения, от друга ни се налагат допълнителни изисквания с този закон, което оскъпява неимоверно поддръжката на самата сграда", твърдят засегнатите.

Според тях, само проектът за реставрация на фасадата може да струва 5-6 хиляди лева. Законът дава право да се кандидатства и за финансиране по програми, но такива няма. Историци и юристи обаче коментират, че по-голямата си част от старите къщи-паметници на културата, са обект на семейни съдебни спорове и затова с години стоят занемарени.

Не са малко и случаите обаче, в които имотите в централната градска част се дават за търговски обекти срещу високи наеми, но собствениците им не желаят да влагат средства в реставрацията и укрепването им. Трети пък нарочно ги загробват, като изчакват да се самосрутят, за да могат да предоствят терена на строителни компании, които да ги обезщетят финасово. Затова се предлага компромис - собствениците да бъдат лишени от досегашната привилегия да не плащат данък недвижим имот за сградите-паметници на културата.

"Средствата, които се събират по това направление, да се използват от общината при реставрирането на тези обекти, като във финасирането да участват заедно и собствениците, и общината", коментира Християн Облаков от Историко-архитектурно дружество "Наследство".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Варненските общинари и главният архитект с план как да си изкарват извън трудови доходи. Срамота е господа общинари! И както е написал един по-долу, гледайте вие да не попаднете в собственият си капан. Например трябва да се сезира прокуратурата да провери всички ваши сделки и ваши грижи за общинските имоти. Как така се стига до разрушаване на общински имот с качествата на исторически архитектурен паметник на културата? Прокуратурата ще открие много откраднати милиони.
8
1
 
7
 
! Отговори
ха,ха,ха преди 7 години
Изведнъж общината се събудила и годината вече била 2017 и имало много архитектурни паметници в града от преди 1900 г. Ами защо общината не започвна да работи с тези собственици по-рано? Защо още преди 10, 15, 20 години не започна да ги кани на срещи и търсят съвместно решение. Вече идва 3, 4-то поколение в тези къщи.Хайде на бас, че сумати собственици не знаят, че в някакви тефтери къщите им са били паметници. Какви са критериите за архитектурен паметник?Покажете регистрите на тези паметници?
7
0
 
8
 
! Отговори
морския преди 7 години
Защо общината бутна една от най-красивите къщи на Варна, тази на д-р Головина? Тя беше архитектурен паметник на културата. Тя е построена през 1894 г. През 1928 г. д-р Головина я подарява на общината. Нейното завещание е било, къщата да се поддържа и използва за детска консултация. Волята и е била също консултацията да носи нейното име. Вместо това къщата е занемарена напълно съзнателно от общината, за да я срутят през 2010г. Акцията на гл. архитект в момента е с много силен дъх на корупция....
6
0
 
6
 
! Отговори
pinko преди 7 години
сетила се мара да се побара, до сега колко имота разрушиха и застроиха с новите куци кооперацийки, варна ква беше кво стана последните 20г. - на нищо не мяза
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проект за реставрация на 3 етажна къща - 8000 лв. Съгласуване с министерството - 3 години чакане. Цена на самия ремонт по цени "народни" - 8000 лв. Е, как 4 семейства, които живеем в тази къща да съберем 16,000 лв? Освободени биле от данъци паметниците на културата. Ами че със спествени 100-200 лв на година - кога ще съберем 4,000 лв да дадем нашия дял за ремонт? Сега общината като ще прави ремонта, ще го направи за 50,000 лв чрез "наши хора" и ще вземат дома на хората.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да ги продадат на олигарсите те имат милиони в швейцария
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудесно е, че са решили все пак нещо да свършат. В цяла България има много красиви сгради, които нарочно са оставени да се рушат. Градовете ни заприличват на занемарени и изоставени гета. Трябва да се забрани със закон и отделни апартаменти в блоковете да се боядисват на кой както му скимне след саниране. Безобразно е, че всеки си измисля цвят различен от общия и се получава ужасна и безвкусна цапаница.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Високи наеми бяха преди 20 години. Магазините избягаха в двата мола. Старите сгради продължават да се рушат
1
2
 
18
 
! Отговори
Курти преди 7 години
Защо никой журналист не задава въпроса кога община Варна ще ремонтира сградите които така или иначе са си тяхна собственост?